Opmerkelijk nieuws wordt vaak even tussendoor gelezen voor een stukje snel vermaak zonder de hersenen al te veel te belasten. Daarom voor de vrijdagmiddag vijf opmerkelijke stukjes IT-nieuws uit de afgelopen vijf jaar, voor als je ze destijds gemist hebt.

IBM creëert computer die denkt als een kat

We zijn nog altijd niet zover dat we een menselijk brein kunnen simuleren met computers. Toch lukte het in 2006 al om 40% van de hersenen van een muis te simuleren en in 2007 hadden wetenschappers het volledige rattenbrein nagebootst. In 2009 lukte het om de hersenschors van een kat digitaal na te bouwen. Dat is het deel van de hersenen waarmee wordt gedacht.

Het virtuele kattenbrein bestond uit een supercomputer met 147.456 processors en 144 terabytes aan geheugen. Ondanks dat werkt de simulatie 100 keer langzamer dan een werkelijk kattenbrein. Het doel van het onderzoek is dan ook om te kijken hoe de neuronen en synapsen samenwerken in kattenhersenen. Als we Moore’s law toepassen, zou het mogelijk zijn om nog in dit decennium een menselijk brein te simuleren.

Man infecteert zichzelf met computervirus

Een jaar geleden kwam in het nieuws dat een Britse onderzoeker zich geïnfecteerd zou hebben met een computervirus. Dr. Mark Gasson, een cybernetica expert aan de Universiteit van Reading, had een RFID (radio-frequency identification) chip geïmplanteerd en deze geïnfecteerd met een virus. Hij wilde onderzoeken hoe bevattelijk implantaten zijn voor virussen.

De identificatiechip opende deuren in het lab en activeerde zijn mobiele telefoon. Het experiment liet zien dat virussen draadloos verspreid kunnen worden en dat het mogelijk is om data van de RFID naar iemand toe te sturen. Die zou zich dan bijvoorbeeld onrechtmatig toegang kunnen verschaffen tot beveiligde ruimtes.

Hoewel Gasson’s gezondheid niet aangetast werd door het experiment, kunnen mensen met bijvoorbeeld pacemakers, cochleair implantaat en diepe hersenstimulatie implantaten wel potentieel zware gevolgen ondervinden van een infectie met een computervirus. Maar dat geldt gelukkig niet voor de nabije toekomst.

Smartphone-batterijen gaan 10 keer langer mee door tabaksvirus

Een bericht dat Webwereld zelf mede de wereld in heeft geholpen, ging over een virus dat normaal tabaksplanten aanvreet. Onderzoekers hadden een hoger doel gevonden voor dit TMV-virus. Batterijen van bijvoorbeeld smartphones zouden tien keer langer mee kunnen gaan in de toekomst door de speciale eigenschappen van het virus.

Zo hecht het TMV-virus zich standaard aan metaal en wordt de oppervlakte van de batterij als het ware vergroot. De techniek is erg schaalbaar en kan daardoor net als de huidige lithium ion batterijen in een breed pluimage aan apparaten gebruikt worden.

Sega maakt gezelschapsrobot voor eenzame oude mannen

Het bedrijf Sega stond altijd bekend om de goede video game consoles en spellen. Toen de Saturn en de Dreamcast niet goed genoeg verkochten en Sega in financieel noodweer kwam, richtte het bedrijf zich alleen op spellen… en blijkbaar robots.

Twee jaar geleden kwam Sega namelijk plotseling met een robot die eenzame oude mannen gezelschap moest houden. De robot heet EMA (Eternal Maiden Actualization) en geeft liefde in de vorm van een kus wanneer haar sensors een mens in de nabijheid waarnemen.

De robot loopt op een vrouwelijke manier en heeft dito rondingen. Sega zelf omschrijft de robot als petieterig, vriendelijk en rondborstig. Naast zoenen kan ze ook nog zingen, dansen en businesskaartjes uitdelen.

Overleden Chinees herdacht met computergrafsteen

De Chinees Hu Chuang overleed veel te vroeg op 26-jarige leeftijd. Hij was een behoorlijke computergeek en viel dan ook om terwijl hij achter zijn computer e-mails aan het tikken was naar vrienden.

Zijn familie wilde zijn passie eren en liet een grafsteen ontwerpen in de vorm van een computer met toebehoren. De steen heeft een toetsenbord, muis en monitor met daarop de datum van geboorte en overlijden. Verder staat er een foto van Chuang op het ‘bureau’. De ouders van Chuang hebben het e-mail account van Chuang open laten staan, voor het geval zijn vrienden hem nog willen mailen.