Kwaadaardige robots kun je opdelen in verschillende categorieën. Een belangrijke is de cyborg: half mens, half machine. Waardoor schrijvers fijn de grens op kunnen zoeken van waar mens eindigt en machine begint. Want wat maakt iemand een cyborg? Of zoals de legendarische Ger Apeldoorn zich ooit afvroeg: Als ik een gehoorapparaat draag, ben ik dan een cyborg?

En dan kun je discussies hebben over wat een cyborg is en wanneer praat je over een robot - als je zo geeky wilt zijn. De T-800 bijvoorbeeld, die organische onderdelen heeft. Is dat technisch een cyborg (wij vinden van niet)? We hebben een heleboel goede cyborgs gezien: Bishop van Alien, Deathlok in Agents of Shield, de Man van Zes Miljoen in, heu, de Man van Zes Miljoen. Maar voor iedere Airiam of Robocop, kent sciencefiction een kwaadaardige cyborg: een blik op een paar beruchte boosaardige cyborgs van televisie en film.

1. Donald Pierce (Logan)

De Reavers zijn de fictieve slechteriken uit de tijd dat de X-Men in Australië gebaseerd waren en ze hebben het naar het witte doek gered in de film Logan als de groep cyborgs die ontsnapte deelnemers van Project Transigen opjagen. Leider Donald Pierce (Boyd Holbrook) is een van de voornaamste antagonisten in de film. Net als in de comics is Pierce de leider van een groep cyborgs die fans zullen herkennen als de reavers.

2. General Grievous (Star Wars)

De oorsprong van de "this will make a fine addition to my collection" meme, General Grievous was nauwelijks uitgewerkt toen George Lucas het personage introduceerde in Star Wars: Episode III. Hij werd bedacht als een soort geavanceerde droid als leider van de separatisten, maar Lucas paste het concept aan om Grievous een reptielachtige alien te maken met cybernetische onderdelen

Het verhaal van Grievous werd uitgebreid in de Clone Wars-tekenfilmserie en aanverwante boeken en comics om hem de oorsprong te geven die Lucas in grove lijnen bedacht voor het Clone Wars-tijdperk. Daarin werd hij neergezet als Kaleesh-strijder die delen van zijn lichaam liet vervangen door bionische onderdelen.

Onderwerp van discussie is de oorsprong van zijn hoestje, wat het gevolg zou zijn van zijn lichaam die de cybernetische componten afstootte, of Windu die zijn borstpantser verpletterde, of allebei. De prozaïsche verklaring is dat de schrijvers niet hadden uitgedacht hoe het daarmee zat en je daarom conflicterende verhalen hebt.

3. Adam (Buffy the Vampire Slayer)

Adam uit het vierde seizoen van Buffy the Vampire Slayer was een monster van Frankenstein die bestond uit delen van mens, delen van demon en cybernetische componenten. (Overigens is dit artikel een aanrader over waarom we op de redactie deze serie zo hoog hebben zitten en hoe dit het begin inluidde van het huidige tijdperk van televisie.)

Een demon-zombie-cyborg dus eigenlijk, en ja, dat was zo bizar als het klinkt (de serie was erg gedurfd in zijn aanpak in het mengen van genres en stijlen). Er is weinig bekend over de mens die Adam was, behalve dat hij blijkbaar een padvinder was, zo leren we in s04e19. Hij is vooral relevant in de zin dat de mythologie van de serie duikt in de geschiedenis van de Slayers en een uiteindelijk belangrijk stuk van het overkoepelende plot aanboort. Maar qua cyborg is hij wellicht de minst indrukwekkende van deze lijst:

4. De Daleks (Doctor Who)

Gevierd Who-schrijver Terry Nation bedacht veel voor 's werelds langst lopende sciencefictionserie (we zitten op dit moment na 56 jaar eigenlijk in seizoen 37) de bekendste antagonisten van de tijd- en ruimtereizende wetenschapper die zichzelf als dokter omschrijft. De Daleks zijn een ras van wezens van de planeet Skaro dat zich na een kernoorlog opsluit in een robotisch omhulsel.

Het verhaal van wie en wat ze waren is in de loop van een halve eeuw regelmatig gewijzigd, maar het idee dat het om cyborgs gaat is de basis gebleven. De stemmen van de cyborgs werden gegenereerd met ringmodulatie om het elektronische geluid te maken als een Dalek zijn befaamde 'Exterminate!' uitspreekt.

5. De Borg (Star Trek)

"Borg? Sounds Swedish", aldus Lily Sloane in Star Trek: First Contact. Dit niet-Zweedse collectief van cybernetisch verbeterde mensvormen neemt alle wezens die het tegenkomt op in zijn collectief in een poging het universum te verbeteren. Zaken die deze utopie in de weg staan, individualiteit, vrije wil en dat soort ongein, worden weggenomen zodat elk element onderdeel wordt van hetzelfde perfecte ras met dezelfde centrale wil.

De Borg, die het woord in hun naam hebben, werden vrij subtiel geïntroduceerd als onbekende dreiging aan het eind van het eerste seizoen van The Next Generation en in Q Who kreeg de bemanning voor het eerst een glimp van deze antagonisten die de drijvende kracht van een van de populairste afleveringen van de serie werden: The Best of Both Worlds, met zijn epische cliffhanger en introductie van een blijvend trauma voor de kapitein.