Misschien vraag je jezelf af wat het nut is van een NAS op zak hebben of in de auto leggen maar voordat we die vraag beantwoorden, willen we nog even uitleggen wat een NAS is.

Network Attached Storage (NAS) is de afkorting voor opslagmedia die je binnen een netwerk kunt gebruiken voor toegang vanaf al je apparaten tot je eigen opgeslagen lokale bestanden. In tegenstelling tot clouddiensten beheer je een NAS zelf en ben je, omdat je in de meeste gevallen de capaciteit kunt uitbreiden, niet gebonden aan de beperkte ruimte van een cloudleverancier.

Hoewel dat uitbreiden van opslagruimte voor compacte NAS-apparaten niet van toepassing is, blijven veel voordelen van deze vorm van opslaan gehandhaafd. Niet alleen is de mogelijkheid om al je data overal mee naar toe te nemen prettig, ook maak je met deze apparaten eenvoudig een eigen WiFi-router/hotspot.

Daarnaast maken sommige fabrikanten in dit overzicht gebruik van SSD-schijven, wat de snelheid enorm positief beïnvloedt. Enkele apparaten functioneren ook als accu en laten je mobiele devices overal opladen. Een draagbare NAS is dus heel veel meer dan alleen een externe harde schijf.

1. QNAP QG-103N QGenie

Deze kleine NAS van QNAP lijkt als twee druppels water op een iPod-mediaspeler. Maar waar de iPod stopt bij muziek en video, gaat de Qgenie nog een aantal stappen verder. Het apparaatje beschikt over een 100Mbit LAN-poort, USB 3.0 en een SDX-kaartlezer. Binnen huist een SSD van 32GB en werkt het apparaat met een 600 MHz processor in tandem met 64MB RAM geheugen.

De data die je op de SSD opslaat kun je delen via de netwerkaansluiting (handig voor de laptop) of via het WiFi-toegangspunt dat je kunt aanmaken. De ingebouwde 3200 mAh accu maakt dat je een smartphone twee tot drie keer kunt opladen.

WiFi-standaard: 802.11n

Afmetingen: 11,5 x 5,9 x 1,8 cm

Gewicht: 122 gram

Prijs: ca. 125 euro

Nadelen van het apparaat zijn er ook. Zo schakelt de LAN- en Hotspot-functie automatisch uit wanneer je de NAS via USB aansluit en worden gegevens niet versleuteld opgeslagen.

2. Corsair Voyager Air 2

De opvolger van de succesvoller Voyager 1 biedt liefst 1TB opslaggeheugen en heeft ten opzichte van zijn voorganger verbeteringen in het uiterlijk en de werking. Handige LED-jes geven aan wanneer WiFi is geactiveerd, het apparaat volledig is opgeladen en wanneer de accu leegraakt.

WiFi-standaard: 802.11n

Afmetingen: 16,8 x 11,2 x 8,4 cm

Gewicht: 530 gram

Prijs: ca. 160 euro

Softwarematig is het apparaat op allerlei mogelijke scenario's toegerust. Zo biedt de NAS ondersteuning voor de streamingprotocollen DNLA en AirPlay en worden bestanden van Google Drive en Dropbox automatisch gesynchroniseerd.

Ook de Voyager 2 kent als nadeel dat bij gebruik van USB 3.0 de WiFi-functionaliteit uitgeschakeld wordt. Ook het opladen van andere apparaten is niet mogelijk en helaas ontbreekt een LAN-poort.

3. Kingston MobileLite Wireless G2

Technisch gezien is het misschien geen NAS vanwege het ontbreken van eigen opslagcapaciteit, maar omdat dit apparaatje ruimte biedt aan een SD-kaart en/of USB-opslag, kun je toch handzaam vele gigabytes met je meenemen.

WiFi-standaard: 802.11n

Afmetingen: 129 x 79 x 19 mm

Gewicht: 171 gram

Prijs: ca. 35 euro

De Wireless G2 dient in feite als kaartlezer, accu (apparaten kunnen opgeladen worden via USB) en WiFi-hotspot. Gelukkig ontbreekt ook een LAN-aansluiting niet. Maximaal 8 gebruikers kunnen tegelijkertijd toegang verkrijgen, wat bij iOS en Android via een speciale app mogelijk is. Bovendien maakt dat via een 3G-dongle ook een mobiele hotspot te creëren is.

Nadelen zijn er niet, behalve het ontbreken van een handleiding in de verpakking. Ook zou het handig zijn als je direct vanuit de app kunt zien of er een firmware-update beschikbaar is.

4. PQI Air Bank 500GB

De in zowel 1TB als 500GB verkrijgbare PQI Air Bank is een draagbare NAS met ingebouwde hotspot voor maximaal vijf gebruikers en een LAN-aansluiting voor koppeling aan je eigen netwerk. Via apps kunnen gebruikers van iOS en Android gebruikmaken van de externe opslagruimte.

WiFi-standaard: 802.11n

Afmetingen: 135 x 77 x 20,5 mm

Gewicht: 250 gram

Prijs: ca. 160 euro

Nadeel van het apparaat is dat het niet werkt met het bekende SMB-protocol en qua dataoverdracht nogal traag is. Bovendien is streaming via DLNA en AirPlay niet beschikbaar. Ook opladen van andere apparaten via de accu is niet mogelijk.

5. Seagate Wireless Plus

De Seagate Wireless Plus is beschikbaar in drie capaciteiten - 500 GB, 1 TB en 2 TB - en ziet er eigenlijk niet anders uit dan een gewone harde schijf. Seagate koos voor een grijs plastic behuizing met metaallook, wat saai maar strak oogt. USB 3.0 ontbreekt niet en via een speciale app voor Android en iOS kunnen bestanden met smartphones en tablets uitgewisseld worden.

WiFi-standaard: 802.11n

Afmetingen: 127 x 89 x 21 mm

Gewicht: 272 gram

Prijs: 500GB vanaf ca. 120 euro

De accu van de Wireless Plus is krachtig en houdt het zo'n tien uur uit. Helaas is de Seagate Wireless Plus niet in staat om andere apparaten op te laden.

Het toestel is wel compatibel met bepaalde smart tv's en werkt ook samen met DLNA en AirPlay. De NAS kan zijn content naar drie devices tegelijkertijd streamen, wat minder is dan andere besproken apparaten, maar voor de meeste scenario's voldoende. Nadeel is dat het aantal ondersteunde codecs beperkt is, waardoor in plaats van streaming weer te geven, de content eerst in het geheel naar het apparaat moet worden geladen.