Blinden kunnen weer zien

In Duitsland werd vorig jaar bij een volledig blind proefpersoon, Miika Terho, een chip in zijn oog geplaatst. Het gevolg was dat hij letters kon identificeren en een klok kon lezen. Dit waren lichte objecten, zoals in deze video. Daarin kan de blinde Finse man zijn eigen bewust verkeerd gespelde naam lezen.

Inmiddels is deze behandeling bij 11 proefpersonen toegepast en een meerderheid kon inderdaad meer zien na het trainen van het oog. Voor een minderheid was de vorm van blindheid daarvoor in een te ver gevorderde staat. Het ging hier om een experiment en het implantaat is bij de Fin inmiddels ook al verwijderd. Maar de onderzoekers beloofden hem wel dat er een betere versie bij hem ingebracht zal worden wanneer die er is. Dit alles gebeurde overigens dus zonder de hulp van een externe camera, zoals ook al eens met succes gedaan is.

Het onderstaande is een audio-fragment van Miika Terho, waarin hij zijn beleving van het experiment uiteenzet.

Radiografisch bestuurbare mensen

Galvanic Vestibular Stimulation kan gebruikt worden om mensen tegen hun wil te sturen. Het werkt met elektrische pulsen die rechtstreeks naar een zenuw in het oor worden gestuurd waarmee een mens het evenwicht bewaart. Het bedrijf dat hier succesvol onderzoek naar doet is het Japanse Atsugi.

De man in de video kan met een ouderwets uitziende radiografische controller de proefpersoon naar links of rechts laten bewegen door hem het gevoel te geven dat hij zijn evenwicht moet corrigeren. Hij krijgt een valse impuls om zijn evenwicht te bewaren en wordt dus een kant op gestuurd. In de onderstaande video wordt gezegd dat de focus van dit onderzoek op het vlak van entertainment ligt. Toch wordt er vanuit de defensiehoek ook met interesse gekeken naar deze technologie.

Het gerucht gaat namelijk dat er gewerkt wordt aan een apparaat waarmee dit op afstand kan. Op zich is de interesse van defensie niet zo verwonderlijk, want het lijkt ideaal voor geheime diensten en dictators. Dissidenten lopen plotseling onder de trein doordat iemand een hendeltje overhaalt. Men denkt dan wellicht toch sneller aan een ongelukje of zelfmoord dan aan een politieke moord...

Mind controlled car

Dit is weliswaar geen hack van de wetware zelf, maar de hersenen worden wel afgeluisterd om een auto mee te besturen. Jawel, mind control dus. Onderzoekers van de Vrije Universiteit van Berlijn hebben het in het AutoNOMOS project voor elkaar gekregen om iemand een auto te laten besturen zonder dat hij het stuur aanraakt.

Met 16 sensoren die op het hoofd geplaatst worden leert de software van de onderzoekers eerst welke hersensignalen corresponderen met links en rechts. Vervolgens zien we hoe een blokje van links naar rechts over het scherm gestuurd wordt, wanneer een ander persoon de betreffende kant op wijst. En jawel, dat werkt ook als de persoon in een auto plaatsneemt waar de onderzoekers een aantal technische hulpmiddelen hebben ingebouwd.

The Dreamachine

Het hacken van het brein hoeft niet per se te gebeuren door er iets in te plaatsen of aan te hangen. Onze ogen zijn prima hulpmiddelen om een effect te creëren dat de hersenen op hol doen slaan. Zo hebben de heren Brion Gysin en Ian Sommerville een apparaat bedacht dat de kijker visioenen geeft als hij ernaar kijkt met de ogen dicht.

Het ding bestaat uit een cilinder met gaten die van binnen verlicht wordt. De cilinder wordt vervolgens heerlijk provisorisch op een platenspeler gezet en draait daardoor rond. De frequentie van de lichtpulsen die hierdoor bereikt wordt is tussen de 8 en 13 per seconde. Dat is een frequentie die correspondeert met die van alphagolven. En laten dat nou de golven zijn die zich in ons brein voordoen wanneer we ontspannen.

De persoon die hier naar kijkt met de ogen dicht ziet steeds fellere en complexere patronen in allerlei kleuren die rond gaan tot de kijker zich omsingeld waant door de patronen. Een persoon kan hierdoor zelfs in een hypnagogische staat komen en keihard gaan trippen. Dat kan vrij heftig zijn, maar wanneer de kijker zijn ogen opendoet is alles meteen weer normaal.

Er is ook een online-versie van de Dreamachine. Wees wel gewaarschuwd, ongeveer één op de 10.000 mensen krijgt een epileptische aanval van het kijken naar deze flitsen en kinderen hebben er dubbel zoveel kans op. Je kunt natuurlijk ook gewoon de documentaire erover kijken. Onderstaande fragment komt daar ook uit.

Gehackte hand bespeelt snaarinstrument

Als je niet zo veel talent hebt voor het leren van akkoorden, is dit misschien het begin van een uitvinding waarmee je binnen no time toch een volleerd musicus wordt. Onderzoekers aan de Universiteit van Tokyo zijn erin geslaagd om een hand te besturen met behulp van electroden en noemen het project geheel gepast PosessedHand.

Voor soortgelijke projecten moesten er in het verleden lichte chirurgische ingrepen plaatsvinden of de bewegingen werden beperkt tot bijvoorbeeld de hele arm in één keer bewegen. Maar met 28 electroden op de huid kunnen met de PosessedHand behoorlijk complexe vingergrepen worden bewerkstelligd. De onderzoekers hebben de Koto, een 13-snarig Japanse instrument, als basis genomen en de gehackte handen van proefpersonen vervolgens grepen laten aannemen om het instrument te leren bespelen.

Beginnende Koto-spelers maakten een stuk minder fouten met de PosessedHand. Ze hoefden immers niet meer zelf de grepen te leren, maar kregen door de impulsen van de electroden hun hand direct in de juiste positie. Daarna was het alleen nog maar een kwestie van hetzelfde nog een keer doen, maar dan op eigen kracht. De impulsen van de PosessedHand zijn namelijk niet sterk genoeg om het instrument daadwerkelijk mee te bespelen. Maar wie weet heb je in de toekomst helemaal geen kennis meer nodig om een Satriani-solo te spelen op je gitaar.

Tot zover. En om af te sluiten een wijze les na al deze menselijke hacks, 'we are all still made out of meat.