Pc-eenheidsworst

Het wegvallen van BlackBerry betekent het einde voor pluriformiteit. De firma die echt bruikbare toetsenborden naar de mobiele gebruiker bracht, in plaats van mini-pc-keyboards of cijferpads met herhaaloptie om letters in te voeren. De smartphonemaker die daar anno nu met zijn Q10- en Q5-toestellen nog altijd aan vasthoudt.

Zij het deels dan, want die twee modellen met hardwarematige QWERTY-toetsenborden vormen maar de helft van het huidige BB10-aanbod. De andere twee smartphones met versie 10 van het volledig nieuw gebouwde BlackBerry-besturingssysteem zijn geheel touch. Waarbij BlackBerry (voorheen RIM) zijn toetsenbordexpertise ook toepast, voor een slim virtueel toetsenbord.

Wat platformenmakers Apple en Google eveneens doen, voor hun respectievelijke mobiele besturingssystemen iOS en Android. En wat Microsoft, de mobiele nummer drie op grote afstand, ook doet voor zijn Windows Phone. Kortom, de verschillende apparaten lijken steeds meer op elkaar.

Afsluiter van een smartphonetijdperk? De Q5 van BlackBerry:

Uitgeïnnoveerd?

Misschien is het wel logisch dat de ooit onmisbaar geachte toetsenbordtoestellen en daarmee ook BlackBerry het onderspit delven. De smartphone is wel zo’n beetje af. Waarin verschilt de iPhone 5S van de allereerste iPhone wat betreft echt fundamentele zaken van het toestel zelf? Snellere processor, hogere resolutie scherm, betere grafische processor, meer geheugen. Het klinkt nogal als de recente geschiedenis van de pc, die de afgelopen jaren niet echt wereldschokkende revoluties heeft meegemaakt.

Het einde van BlackBerry kan best wel eens het einde van de smartphone-innovatie inluiden. Apple lijkt de afgelopen jaren vooral bezig met verfijnen. Google lijkt voor Android goed naar de iOS-concurrentie te kijken. En Android-grootmacht Samsung lijkt gespecialiseerd in imiteren. Een praktijk van toestelmakers die wijlen Steve Jobs luidkeels heeft gehekeld. Hoewel Apple op zijn beurt ook leentjebuur speelt bij Android wat bepaalde iOS-functies betreft.

Misschien heeft Apple’s topdesigner Jonathan Ive nog iets heel anders in petto, na de verkleuring van iOS 7. Of wellicht heeft zijn CEO Tim Cook een innovatieve visie op het niveau van zijn voorganger Steve Jobs. Of moet de innovatie dan komen van een partij als Nokia? Een mobiele pionier die het net als BlackBerry niet op eigen houtje heeft gered.

Voor en na de iPhone. En wat straks? Met de iPhone 5C komen de kleurtjes weer terug, maar de vorm blijft hetzelfde.

Via: Cult of Mac.

Platformduopolie

Zoals het er nu voor staat, dreigt de smartphonemarkt hetzelfde te overkomen als de pc-markt wat platformen betreft. Eén groot, veelgebruikt besturingssysteem wat één softwarepartij levert aan diverse hardwarepartijen. Naast één lucratief, minder massaal gebruikt maar geliefd besturingssysteem wat één bedrijf levert nauw afgestemd op zijn eigen hardware. Respectievelijk dus Windows en Android, naast Mac OS (X) en iOS.

Tenzij Microsoft zijn flinke achterstand weet in te lopen, is het voortaan een duopolie wat mobiele platformen betreft. Gebruikers en developers baseren hun keuzes op app-beschikbaarheid, doelgroepbereik en bestedingsbereidheid. Kortom, nieuwkomers maken weinig tot geen kans.

Microsoft is aanvankelijk puur voor het pc-model gegaan, door zijn mobiele besturingssysteem in licentie te verkopen aan hardwarepartners. Nu, met de inlijving van de gevallen telefoonmaker Nokia, volgt de Windows Phone-maker het voorbeeld van Apple. Maar of dat voldoende is om het tij te keren, dat is maar de vraag. Windows-alternatieven als Be OS en de diverse Linux-desktopdistributies zijn allemaal niet doorgebroken.

Amerikaanse dominantie

Het onderuit gaan van BlackBerry betekent ook het wegvallen van de laatste ‘buitenlandse’ optie voor mobiele platformen. Ja, de vele verschillende Android-toestelmakers zijn veelal Aziatisch maar zij vertrouwen voor hun besturingssysteem op het Amerikaanse Google. Formeel wordt Android gemaakt door een alliantie van die partners, maar daarbij heeft oprichter en aanjager Google toch de regie in handen.

En het Finse Nokia, die al was overgestapt op Windows Phone, wordt nu gekocht door Microsoft. Overigens niet heel Nokia: het bedrijf van CEO Steve Ballmer haalt de mobiele telefonietak van de oud-concurrent in huis. Het overgebleven Nokia stort zich op telecominfrastructuur pus -dienstverlening, zijn kaarten- en navigatiedienst HERE, en de onderzoekstak Advanced Technologies. Die laatste pijler van het resterende Nokia kan nog wel eens gevaarlijk blijken te zijn.

Patentarsenaal

Gevaarlijk is een omschrijving die ook van toepassing is op de berg patenten die BlackBerry heeft. Een bezit met een geschatte waarde van 2,25 miljard dollar. Die goudmijn heeft de firma niet uit handen van externe partijen weten te houden. Bijkomende schatkist is de veelvoud aan patentovereenkomsten die het Canadese bedrijf in de loop der jaren heeft gesloten met diverse patenttegenstanders; concurrenten én patenttrollen.

Het is afwachten wat de nieuwe eigenaar van BlackBerry gaat doen met zijn aanwinst. Het bedrijf opdelen, en dan de brokstukken doorverkopen? Geruchten over zo’n scenario zijn al eerder opgedoken en dergelijke praktijken zijn al vaker gehanteerd bij overnames van noodlijdende bedrijven. De investeerder wil immers rendement en dat hoeft niet gehaald te worden uit de reguliere bedrijfsvoering.

Gaan BlackBerry’s patenten onder de hamer? Dan volgt een aanwakkering van de patentoorlog, zoals eerder is gebeurd door de veiling van het failliete Nortel. Een telecomconcern dat overigens een landgenoot was van BlackBerry.