Als een van de rijkste en meest bewonderde bedrijven ter wereld verwachten we veel van Apple. We verwachten veel innovatie en vooruitstrevend design. Misschien komt het doordat het bedrijf zoveel dingen heel goed doet, dat het des te meer pijn het doet als Apple een steek laat vallen.

Iedereen lijkt het erover eens te zijn dat Siri moet verbeteren, of dat MacBooks een totaal nieuw en beter toetsenbord moeten hebben. Maar dat zijn grote ontwerp- en technische inspanningen die niet van de ene op de andere dag zullen gebeuren. Hier zijn een paar dingen die Apple met minimale inspanning zou kunnen doen. Sommigen zouden onmiddellijk kunnen gebeuren, anderen zouden kunnen beginnen met de introductie van het volgende product in de lijn, maar geen enkele zou serieuze technische inspanningen of investeringen vereisen.

Hoewel sommige van deze ideeën Apple hier en daar een paar dollar kunnen kosten, is het belangrijker voor mensen om zich goed te voelen over het gebruik van Apple producten, zodat het bedrijf zijn gebruikersbasis voor zijn groeiende dienstenactiviteiten kan uitbreiden. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de animositeit tegen rijke en krachtige bedrijven die dingen doen die "goedkoop" aanvoelen, met de dag groter wordt. Het geld dat Apple kan verliezen door het nastreven van deze verbeteringen, verdient zich terug daar waar het er het meest toe doet: klantenloyaliteit en tevredenheid.

Meer dan 5 GB gratis iCloud opslagruimte beschikbaar stellen

Google geeft iedereen met een Google-account van 15GB gratis opslagruimte, en ze verkopen niet eens echt hardware aan de meeste van die gebruikers. Voor degenen die Pixel-telefoons kopen, is cloud-opslag van alle foto's en video's die ermee zijn gemaakt gratis. De meeste iCloud gebruikers hebben in ieder geval een belangrijk Apple product gekocht, en toch geeft Apple ons zo weinig iCloud opslagruimte dat je waarschijnlijk niet eens een iCloud back-up kunt maken.

Apple zou er goed aan doen om de gratis limiet te verhogen naar minstens 10GB of 15GB, maar er zijn ook andere goede opties. Misschien kun je 5GB gratis krijgen voor elk Apple apparaat dat je registreert (anders dan accessoires). Misschien krijg je maar 5 GB gratis, maar iCloud-back-ups van je iPhone of iPad tellen niet mee voor de limiet, dus je gebruikt het alleen voor het opslaan van foto's, video's, documenten, opgeslagen games en dergelijke.

Je limiet ophogen naar 50 GB voor slechts een euro per maand is natuurlijk niet iets om wakker over te liggen, maar dat is des te meer reden voor Apple om niet zo gierig te zijn met gratis opslag - sommige mensen zullen nog steeds upgraden en het bedrijf verliest niet veel geld van degenen die niet langer alleen maar een back-up van hun iPhone hoeven te maken.

Stop met het leveren van goedkope 5-watt laders bij apparaten

iPhones zijn ongegeneerd premium telefoons. Zelfs het goedkoopste nieuwe model kost 530 euro. En terwijl iPhones in staat zijn om snel en draadloos op te laden, levert Apple nog steeds een kleine 5-watt stroomadapter in de doos, met een USB-A lightning kabel. Ondertussen wordt bij andere veel goedkopere Android-telefoons een 15-watt of betere USB-C laders meegeleverd, soms wel met uitschieters tot meer dan 50 watt.

Er is geen andere manier om het te zeggen: dit is gewoon krenterig van Apple. Wat nog erger is, het gaat ten koste van de premium ervaring die Apple wil dat elke iPhone en iPad eigenaar heeft. Mensen die de stroomadapter gebruiken die in de doos zit, laden hun iPhone twee keer zo langzaam op als mogelijk. Elke iPhone en iPad moet worden geleverd met een ongeveer 15 watt stroomadapter en een USB-C lightningkabel. Waarom verzendt Apple nog steeds apparaten met USB-A-poorten als geen van de laptops die het bedrijf maakt er een heeft? Als je all-in gaat op USB-C, wees dan ook echt all-in.

Weg met de Touchbar op de MacBook Pro

Ik kan zien waar Apple voor ging met de Touch Bar: een set van software-programmeerbare, contextgevoelige besturingselementen die meegroeien en veranderen met je software. Maar het is een mislukt experiment dat vanaf het begin niet werkte. We hebben het over touchscreenbedieningselementen die op het toetsenbord aanwezig zijn en voortdurend veranderen (dat is tenslotte het hele punt). Dus moet je je blik van het scherm naar beneden blijven verschuiven om een set besturingselementen te gebruiken zonder tactiele invoer. Weet je waar ontwikkelaars nog meer contextgevoelige, programmeerbare besturingselementen kunnen plaatsen? Op het scherm.

Door de Touch Bar af te schaffen, kan Apple de prijs van de MacBook Pro concurrerender maken (het is een dure toevoeging) zonder de marge te verliezen. Maar belangrijker nog, het zou ons bruikbaardere laptop geven, een laptop die er niet voor zorgt dat "je je ogen van het scherm haalt" als kernprincipe van zijn ontwerp.

Het zou zelfs geen echte technische inspanning vergen: de nieuwe MacBook Air heeft een Touch ID zonder Touch Bar, wat precies is wat we willen. Oké, wat we willen is Face ID op MacBooks en een heel nieuw en verbeterd toetsenbord, maar dat zijn grote wensen. De productie van de MacBook Pro zonder Touch Bar is makkelijker voor elkaar te krijgen.

Breng het accupercentage terug naar de statusbalk

Tot de introductie van de iPhone X, kon je naar Instellingen > Batterij gaan en het Batterijpercentage aanzetten om het in de statusbalk te tonen. Met de iPhone X, XR en XS splitst de notch de statusbalk en ik denk dat er gewoon niet meer genoeg ruimte is. Je moet het Control Center naar beneden trekken om het resterende percentage van je batterij te zien.

Dat hoeft niet zo te zijn. Een nieuw pictogram met het batterijpercentage in het batterij-icoon zou geen ruimte meer in beslag nemen. Een andere optie zou kunnen zijn dat Apple gebruikers gewoon op het batterijpictogram kan laten tikken om het een paar seconden te laten overschakelen naar het percentage. Ik ben er zeker van dat een bedrijf als Apple gemakkelijk een elegante oplossing zou kunnen vinden en deze in de volgende kleine iOS-software-update zou kunnen toevoegen als het dat wil.

Verander het screenshot commando op nieuwere iPhones

Op iPhones zonder Home-knop maak je een screenshot door zowel op de aan/uit-knop te drukken - Apple roept het de Zij-knop en de "Volume omhoog"-knop. Omdat de knop Volume omhoog recht tegenover de knop Zijde staat, nemen we uiteindelijk allemaal masaal per ongeluk screenshots als we gewoon knijpen in de telefoon om de knop op de zijkant te activeren. Uiteindelijk neem ik op deze manier minstens twee of drie onbedoelde screenshots per week.

Door simpelweg de screenshot-functie te veranderen in powerknop en Volume Down, worden screenshots veel minder vaak per ongeluk gemaakt. Als alternatief kan het screenshot-commando beide volumeknoppen tegelijk indrukken (ze kunnen onafhankelijk van elkaar worden ingedrukt).

Dat zijn twee eenvoudige oplossingen voor het toevallige screenshot probleem, en ik weet zeker dat Apple met andere oplossingen zou kunnen komen.