Qualcomm heeft zijn nieuwste chip onthuld, de Snapdragon 845. Die chip is meer dan een nieuw getal in de lange serie Snapdragon-SoC's, want de hele architectuur van het SoC-platform is opnieuw van de grond af aan opgebouwd. De chip gaat een fundamenteel effect hebben op de Android-smartphones van volgend jaar.

De 835 was vooral gericht op prestaties en snelheid, zoals elke nieuwe generatie, maar de 845 biedt een hoop verbeteringen die erop gericht zijn om bijvoorbeeld AI-data te verwerken en de accuduur te verbeteren. We moeten waarschijnlijk wachten op de Samsung Galaxy S9 om hem in actie te zien, aangezien Samsung opnieuw de hardwarepartner is van Qualcomm die de chips debuteert.

Als de SoC verkrijgbaar is, staan power-users van smartphones grote dingen te wachten. We kijken naar vijf manieren waarop vlaggenschepen met Android vanaf volgend jaar verbeteren dankzij de Snapdragon 845:

1. Snelle dataverwerking

De processor van de SoC heeft dezelfde architectuur als de 10 nm octocore van de 835, dus wat pure processorkracht betreft zie je waarschijnlijk niet zo'n enorme verbetering in de Samsung Galaxy S9 of LG V40 ten opzichte van hun huidige modellen, de S8 of de V30. Qualcomm stelt dat de chip 30 procent snellere graphics levert, wat een indrukwekkende verbetering is, maar niet een verandering die je echt opmerkt in het dagelijkse gebruik.

De echte snelheidsverbetering komt van de modem. De 845 bevat een X20 Gigabit LTE-modem, die 1,2 Gbps (voor 4G) en multigigabit 802.11ad (voor wifi) ondersteunt voor nog snellere downloads. De snelheidswinst varieert natuurlijk afhankelijk van het netwerk, maar Qualcomm stelt dat je een film van 3 GB in principe in drie minuten kunt downloaden met 4G.

2. Langere accuduur

Met de 835 zagen we al een grote winst in accuduur en veel smartphones met deze SoC redden het met gemak door een hele dag intensief gebruik zonder dat bijladen nodig is. Qualcomm belooft een verbetering van 30 procent qua energiezuinigheid, wat betekent dat smartphones met gemak twee dagen op één oplaadsessie kunnen functioneren.

Qualcomm heeft de cores van de 845 verder geoptimaliseerd, zodat de processor taken kan indelen op basis van energiewensen. Het resultaat daarvan is dat video's dertig procent minder energie vereisen. Ook moet er bespaard worden op rendering met Adreno Foveation, wat eye-tracking gebruikt om te bepalen welke delen van het scherm volledig weergegeven moeten worden.

3. Ze worden slimmer

Vorige maand liet Huawei de Mate 10 los op de wereld en die heeft een dedicated Neural Processing Unit. De Snapdragon 845 wil niet voorbijgestreefd worden en de derde generatie van diens neural processing engine moet de capaciteit die machine learning en AI kan leveren op Android-toestellen eindelijk loslaten.

Qualcomm belooft dat de 845 frameworks als Google's TensorFlowLite en Facebooks Caffe2 zal ondersteunen en is geoptimaliseerd voor nieuwere netwerken. Met een nieuwe Hexagon Digital Signal Processor is de chip 3 keer zo snel met AI-prestaties, wat betekent dat smartphones bij repetitieve taken efficiënter en energiezuiniger worden. Het gebruikt ook een energiezuinig audiosubsteem voor digitale assistenten, zodat het praten met je smartphone de accu niet leegtrekt.

4. Foto's en video worden beter

De camera op je smartphone doet maar het halve werk als je een foto neemt. Het zware werk wordt verricht door beeldverwerkende processoren. De Spectra 280 ISP is een grote verbetering in de Snapdragon-SoC. In plaats van het verhogen van de resolutie - wat hoog genoeg is in de meeste smartphones - is de nieuwere chip gericht op kleurvolume. Dat betekent dat foto's kleurechter, dieper en nauwkeuriger worden.

De nieuwe chip zorgt er ook voor dat er betere foto's geschoten kunnen worden in omstandigheden met weinig licht door ruisvermindering, snellere auto-focus en verbeterde beeldstabilisatie. De ISP zorgt er ook voor dat diepte beter herkend wordt als een gezicht in beeld is om scherp te stellen. Wat video betreft worden 60 fps op 4K-resolutie en 720p 480 fps voor slow-motion ondersteund.

5. Beveiliging wordt verhoogd

De Secure Processing Unit is zoiets als de Secure Enclave van Apple en die zorgt er uiteindelijk voor dat data niet in de verkeerde handen kan vallen. De SPU zet namelijk een beveiligd deel op in de processor die biometrische gegevens opslaat. Ook betaalgegevens en simkaartinformatie worden in het beveiligde deel opgeslagen.