Moeten we bang zijn voor de robots van de toekomst, of juist de innovatie omarmen en ons het leven gemakkelijker maken? We hebben een aantal robots op een rijtje gezet en hun capaciteiten onder de loep genomen.

Kuratas

De Kuratas, een gruwelijke robot die door één persoon van binnenuit bestuurd kan worden. De machine doet denken aan de AMP-robot die Colonel Quaritch bestuurt in de sciencefictionfilm Avatar. De Kuratas is ongeveer vier meter hoog, weegt 4500 kilo en kan zichzelf verplaatsen dankzij vier wielen en een dieselmotor.

De machine kan bewapend worden met meerdere wapens. Weliswaar met mensvriendelijke apparatuur, maar dat kan veranderd worden. De Twin Gatlin Gun scant zelfs de vijand en verliest hem niet uit het oog, zodat je een gericht schot kan afvuren.

Als je een Kuratas wilt kopen, moet je wel diep in de buidel tasten. Ruim 1 miljoen euro moet de robot kosten.

Alle wapens worden in de video hieronder besproken:

Lees verder voor de Atlas van Google.

Googles Atlas Karatekid

Atlas, de humanoïde robot van Boston Dynamics, het bedrijf dat sinds vorig jaar in bezit is van Google.

In juli 2013 werd Atlas aan het grote publiek onthuld. De ontwikkelingen zijn daarna redelijk snel gegaan. Atlas kan anticiperen op ongelijke ondergronden, deuren openen, auto's besturen, klimmen en het belangrijkste: het is bestand tegen omgevingen waar mensen niet kunnen overleven.

Onlangs verscheen er een video op internet waarin te zien is dat Atlas zich balanceert op drie bakstenen en de houding van de 'Karatekid' aanneemt. Atlas heeft inmiddels veel functies, maar net zoals veel andere robots zijn ze nog futuristisch.

Atlas aka The Karatekid: Atlas en zijn eerste stapjes, met opstakels: Lees verder voor Wildcat en Cheetah Robot.

Wildcat en Cheetah Robot

Laten we nog even bij Boston Dynamics blijven. De volgende twee robots komen ook uit die keuken.

De Wildcat en Cheetah Robot zijn twee uitzonderingen op het gebied van snelheid. De Cheetah Robot, die we al vaker voorbij hebben zien komen, kan een snelheid van ruim 46 kilometer per uur halen. En is daarmee de snelste robot van de wereld.

De Wildcat is de opvolger van Cheetah. Deze katachtige-robot moet dezelfde snelheid bereiken, maar dan ongebonden. Zodat het in de buitenwereld voor het Amerikaanse leger van dienst kan zijn. De militairen willen de Wildcat namelijk gebruiken om zware gevechtsmachines naar het slagveld te brengen.

Cheetah Robot: Wildcat voor het eerst naar buiten: Op de volgende pagina: de broertjes Morph.

Morph 2 en 3

De Morph 2 en 3 zijn twee mini-humanoïde robots. De kleine apparaten kunnen dankzij sensors, net als mensen, aanvoelen of ze uit balans zijn. Daar gaat natuurlijk wel jaren aan oefening aan voorbij, maar ze hebben een geweldige manier van bewegen. De flexibiliteit is van hoge kwaliteit en als dat op kleine robots kan worden gerealiseerd, dan ook op grote.

Je mag alleen hopen dat ze voor goede bedoelingen gebruikt worden, want de stoten die uitgedeeld worden zien er gewelddadig uit.

Bekijk de broertjes hier:

Als laatste: de bekendste robot ooit:

Honda ASIMO

ASIMO is waarschijnlijk de bekendste en geavanceerde robot ter wereld. Hij is 130 centimeter groot en kan tot een snelheid komen van 9 kilometer per uur. In 2014 is inmiddels de vijfde versie van de robot gebouwd en heeft steeds meer menselijke trekjes.

ASIMO kan informatie juist interpreteren en erop anticiperen. Daarnaast kan hij dankzij talloze sensors feilloos traplopen, tegen een voetbal trappen en drinken voor je inschenken. De ideale huisgenoot.

De ASIMO: