Muis

Er zijn weinig computerinnovaties die zo ingeburgerd zijn als de muis. Het is de standaard die zo algemeen omarmd is dat er geen enkele noemenswaardige concurrentie bestaat voor het besturen van een grafische user interface op de pc. De muis doet dan ook al sinds het begin van het computertijdperk trouwe dienst en het concept is nog steeds niet aan vervanging toe. Dat zal vermoedelijk ook nog wel een tijdje zo blijven. Misschien wel tot we allemaal overgaan op intuïtieve content transfer.

De muis als concept is uitgevonden door Douglas Engelbart. In 1963 legde hij de laatste hand aan zijn prototype met zijn collega Bill English. Ze doopten het apparaatje ‘mouse’, vanwege de gelijkenis met het dier. De draad zat bij deze eerste versie dan ook aan de achterkant, in plaats van de voorkant. Op dat moment zat er nog geen bal in, maar twee roterende schijven die correspondeerden met de X-as en de Y-as op het beeldscherm. De eerste muis met bal kwam uit net voordat Engelbart zijn muis officieel presenteerde en werd ontwikkeld door het Duitse Telefunken.

De muis werd echter pas populair met het uitbrengen van de Apple Macintosh in 1984. Daar zat een nieuwe versie van de Lisa Mouse bij.

Innovaties op muisgebied sinds vroege versies zijn bijvoorbeeld een extra muisknop, een scroll-wieltje dat ook als extra knop kan dienen, optische registratie in plaats van met een bal en draadloze versies.

MS-DOS

Micro Soft Disk Operating System was het product van een opdracht van IBM om een besturingssysteem te creëren voor de IBM PC serie computers en werd uiteindelijk gebruikt voor de destijds nieuwe Intel 8086 chip. In 1982 kwam MS-DOS versie 1.0 uit. Het werd ontwikkeld door Microsoft vanuit 86-DOS door Tim Paterson. Een systeem dat ook bekend was onder de naam Quick-and-Dirty Operating Sytem of Q-DOS.

Die bijnaam heeft het OS niet voor niets. Het bood simpliciteit. Het gevolg was dat computers voor de massa beschikbaar werden. UNIX en mainframe besturingssystemen waren namelijk een stuk minder gebruikersvriendelijk. MS-DOS heeft ervoor gezorgd dat Microsoft uitgroeide van een bedrijf dat programmeertalen ontwikkelde tot wat het uiteindelijk nu is. Bij de eerste versies van Windows was MS-DOS het eigenlijke onderliggende besturingssysteem, waar Windows slechts als GUI bovenop lag. MS-DOS is ontwikkeld tot het jaar 2000. Met de komst van Windows 95 is MS-DOS verworden tot een tool om problemen op te lossen en te bootstrappen en was het geen op zichzelf staand product meer. In Windows XP werd MS-DOS alleen nog gebruikt om een opstartdisk te maken.

Lithium-Ion cellen

Tot het moment dat we daadwerkelijk op grote schaal virussen gaan misbruiken om meer capaciteit uit een even grote batterij te persen, moeten we het doen met de Lithium-Ion batterij. En hoewel veel mensen vandaag de dag klagen dat dit soort batterijen te kort mee gaan, is het wel de techniek met de grootste voordelen voor mobiele apparaten. De batterij zit in laptops, telefoons en vele andere consumentenelektronica. Lithium-Ion batterijen hebben een aantal grote voordelen ten opzichte van nikkelbatterijen. Ten eerste zijn de batterijen veel milieuvriendelijker te verwerken als de levensduur verstreken is. Verder maakten Li-Ion batterijen het vanaf de introductie in 1991 mogelijk om een draagbare computer langer dan een uur te gebruiken. De batterijen hebben een erg hoge energiedichtheid, waardoor de grootte van de batterij beperkt blijft ten opzichte van zijn voorganger. Ook treedt er geen capaciteitsvermindering op als de batterij opgeladen wordt terwijl hij nog niet leeg is.

De batterij gaat redelijk lang mee, maar heeft wel een beperkte levensduur. Er vindt namelijk chemisch verval plaats, zelfs als hij niet gebruikt wordt. Dat verval gaat sneller bij hoge temperaturen. Zo gaan Lithium-Ion batterijen in laptops naar het schijnt zo’n 3 tot 5 jaar mee bij gemiddeld gebruik en een iPhone vertoont na 300 tot 400 volledige oplaadcycli nog 80% van de capaciteit. Helaas ontploft er nog wel eens een Lithium-Ion batterij bij te hoge temperaturen. Dat kan een aardig plofje geven.

USB

De komst van Universal Serial Bus was bijzonder welkom. Er was eindelijk een alternatief voor de trage seriële en parallelle poorten. USB introduceerde een aantal volledig vernieuwende features voor de tijd dat het uitkwam. Zo werd voor het eerst hotswappen mogelijk. Er hoefde dus eindelijk niet meer opnieuw opgestart te worden elke keer als er iets aangesloten moest worden op de computer. Verder kunnen met USB maximaal 127 apparaten met elkaar verbonden worden, wat een aardige hoeveelheid is. En er is geen aparte stroomkabel meer nodig naar elk apparaat.

De standaard werd uitgevonden door Intel en werd in 1996 geïntroduceerd. USB werd naar 2.0 geüpdatet, waardoor er opeens 480 Mbit/s capaciteit was. Het mooiste daaraan is misschien nog wel dat de vorm desondanks hetzelfde bleef. Ook bij USB 3.0 is de standaard nog altijd backwards compatible. Oude stekkers passen ook nog gewoon in USB 3.0 gaten. Een USB 3.0 stekker heeft zelf wel extra aansluitingen om de alleraardigste snelheid van 5Gbit/s te halen.

CD-ROM

We eindigen met een tintje Hollands glorie. De CD-ROM (Compact Disc Read-Only Memory) is namelijk een Nederlandse uitvinding, net als de Compact Disc. Hoewel sommigen beweren dat ene meneer James Russell uit Amerika in elk geval het concept van de CD heeft bedacht, is algemeen geaccepteerd dat de door Philips ontworpen CD uit 1977 de eerste serieuze basis was voor wat later door Philips in samenwerking met Sony tot de CD en later CD-ROM is geëvolueerd die we allemaal kennen. In 1985 werd het project genaamd ‘Yellow Book’ gelanceerd en was de CD-ROM geboren.

In de tijd dat de CD-ROM verscheen, moesten we het met z’n allen nog doen met software en andere data op diskettes. Soms waren er dan ook meer dan tien schijfjes nodig voor één enkel programma of spel. Bovendien zaten er vaak grote bundels plakjes boom als handleiding bij de diskettes om niet al te veel diskettes te hoeven gebruiken. De CD-ROM maakte aan dat alles een einde en was vaak in die tijd zelfs groter dan de harddisks die mensen in hun PC hadden zitten. Hoewel de CD-ROM over het algemeen plaats heeft gemaakt voor de DVD-ROM en deze wellicht weer door de massa zal worden afgedankt in ruil voor Blu-ray, blijft het basisconcept hetzelfde als de CD-ROM. Een ware revolutie.