Het is weer tijd voor de Tech-Ed 2010, die deze week wordt gehouden in New Orleans. Microsoft gebruikt het podium om ons alvast een kijkje te gunnen in welke richting hun enterprise platformen zich gaan bewegen.

Windows Server 2008 R2 SP1 Hyper-V zal dynamisch geheugen bevatten

In de workshop voor technologierecensenten op de Tech-Ed demonstreerde Microsoft hoe dynamisch geheugen schaalt in relatie tot de workload-eisen van verschillende systemen. Met het huidige Windows Server 2008 R2 moet je herstarten als je meer geheugen aan een bepaalde virtuele machine wilt toebedelen. Dat komt doordat geheugen statisch is gereserveerd aan een virtuele machine. De manier waarop R2 het dynamisch geheugen gebruikt, zal herstarten overbodig maken en je zult het geheugen gemakkelijk kunnen verdelen over de systemen. Dit is van belang voor servers, maar ik denk dat het vooral een grote impact zal hebben op Virtual Desktop Interface (VDI) opstellingen, doordat het mogelijk maakt om een hogere systeemdichtheid te halen.

Maar wat is het verschil tussen dat dynamisch geheugen van Microsoft en ‘memory overcommit’ van VMware? Memory overcommit en dynamisch geheugen is in theorie namelijk hetzelfde. In de praktijk schijnen ze echter toch verschillend te zijn, zegt Microsoft. Maar hoe precies was op de demonstratie helaas erg lastig helder te krijgen.

Het maakt me ook niet uit hoe Microsoft het noemt. Ik ben al lang een voorstander van een memory overcommit functie, dus ik ben allang blij dat het op het menu staat. Alleen vrees ik dat sommige Microsoft-mensen iets te veel kritiek hebben gehad op memory overcommit, omdat Hyper-V het niet ondersteunde. Nu dat wel zo is, moeten ze het beestje voor hun gevoel een ander naampje geven en erop staan dat het iets anders is. Mij moeten ze daarvan nog overtuigen.

Windows Server 2008 R2 SP1 zal Remote FX bevatten

Deze functie raakt het hart van VDI-gebruik wat betreft gebruik van zware grafische applicaties via primitieve remote of thin client connecties. Microsoft demonstreerde het gebruik van AutoCAD via een klein Hot-e ThinLinx thin client systeem, dat behoorlijk soepeltjes 3D renderde.

Het liet ook een 1080p HD video zien die vloeiend afspeelde via een remote connectie. Het toevoegen van RemoteFX zou dus moeten betekenen dat gebruikers de Windows Aero interface in volle glorie moeten kunnen zien, kunnen werken met 3D-applicaties en remote full-motion HD video kunnen kijken.

Voor de duidelijkheid, RemoteFX is geen stand-alone functie, maar draait op een Remote Desktop Connection als onderdeel van de desktop virtualisatie-stack; het is een set van RDP technologieën die een betere virtualisatie-ervaring bieden door de GPU- en compressieworkload op afstand mogelijk te maken.

Windows Server 2008 R2 SP1 zal USB redirection ondersteunen

De toegevoegde ondersteuning voor generieke USB redirection zou redirection van zo ongeveer alle soorten USB-apparaten transparant via het Remote Desktop Protocol mogelijk moeten maken, zonder dat client stuurprogramma’s nodig zijn. De USB redirection functionaliteit verbind je via RemoteFX en zal waarschijnlijk erg interessant zijn voor gebruikers van VDI.

Een public bèta van Server 2008 R2 SP1 wordt overigens ergens eind juli verwacht en men hoopt op een definitieve release tegen het eind van het jaar.

Windows InTune heeft potentie

Niet alles op Tech-Ed ging over dingen die snel naar ons toe komen. Er werd een aardige discussie gevoerd bij de workshop voor technologierecensenten over dingen die ik dolgraag in de praktijk zou zien. Eén van die dingen was Windows InTune. Dat is een cloud-based management oplossing die vooral voor de consultant bedoeld lijkt, maar ook wel voor degenen onder ons die de pc’s van familie en vrienden onderhouden. Het is gebouwd op Silverlight en laat je verbinden met pc’s die in je InTunes staan, zodat je deze systemen kunt beheren en bijvoorbeeld updates kunt installeren en kijken of de virusscanner goed ingesteld staat. Het dashboard van InTune laat de status van het systeem zien en laat je van alles van afstand beheren.

Het enige minpunt is dat je met de tool niet kunt verbinden door een simpele klik. Daar is namelijk een andere methode voor die iets omslachtiger is. Verder worden servers niet ondersteund. Dat vind ik jammer, want er zijn consultants die op bepaalde plekken 20 systemen hebben staan en daarnaast één of meer servers, die ze willen beheren via dezelfde service. Ze kunnen het dus gebruiken voor alle 20 systemen, maar niet voor de servers. Toch denk ik dat er nog wel ondersteuning voor komt. Dit is namelijk allemaal in het bèta-stadium. We zullen zien hoe het zich ontwikkelt.

Microsoft zit tot over zijn oren in de cloud door het uitbrengen van AppFabric

Persoonlijk hield in nooit zo erg van de term ‘cloud’, maar nu zie ik de waarde er wel van in, sinds Bob Muglia, president van Server en Tools Business van Microsoft, er een presentatie over gaf. Microsoft stopt veel energie en moeite in cloud computing, en zoals hij in zijn keynote zei: Microsoft wil bedrijven helpen om de overstap te maken naar de cloud.

Geheel in overeenstemming met het cloud-gebeuren, heeft Microsoft haar AppFabric technoligie uitgebracht. Dat is een setje geïntegreerde technologieën die het makkelijker maken om web- en samengestelde applicaties in de cloud te bouwen, schalen en te beheren. Het is gratis beschikbaar voor klanten met licenties van Windows Server 2008 of Server 2008 R2 Standard of Enterprise versies.

Bron: Techworld