De robolutie gaat niet zonder slag of stoot. Al in de eerste decennia van de 19de eeuw sloegen boze luddieten weefmachines aan gort, omdat ambachtslieden hun werk zagen verdwijnen. Van die beweging is zelfs de term luddiet afkomstig. Geweld van robots tegen de mens hebben we al eens aangestipt, deze vrijdag kijken we naar voorbeelden van geweld van mensen tegen robots. Ze zijn allemaal van de afgelopen tijd.

Geweld tegen robots wordt al gepersifleerd, zoals in het geval van Bambot.

Mishandeling bankbediende

We beginnen deze lijst van tragische gebeurtenissen met de in opkomst zijnde robot Pepper. De bot is ontwikkeld door een Japanse bank in samenwerking met een Frans roboticabedrijf en begon zijn bestaan als bankbediende in Japan. Er is ook een consumentenversie van zo'n 1400 euro die ontzettend populair bleek in het robofiele Japan.

Niet iedereen is even gecharmeerd van de robot die menselijke medewerkers vervangt. Een 60-jarige man die zijn bank in beschonken toestand bezocht, was niet gediend van de 'arrogante' houding van Pepper en gaf hem zo'n harde trap dat de robot niet meer correct functioneert. De belager werd gearresteerd, wat de interessante juridische vraag oproept aan welk vergrijp hij zich precies schuldig heeft gemaakt.

Pepper ondergaat wel meer ellende: de makers hebben in de voorwaarden opgenomen dat de robot niet gebruikt mag worden om te daten of voor seksuele toepassingen - waar ook al voor werd gewaarschuwd in deze boodschap van algemeen nut:

Futurama - Don't date robots from John Pope on Vimeo.

Hierna: Het klassieke voorbeeld van robotmishandeling die door de meeste mensen wordt aangehaald komt van Boston Dynamics.

Dierenmishandeling en hockeysticks

Roboticabedrijf Boston Dynamics ken je wellicht van indrukwekkende DARPA-projecten, de acquisitie door Google (de robots zijn nu onderdeel van Google-moederbedrijf Alphabet) en binnenkort van de verkoop aan een nieuwe partij, naar verluidt Toyota.


Of wellicht ken je het bedrijf van diens mishandelingsvideo's. De robotici van het bedrijf schuwen het geweld niet in hun queeste om stabiele machines te maken, zo bewijst deze video waarin de arme Spot - die me altijd doet denken aan Blitz van de jaren 80-tekenfilmserie C.O.P.S. - wordt geschopt om hem uit balans te brengen. "No robots were harmed in the making of this video", stelt Boston Dynamics. Hopelijk zien de machines dat ook zo.

We hebben ook medelijden met deze arme robot die te maken krijgt met een mens gewapend met hockey-stick.

Op de volgende pagina: Een brute moord die de mensheid nog wel eens euvel geduid zou kunnen worden.

Moord op liftende robot

Je weet nooit wat voor gekken je tegenkomt als je al liftend door de wereld trekt, zo ondervond HitchBOT in 2015 toen de bot werd kapotgeslagen in Philadelphia. Daarvoor reisde de machine een jaar zonder problemen door Canada, waar vriendelijke Canadezen hem meenamen van Nova Scotia naar British Columbia. In juni vorig jaar deed de bot ook Nederland en Duitsland aan.


HitchBOT begon vorige zomer aan een nieuw avontuur in de VS, maar daar trof de liftende robot al vrij snel een wreed einde. (Waarschuwing: niet voor tere zieltjes.) HitchBOT had een bucketlist met dingen die hij wilde doen tijdens zijn reis, die tragisch genoeg bijna geen vinkjes bevat.

Op de laatste pagina: Wat gebeurt er als je een bananenschil op het pad van een nietsvermoedende robot legt?

Robohond versus banaan

SpotMini is weer een indrukwekkende robot van Boston Dynamics. Kijk eens hoe mooi deze robot door een huis navigeert: het lijkt bijna een echte herdershond. Maar dan met een stalen frame. En zuigers. En chips. En sensoren. En een creepy telescoopnek. In onderstaand filmpje zijn de makers ook geïnspireerd door oude slapstick-komedies en laten ze Spot over banenschillen struikelen. De robohond maakt een pijnlijke uitglijder, maar herstelt zich daarna weer.


En voor de goede orde, dit is de enige correcte reactie als je een robot in het echt tegenkomt: