Al jaren niet bijgewerkt

Als je nu naar de winkel rent en een Mac mini aanschaft, koop je een computer met bijna vier jaar oude technologie aan boord. Het apparaat is aangekondigd en 2014 en de afgelopen jaren zijn er geen verbeteringen gebracht aan het apparaat.

De stilte rondom dit platform kan twee dingen betekenen: Apple heeft geen interesse meer in deze lijn en zal geen nieuw exemplaar meer uitbrengen, of het bedrijf uit Cupertino heeft nog wel interesse in de lijn, maar loopt gewoon hopeloos achter. Dat laatste is misschien niet eens zo gek. Apple heeft fans ook jaren laten wachten op een nieuwe Mac Pro. Het probleem is alleen dat als Apple nu wel met iets nieuws uit komt, je huidige Mac mini in één klap verouderd is.

Apple heeft zelf gezegd dat het de Mac mini nog steeds belangrijk vindt en daarom denken wij dat er in 2018 een nieuwe versie van het apparaat uit zal komen. Verschillende geruchten lijken dat te bevestigen. Het waarheidsgehalte van deze geruchten doen echter niks af aan het feit dat het nu niet slim is om een Mac mini aan te schaffen.

Traag

De 2012-versie van de Mac mini werd geleverd met een Ivy Bridge Intel Core processor met verschillende quad-core opties beschikbaar. De 2014-versie werd echter alleen maar aangeboden met een dualcore-processor.

Er is de afgelopen jaren veel gebeurd op processorgebied en andere fabrikanten kunnen veel goedkopere systemen uitbrengen met processoren die rondjes rennen om die van de Mac mini. Daarom is het argument om de Mac mini te kopen voor tekstverwerken, internetten en video's ook niet langer valide.

Alleen als je echt een gloeiende hekel hebt aan Linux of Windows zou je nog misschien de hoge prijs kunnen verantwoorden voor jezelf en deze toekennen aan het "gratis meegeleverde" macOS.

Zwakke grafische kaart

Video bewerken en/of het spelen van games is ook niet echt de moeite waard op dit apparaat. Het standaardmodel wordt uitgerust met een Intel HD Graphics 5000-videochip. Als wij bijvoorbeeld een game als Batman: Arkham City willen spelen op deze computer en deze helemaal optimaliseren voor het systeem (lees: alle instellingen en de resolutie op z'n allerlaagst zetten), kan je de game spelen met 31 frames per seconde.

Als je echter de resolutie verhoogt naar Full HD, stort deze al in naar 15 frames per seconde waardoor deze game te schokkerig gaat om er echt van te genieten. Het vreemde is nog dat dit zelfs lager is dan de 20 frames die de oudere 2012-versie van de Mac mini haalt.

Ook als je Full HD-video gaat bewerken, mag je flink wat extra tijd inplannen om boel uit te renderen en het toepassen van realtime effecten kan je al helemaal vergeten.

Niet makkelijk te upgraden

Wij waren destijds erg positief over de voorganger van de Mac mini (de 2012-versie dus) omdat Apple het gebruikers erg makkelijk maakte het systeem te upgraden. Je kon makkelijk extra RAM toevoegen voor een geheugen boost of een snellere, grotere schijf in de computer stoppen waardoor je het maximale uit het systeem kan halen en er lang mee kon doen.

De 2014-versie laat dat echter niet toe en zeker de goedkopere modellen hebben nog steeds een tragere op 5400 toeren draaiende harde schijf aan boord die de nieuwste versie van macOS traag laat aanvoelen.

Mocht je tijdens de aankoop van dit systeem niet zeker zijn of je voor een krachtig model zou willen gaan of niet en gekozen hebt voor het basismodel omdat dat goedkoper was, heb je nu een probleem want je kan de onderdelen niet (makkelijk) vervangen. Apple heeft namelijk "onschroefbare schroefjes" gebruikt voor de Mac mini waardoor deze niet makkelijk te openen is.

En zelfs als je de moeite doet het apparaat te openen, zal je zien dat bijna alle componenten zijn vastgesoldeerd aan het moederbord. Het is niet onmogelijk deze onderdelen alsnog te vervangen, maar het zal je heel veel tijd, geld en moeite kosten.

Geen randapparatuur

Ja, je zal zelf een monitor, muis en toetsenbord moeten aanschaffen als je voor een Mac mini gaat. Nou hoeven deze onderdelen niet duur te zijn, maar wij horen maar al te vaak dat Mac-eigenaren toch liever gaan voor Apple-randapparatuur. En laten Apple-monitoren, muizen en toetsenbord nou net stukken duurder zijn dan die van andere fabrikanten waardoor je zomaar een paar honderd euro lichter bent voordat je systeem eindelijk compleet is.

Zelfs als je deze onderdelen nog hebt liggen van een oude computer is het de prijs van de Mac mini niet waard. Het systeem is gewoon te achterhaald en voor hetzelfde geld heb je een veel krachtiger en completer systeem in huis. De enige reden die wij ons kunnen bedenken waarom er nu nog steeds mensen voor een Mac mini kunnen gaan is vanwege macOS, maar ook dat lijkt ons de hoge prijs niet waard.

Zeker niet als je kijkt waarvoor je het systeem uiteindelijk goed kan gebruiken. Voor tekstverwerking, internet en het kijken van verschillende soorten media zijn er veel goedkopere (besturings)systemen die je kan gebruiken.

Lees ook: 15 minuscule computers Winkels waar je Linux-computers kan kopen

En

Zo bouw je een Hackintosh Mac mini