Voor het gemak richten MKB'ers vaak een PC in als server. Er stond nog een machine, dus waarom dan extra geld uitgeven voor een server? Zo werkt het toch ook? Het zijn toch allemaal gewoon computers! Maar er is een aantal redenen waarom dat geen goed idee is.

1. Cruciaal onderdeel van de IT-infrastructuur

Een pc is een generieke computer, waarmee eindgebruikers een breed scala aan desktopapplicaties kunnen uitvoeren. Er kunnen meerdere programma's tegelijk draaien, maar ze worden door slechts één gebruiker gebruikt. Een server daarentegen blinkt uit in het bedienen van meerdere gebruikers tegelijk en kan simultaan grote hoeveelheden taken uitvoeren. Vaak vervullen ze een specialistische rol. Denk aan een file-, database- of webserver, of een server waarop een ERP- of CRM-systeem draait.

Een server is daarmee een cruciaal onderdeel van de IT-infrastructuur van je organisatie, moet 24x7 beschikbaar zijn, een hoge betrouwbaarheid hebben en tegen zware belastingen zijn opgewassen. Alleen daarom al kun je je afvragen hoe verstandig het is om hier een generieke pc voor te gebruiken. Die is daar immers helemaal niet voor ontworpen of bedoeld. Van een haperende desktop heeft maar één medewerker last. Gebruik je hem als server, dan heeft dat impact op de hele organisatie en je klanten.

2. Slimmere features

Servers en pc's maken in principe gebruik van dezelfde basiscomponenten. Denk aan processoren, geheugen en opslag. Maar er zijn wel degelijk essentiële verschillen. Allereerst is bijvoorbeeld de Xeon E3 familie tot 5,8 maal krachtiger dan een 4 jaar oude desktop pc. Ook is de instructieset van een Intel Xeon serverprocessor veel uitgebreider. Zo'n processor heeft extra instructies om de integriteit van het systeem al direct vanaf het opstarten te waarborgen. Dus nog voordat het besturingssysteem en de beveiligingssoftware is geladen. Zo wordt voorkomen dat kwaadaardige code zich onzichtbaar in het systeem nestelt. Ook biedt een systeem op basis van de Intel Xeon processor redundante opslag, waardoor data snel kan worden teruggehaald bij een hard-drive error. Daarnaast voorziet de processor in automatische data error correctie om dataverlies te voorkomen.

Speciaal ECC-geheugen van servers beschikt verder over slimme foutdetectiemethoden, waarmee geheugenfouten worden opgemerkt en gecorrigeerd. Voor een desktop is dat minder belangrijk. De impact is immers beperkt als wijzigingen in een document verloren gaan doordat de pc onverwachts met een 'blue screen' crasht na een geheugenfout. Bij servers is de schade en het ongemak groot, dus is een hoge betrouwbaarheid een eerste vereiste. Vandaar dat serverscomponenten een hogere kwaliteit hebben en ze zorgvuldig door de leverancier op elkaar worden afgestemd om de best mogelijke werking te garanderen.

3. Remote management en redundancy

Dankzij een speciale management interface kun je servers eenvoudig op afstand bedienen. Dat is heel wat anders dan remote desktop van het besturingssysteem op een gewone pc. Via de management interface kun je namelijk ook bij de server als hij uitstaat, omdat het om een onafhankelijke hardwarecomponent gaat. Je kunt er de status van het systeem mee inzien, de configuratie aanpassen, logfiles analyseren en uiteraard het systeem opstarten of juist afsluiten.

Verder zijn componenten van servers redundant uit te voeren. Zodat een hoge uptime haalbaar is en een defect aan een component niet direct tot downtijd leidt. Denk aan dubbele voedingen, netwerkkaarten en harddisk controllers met een betere ondersteuning voor schijven in een RAID-opstelling. Gaat een component onverhoopt kapot, dan is het te vervangen zonder dat het systeem uitgeschakeld hoeft te worden. Dankzij deze hot swappable componenten wordt downtijd tot een absoluut minimum beperkt.

4. Prijsverschil is klein

Vaak bestaat het beeld dat een server onnodig duur is en dat een veel goedkopere pc, die misschien al ergens ongebruikt op een bureau staat, ook wel geschikt is om de klus te klaren. Maar onder de streep blijkt het prijsverschil klein te zijn. Je hebt al een server met een vergelijkbare configuratie als een pc voor een meerprijs van ongeveer 160 dollar. Die geeft dus gedurende 4 jaar betere prestaties en meer betrouwbaarheid voor slechts 10 cent per dag.

Je kunt het dus ook omdraaien. Voor een kleine meerprijs profiteer je juist van de extra voordelen van een echte server. Denk aan een zeer hoge beschikbaarheid, betrouwbare componenten specifiek bedoeld voor servers die perfect op elkaar zijn afgestemd en een performance die vele malen beter is. Een server is immers speciaal ontworpen om 24x7x365 gebruikt te worden en is bestand tegen continue en zware belastingen. Het is dan ook niet zozeer de vraag of je een server nodig hebt, maar eerder welke je het beste voor je bedrijf kunt inzetten.

5. Je staat er niet alleen voor

Natuurlijk kan er ook met een server weleens iets fout gaan. Daarom is het belangrijk dat je een onderhoudscontract afsluit. Daarin maak je duidelijke afspraken met de leverancier over de gewenste reactie- en reparatietijd. Servers sturen tegenwoordig al in een vroeg stadium signalen naar de leverancier als er problemen met een component zijn of kunnen ontstaan. Zodat er vaak al een koerier met vervangende onderdelen bij je op de stoep staat voordat je zelf hebt gemerkt dat er iets aan de hand is. Het systeem signaleert bijvoorbeeld dat een geheugenmodule of een schijf net iets te vaak een fout corrigeert. Daar merk je gelukkig niets van, maar uit voorzorg wordt hier wel direct melding van gemaakt. Zodat het component preventief wordt vervangen en problemen voorkomen worden.