Koopje

Het ooit grote, almachtige Nokia is van zijn voetstuk gevallen. En niet zo'n beetje ook. In 2007 was het nog lachwekkend om te suggeren dat Mac-makertje Apple met zijn iTelefoon ook maar enige impact zou hebben op de markt voor mobiele telefoons. “De grote concurrenten in de mobiele telefoonindustrie zoals Nokia en Motorola zullen niet nerveus in hun clamshell-toestellen fluisteren over een nieuwe bedreiging van hun business", oordeelde persbureau Bloomberg net na de spetterende lancering van de iPhone.

Een toestel dat volgens de Bloomberg-columnnist “niets meer is dan een luxe speledingetje dat aantrekkelijk is voor een handvol gadgetfreaks". De werkelijkheid is anders geworden, en een harde realiteit gebleken. Nokia is afgegleden, net zoals Motorola. Die Amerikaanse concurrent heeft nog een opleving beleefd dankzij Android van Google, waar het nu door is opgekocht. Nokia hoopt op hetzelfde met Windows Phone. Officieel is Nokia alleen uit op herstel en herovering van de markt. Maar wellicht hoopt de Finse telefoonfabrikant ook op een uitkoop door 'zijn' platformleverancier.

Ondertussen kampt Nokia met wegzakkend marktaandeel, het (nog?) niet aanslaan van zijn Lumia-toestellen met Windows Phone, tegenvallende financiële resultaten, en scherpe afwaarderingen door beursanalisten. Kortom, Nokia is meer en meer een koopje. Terwijl het nog altijd grote en goed draaiende Microsoft zich best een miljardenkoop kan veroorloven.

Windows Phone redden

Puur alleen het feit dat iets goedkoop is, is zakelijk gezien natuurlijk geen reden tot aankoop. Voor consumenten misschien wel: “Buy more, save more!". Maar bedrijven worden daar niet groot en machtig mee. Een wél goede reden voor Microsoft om Nokia in te lijven is de snelgroeiende smartphonemarkt en de minimale rol die de Windows-maker daarop speelt.

Windows Mobile is een paar jaar geleden al links en rechts enorm ingehaald. Dat heeft Microsoft-ceo Steve Ballmer eind 2009 ook binnenskamers toegegeven. Nakomertje Windows Mobile 6.5 mocht niet meer baten. De eind 2010 uitgekomen opvolger Windows Phone is begonnen vanuit flinke achterstand, qua marktaandeel en qua functionaliteit. Het nieuwe mobiele besturingssysteem kon in den beginne minder dan de concurrentie én minder dan zijn eigen voorloper.

Functioneel is Windows Phone inmiddels wel bijgewerkt, maar qua marktaandeel loopt het nog altijd flink achter. Dat ligt mede aan de enorme achterstand wat betreft apps. Wel ironisch, dat pc-koning Microsoft van Mac-maker Apple de les krijgt dat de applicaties het platform maken. Maar daar valt met een zak geld, pardon: slimme investeringen, wat aan te doen.

Zoals app-makers helpen om de business case te maken voor een Windows Phone-app of -port. En zoals het opkopen van Nokia, om meer grip te krijgen op de hardwarekant van het verhaal. Een grip die Apple absoluut geen windeieren heeft gelegd. Daar tegenover staat Google met zijn diverse hardwarepartners, een model dat Microsoft juist ooit voor de pc heeft gecultiveerd. De toestelmakers die voluit en volledig voor Windows Phone gaan, zijn echter op één hand te tellen.

Ballast al overboord

Terwijl Nokia dus een goedkope aanwinst zou zijn, geldt dat ook voor bijvoorbeeld BlackBerry-maker RIM. Maar in tegenstelling tot die gevallen Canadese smartphonepionier is Nokia een veel geschiktere kandidaat. Diens eigen besturingssysteem is al afgedankt en de deur uitgezet, en Nokia's platform van de toekomst is dat van Microsoft.

Vergelijk dat met RIM's afschrijven van zijn eigen BlackBerry OS ten gunste van het aangekochte QNX. Microsoft zit heus niet te wachten op de complexiteit en verplichtingen van wéér een nieuw mobiel platform, dat het dan weer moet schrappen. Naast Symbian heeft Nokia al meer opruimwerk verricht wat het rijp(er) maakt voor plukken door Microsoft. Kijk maar naar het cross-platform ontwikkelraamwerk Qt. De ooit grootse plannen daarvoor zijn nogal teruggeschaald.

Idem dito voor het ooit bedoelde platform van de toekomst Maemo, hernoemd naar MeeGo, en nu verworden tot 'html5-Linux'. Officieel is de stekker daar niet uit getrokken, maar partner Intel is druk op zoek naar andere partners en van nieuwe Nokia-toestellen met die Linux-variant is al een tijd geen sprake. Oh, en vergeet niet de vele ontslagen die het noodlijdende Nokia al heeft aangekondigd en doorgevoerd. Dat kan ook goed voorwerk zijn voor een overname.

Goede bekende aan het roer

Nog een goede reden voor een overname is dat het een soepele aankoop kan zijn. Geen vijandige overname, en zelfs meer dan een vriendschappelijke overname. Bij sommige overgenomen bedrijven kan er altijd nog een mismatch zijn tussen het oude management wat onder de nieuwe eigenaar een andere, ondergeschikte rol moet spelen. Veel ceo's zijn na een overname van hun bedrijf toch op strubbelingen gestuit, en uiteindelijk opgestapt.

Zo niet Nokia. Huidig ceo Stephen Elop is namelijk een manager waar Microsoft-ceo Steve Ballmer goed mee kan praten. Dat hebben de twee immers al jaren gedaan toen Elop nog onder hem werkte. De naar Nokia overgestapte topman heeft jarenlang de belangrijke en lucratieve Office-divisie van Microsoft gerund.

Niet alleen kent hij dus het klappen van de zweep, hij is goed thuis binnen Microsoft én ervaren met de kroonjuwelen van de Windows-maker. Kortom, een manager waar Ballmer een klus, een divisie en melkkoe aan kan toevertrouwen.

Hardwareprecedent

Microsoft heeft niet alleen een reputatie van samenwerken en opslokken, en van opkopen wat het nodig heeft. Zie bijvoorbeeld het opslokken van applicatiepartners zoals crm-leveranciers Navision en Great Plains. Zie ook het gauw voor IBM's geheime pc-project aangekochte DOS; de basis voor het hele Microsoft-imperium.

Goed, dat is allemaal software, maar heeft Microsoft ook een historie van hardware. Nee, we bedoelen niet de muizen en toetsenborden van de firma uit Redmond. We hebben het over de Xbox, voorafgegaan door pc-achtige samenwerking met Sega. De één doet de hardware en Microsoft levert het besturingssysteem. Voor de Dreamcast-gameconsole was dat een variant van Windows CE (Consumer Electronics).

Het heeft de Windows-maker een flink aantal jaren en vele miljarden dollars gekost, maar het is nu toch echt een partij van formaat in de gameconsole-markt. Niet alleen is dat een miljardenbusiness, het is inmiddels ook een mediastreaming-business. De pc is de huiskamer nooit ingekomen, maar de gameconsole stond daar al lang. Als het einddoel maar belangrijk genoeg is, maakt softwarereus Microsoft zijn handen gerust 'vuil' aan hardware. Zie ook de camera plus achterliggende beeldherkenningstechnologie van de Kinect, eerst voor Xbox daarna ook voor Windows.

Vergeet niet dat Nokia ondanks het huidige beeld van vergane glorie wel degelijk een hardwaredesigner van formaat is. Eentje met een rijke geschiedenis, maar mogelijk ook nog wel met toekomst. Getuige de nieuwe PureView-supercamerafoon, die eerst met het eigen Symbian uitkomt maar later naar Windows Phone komt. Een duidelijk onderscheidende factor versus de vele smartphones waarbij de ene sterk op de ander lijkt. Een kloonprobleem dat niet alleen Windows Phone plaagt, maar dat ook Android parten speelt.