Windows Phone groter, en klein

Microsoft heeft grootse groeiplannen met de smartphonedivisie van Nokia. Het wil daarmee het marktaandeel van Windows Phone verviervoudigen. In de komende vijf jaar. Vanaf de huidige 4 procent. Dus om in 2018 op zo’n 15 procent te zitten. De onlangs bereikte derde plaats op de mobiele markt, vér na reuzen Android en iOS, wordt dus veilig gesteld. Volgens de plannen waarmee Microsoft nu de toekomst in gaat.

Windows Phone weet derde te worden, op flinke afstand:

De huidige penibele situatie waarin het Canadese BlackBerry (voorheen RIM) zich heeft gewerkt, helpt Microsoft weliswaar om die derde plek te behouden. Maar Windows Phone is klein, en blijft dat voorlopig. De hamvraag is of het mobiele Microsoft-platform toch groot genoeg is om mee te kunnen spelen. Mogelijk dat iemand BlackBerry opkoopt om er grootse plannen mee te gaan verwezenlijken. Zoals Microsoft nu doet met Nokia.

Nokia wordt patentwapenhuis

Correctie: Microsoft koopt niet heel Nokia, maar alleen het smartphonedeel van Nokia. Net zoals Google niet heel Motorola heeft opgekocht, maar alleen de Mobility-tak die begin 2010 is afgesplitst van telcotak Motorola Solutions. Net zoals het resterende Nokia nu een telecomtoeleverancier lijkt te zijn. Maar Het Nieuwe Nokia straks is meer dan dat.

Wat ben je als je patenten hebt, maar geen producten (meer)? Volgens de definitie een patenttrol. Een partij die patenten heeft en daarmee niet zelf actief is door producten of diensten met die gepatenteerde technologie uit te brengen. Nokia heeft al aangegeven straks vrij te zijn om licentiegeld voor zijn octrooien te bemachtigen. Microsoft krijgt namelijk wel de devices-divisie in handen maar niet de bijbehorende patenten. Die worden in licentie verstrekt aan de Windows Phone-maker, zodat die gedekt is. Een uitzondering vormen 8500 zogeheten design patents (ontwerprechten) die Nokia wel overdraagt.

Maar wacht, dat is nog niet alles, zou topverkoper Crazy Eddie uitroepen. Nokia faciliteert voor Microsoft nog meer patentdekking. De Finse firma geeft de Amerikaanse koper namelijk uitbreiding van zijn eigen uitgebreide licentiedeals met ARM-chipreus Qualcomm, patentkoning IBM en telecomveteraan Motorola. Die laatste heeft in beide huidige gedaantes patentlicentiecontracten met Nokia: zowel infrastructuurbouwer Motorola Solutions als het door Google opgekochte Motorola Mobility.

Het is nog onbekend hoeveel patenten op wat voor technologieën dit allemaal omvat. Vragen van Webwereld over omvang en reikwijdte van de patentdoorgifte staan nog uit. Microsoft zelf noemt de patentschatkisten van Nokia en Qualcomm “de twee meest waardevolle portfolio’s relevant voor de wireless industrie”.

Naast rechten op Nokia’s reusachtige patentportfolio krijgt Microsoft ook licenties op de octrooirijkdom van Qualcomm, IBM en Motorola:

Via: Microsoft.

Surface-effect

In tegenstelling tot Google’s overname van Motorola is Microsoft wél van plan om Nokia echt in te lijven. De Android-maker houdt zijn Amerikaanse dochter voor smartphones op afstand, om hardwarepartners niet tegen de schenen te schoppen. Microsoft heeft met de eigen Surface-tablets zijn pc- en tabletpartners al tegen de haren in gestreken. Met het opslokken van Nokia doet het dat ook bij Windows Phone-partners.

Groot verschil is dat er daarvan veel minder zijn. Officieel telt de lijst naast Nokia nog een tiental andere bedrijven: het Amerikaanse Dell, het Taiwanese HTC, de drie Zuid-Koreaanse firma’s LG, Samsung en Acer, het Franse Alcatel, Fujitsu Toshiba (alleen in Japan), het Chinese ZTE, diens landgenoot Huawei, en het Indiase Micromax Mobile. In de praktijk is de lijst veel korter: Nokia, Samsung, HTC en Huawei zijn de enigen die nu toestellen met het courante Windows Phone 8 op de markt hebben.

De eerste generatie Windows Phone (versie 7) is gevoerd door Dell, HTC, LG en Samsung. Tussenversie Windows Phone 7.5 (codenaam Mango) is omarmd door Acer, Alcatel, Fujitsu Toshiba, HTC, Nokia, Samsung en ZTE. Niet alleen zijn er voor de huidige versie 8 minder partners, ook voeren zij elk niet heel veel verschillende modellen. Met uitzondering van Nokia dan. De producent die in zijn eentje al goed is voor het leeuwendeel van het Windows Phone-afzet. Straks als enige?

Andere OEM’s kunnen na de Nokia-inlijving nog gewoon een licentie nemen op Windows Phone, stelt Microsoft gerust. Als die toestelmakers dat dan nog willen. De gevallen PDA-pionier Palm heeft een dergelijke schizofrene situatie ook meegemaakt, en niet bepaald goed doorstaan. Nu bij Microsoft geeft het Chinese ZTE al een impliciete waarschuwing: het blijft Windows Phone voeren zolang er vraag naar is én zolang Microsoft zijn eigen smartphonetak niet voortrekt. Net zoals bij reuzen Samsung en Huawei is Windows Phone voor ZTE maar één optie voor de vele producten die het voert.

Het gelijk van Apple

Eigenlijk heeft zo'n beetje elke OS-leverancier tegenwoordig ook een eigen hardwaretak in huis. Zodat het geboden platform een compleet geheel is waarbij de onderlinge componenten strak op elkaar zijn afgesteld. Deze verticale, geïntegreerde aanpak staat haaks op de horizontale aanpak voor het pc-model. Daarbij worden de diverse ‘lagen’ van het eindproduct elk door een andere, gespecialiseerde partij gemaakt: Intel, Microsoft, de moederbordmakers, de pc-producenten.

Apple hanteert al sinds de jaren negentig het verticale model (grotendeels), waar het goed garen bij spint. Het bedrijf van de inmiddels overleden Steve Jobs heeft vrij snel na zijn terugkeer eind jaren negentig de Mac-klonen gekeeld. Het in licentie geven van het Mac OS (vóór OS X nog) aan hardwaremakers leverde Apple-gebruikers volgens Jobs een inferieure ervaring op. Met de iPhone en iPad weet Apple zijn grip op het hele ontwerp- en productieproces goed uit te buiten.

Fel zijn de discussies tussen ‘fandroids’ en ‘iAdepten’ over apparaatspecificaties versus gebruikssouplesse. Meer GHz-en en meer cores staan niet garant voor een beter bruikbaar toestel. Dat erkent ook Microsoft die voor de eerste generatie Windows Phone al strikte hardware-eisen heeft opgelegd aan zijn toestelpartners. Zodat er cohesie en optimalisatie is. Later heeft Microsoft dat ook gedaan voor de Windows RT-apparaten van het selecte gezelschap partners dat die variant van Windows 8 omarmen.

Nu met de inlijving van Nokia’s devices-divisie trekt Microsoft de eerder strak aangehaalde banden rechtstreeks naar binnen. Hardware in eigen (software)huis. Wijlen Steve Jobs krijgt dus gelijk, wéér gelijk.

Microsofts derde CEO?

Bookmakers en veel analisten zijn er al uit: Microsofts zoektocht naar een nieuwe CEO is voorbij. Al voordat het headhunten en interviewen goed en wel is begonnen. Tenminste, wat het openbare zoeken naar Ballmers opvolger aangaat. Achter de schermen heeft de softwarereus natuurlijk al jaren diverse plannen, scenario’s en kandidaten. Zo niet gecultiveerd dan toch zeker op het oog gehad.

Ja, CEO Steve Ballmer zegt openlijk dat hij nu eerder opstapt dan hij voorheen zelf van plan was. "Mijn oorspronkelijke gedachten over timing waren dat mijn pensioenering zou plaatsvinden bij het midden van onze bedrijfstransformatie naar een devices- en services-bedrijf.” Zoveel tijd heeft - of krijgt? - hij echter niet. “We hebben een CEO nodig die hier voor de langere termijn zou zijn voor deze nieuwe richting."

Dat is dus niet de oudgediende Ballmer, de tweede CEO ooit van het softwarebedrijf. Hij heeft naast goede dingen ook fouten heeft gemaakt, en is als hoogste baas hoe dan ook eindverantwoordelijk voor de huidige situatie waarin Microsoft zich bevindt. Zelfs grondlegger Bill Gates heeft kritiek geuit, terwijl die eerste CEO al jaren niet meer hecht betrokken is bij ‘zijn Microsoft’.

Ook de nu naar Microsoft terugkerende Stephen Elop heeft als CEO niet de gevallen reus Nokia overeind geholpen. Of is dat: nog niet overeind geholpen? Feit is dat de voormalige Office-directeur van Microsoft ervaring heeft met een bedrijf in de problemen. Dat hij niet terugschrikt voor drastische beslissingen en harde maatregelen. Dat hij een handige handelaar - en goede pokerspeler - kan zijn. En dat hij een flink vooruitkijkende visie heeft. Elop als Microsoft-CEO 3.0, voor Het Nieuwe Microsoft?

Afsluitend de relativering dat Microsoft mobiel klein is en Nokia ook. Plus weer een relativering van dat feit: