In navolging van het artikel ‘5 Vergeten film-androïden’, kijken we deze keer naar 5 androïdes en computergegenereerde mensachtigen met vrouwelijke vormen. Voor definities en andere weetjes over androïdes en soortgelijke fenomenen is in dit voorgaande artikel meer te vinden. Wij houden het hier bij de ‘gynoids’ zelf.

Metropolis – Maria (1927)

Een vroeg voorbeeld van de gynoid is de mechanische versie van Maria in de sciencefiction klassieker Metropolis.

Wanneer je het over androïdes hebt, en het dus tot redelijk recent over sci-fi had, kun je onmogelijk voorbijgaan aan de film die sci-fi klassiekers als Star Wars, Blade Runner en The Matrix hebben geïnspireerd. Metropolis was een film die verschrikkelijk veel indruk maakte in de tijd dat hij uitkwam.

Metropolis is dan ook de duurste film van de jaren 20 en commercieel eigenlijk een behoorlijke flop, maar sommige dingen zijn niet in geld uit te drukken. Sinds vorig jaar is de bijna complete versie van Metropolis uit. Een groot deel van de film was voor altijd verloren gewaand, maar is in Buenos Aires op een scène na teruggevonden. Verder is Metropolis naar verluid de favoriete film van Adolf Hitler.

Wie weet is dat ten dele toe te schrijven aan de schoonheid van Maria. Zij is een vrouw die opkomt voor de arbeiders, een groep waar een groot deel van Metropolis om draait. Maria wordt echter ontvoerd door de kwade wetenschapper Rotwang, die haar gebruikt om als voorbeeld te dienen voor de androïde die hij gemaakt heeft.

Vervolgens demonstreert hij dat de robot, die nu dus als twee druppels water op Maria lijkt, goed kan dienen als erotische danseres. Door jaloezie leggen velen het loodje in een gevecht om deze prachtige robo-vrouw. Gelukkig wordt de surrogaatversie van Maria uiteindelijk ontdekt en gaat de robot in vlammen op. De echte Maria is gelukkig nog even beeldschoon en in leven.

Weird Science – Lisa (1985)

Deze film is een klassieker geworden en is gebaseerd op het gelijknamige stripboek. In de film spelen twee nerds die geïnspireerd raken door Frankenstein’s monster. Ze willen in plaats van een monster alleen een mooie en intelligente vrouw. Door een computer aan te sluiten op een barbiepop, lukt het ze om de ideale vrouw te creëren. Zo ontstaat Lisa.

Gynoid Lisa is de droom van elke nerd. Ze is sexy, totaal onderdanig en kan geheugen, moleculen en realiteit in algemene zin manipuleren. Helaas zijn de nerds veel te terughoudend om gebruik te maken van de situatie. Zelfs onder de douche met hun nieuwe barbiepop houden ze keurig hun broekjes aan.

Lisa probeert de nerds populairder te maken en zorgt er uiteindelijk voor dat ze vriendinnetjes krijgen met behulp van divers getover. Uiteindelijk verdwijnt Lisa in een rookwolk en is alles weer normaal.

Voor de film werkelijk eindigt verschijnt ze echter nog een keer als de nieuwe gymlerares. Alle jongens in de groep vallen ter plekke flauw als ze Lisa in een strak pakje zien. Toegegeven, of Lisa werkelijk mechanisch is of iets anders, komt de kijker nooit te weten. Maar wat Lisa dan anders zou moeten zijn dan een gynoid, mag Joost hemzelf weten.

Lisa wordt overigens gespeeld door sex symbool Kelly LeBrock. Een ander grappig detail is dat Robert Downey Jr. een van de pestkoppen speelt in de film. Aerosmith heeft met de clip van het nummer Hole In My Soul een soort ode gebracht aan de film.

Alien: Resurrection – Annalee Call (1997)

Als je Call nog niet kent, is de quote “she is severely fuckable” van Frank Elgyn uit 'Alien: Resurrection' misschien wel één van de meest treffende. Dat gezegd hebbende, zou het niemand verbazen als mevrouw een vagina dentata herbergt.

Call is de opvolger van de androïdes Ash en Bishop uit ‘Alien’ en ‘Aliens’. In het begin van de film is Call geprogrammeerd om Ripley te vermoorden. Later wordt ze gelukkig juist soort van haar sidekick.

Winona Ryder speelt Call erg goed. Ze komt wat nerveus over en dat werkt charmant. Ripley en Call hebben een interessante relatie en dat is misschien wel het beste aan 'Alien: Resurrection'. Beide zijn niet menselijk en zijn eigenlijk buitenbeentjes.

Ze zijn bovendien beide eigenlijk experimenten die hun plaats in de wereld langzamerhand leren kennen. Beide zijn bovendien lekker bijdehand. Toch zouden we ook als Ripley een gynoid was alsnog voor Call kiezen in de categorie 'sexy'. Sorry Sigourney…

S1m0ne – Simone (2002)

Regisseur Viktor Taransky (Al Pacino) zit aan de grond met een half afgemaakte film, omdat niemand meer met hem wil werken. Als laatste strohalm creëert hij met een computerprogramma een sexy actrice, vernoemd naar het computerprogramma (Simulation One), Simone. Taransky kan zijn film afmaken en het wordt een daverend succes.

Mensen willen de ster alleen wel in het echt zien en de druk op Taransky neemt dan ook toe. Hij slaagt er in eerste instantie nog redelijk in om het publiek tevreden te houden, door een interview te faken. Door toe te geven dat Simone een simulatie is, zou zijn populariteit immers weer tot het nulpunt dalen.

Na een tijdje probeert de regisseur zelf de hype de nek om te draaien, door Simone in een film sex met dieren te laten hebben. De populariteit van Simone stijgt hier echter alleen maar mee. Uiteindelijk gooit hij alle DVD’s en computergegevens in een kist en dumpt het op open zee. De politie verdenkt hem vervolgens van moord en Taransky wordt gearresteerd.

Simone wordt gespeeld door het niet bepaald lelijke supermodel Rachel Roberts. Viktor is overigens een referentie naar Victor Frankenstein.

Terminator 3: Rise of the Machines – T-X (2003)

Deze gynoid is natuurlijk om op te eten, ware het niet dat je tanden daar waarschijnlijk niet sterk genoeg voor zijn. De T-X is een vrouwelijke terminator die ten doel heeft om John Connor en zijn vrouw te doden, opdat zij zich niet kunnen voortplanten. Arnold Schwarzenegger komt vervolgens de hoek om zeilen in de vorm van een T-850 model 101 om de vervaarlijke gynoid naar de eeuwige schroothopen te helpen.

Uiteraard is de T-X een bevallige dame in de (rondborstige) vorm van Kristanna Loken. Deze babe is de meest geavanceerde robot in het arsenaal van Skynet.

Dat T-X een mooie vrouw zou worden stond trouwens niet vanaf het begin vast. De makers van de film hebben namelijk vreemd genoeg ook Vin Diesel en de basketballer Shaquille O’Neal overwogen. En daarnaast nog onze eigen Famke Janssen.

Kristanna Loken speelt naast Terminator 3 niet in hele bekende films. Wel speelt ze in een film met de veelbelovende titel ‘Naked Before the World’, die dit jaar uitkomt.