Dag downloadverbod, voorgoed

Een algehele heffing op opslagmedia waar muziek en films op terecht kunnen komen, heeft een bijzonder neveneffect: legalisering. Of correcter: voortzetting van de legalisering. Want downloaden van content uit illegale bron is in Nederland legaal, juist door die omstreden thuiskopieheffing.

Die heffing is nu alweer zo'n vijf jaar bevroren. En dat is slechts de officiële bevriezing, die eind 2007 is doorgevoerd door de toenmalige minister van Justitie. In de praktijk zat dit heffingsstelsel al sinds begin 2006 op slot. Toen zou namelijk een nieuwe heffing ingaan die ook harde schijven en mp3-spelers omvatte, maar die invoer is telkens vooruitgeschoven door de minister.

Door het ontdooien en doorvoeren van die harddiskheffing is en blijft downloaden legaal. (Niet van games, software of e-books!) Dus is de schaduw van een draconisch downloadverbod weggevaagd. Tenminste, zo leek het, tot afgelopen donderdagnamiddag. Toen bleken het kabinet én de Tweede Kamer toch voor een downloadverbod te gaan, ergens na 2013. Zo'n verbod is dus toch geen loze bluf ? Lieve Sint, graag een harddiskheffing.

Weg met Pirate Bay-blokkade

Voortvloeiend uit de voortdurende legalisering komt het opheffen van blokkades. Tenminste, zo op het eerste oog. Terwijl het uploaden van muziek en films gewoon illegaal blijft, is het downloaden daarvan dat (vooralsnog) niet. Dus valt een groot deel van de argumentatie weg voor het blokkeren van websites als de beruchte torrentsite The Pirate Bay.

Internetproviders in Nederland zijn hiertoe veroordeeld door de rechter, op aanvraag van Stichting BREIN. Terwijl de veroordeelde isp's en telco's de blokkades ieder voor zich aanvechten, gloort er hoop. De ondergrond voor zowel het aanvragen als het toekennen wordt door de in ere herstelde thuiskopieheffing goeddeels weggeslagen.

Goed, voor het illegale uploaden kan een site als The Pirate Bay ook dienst doen. Dus valt dat 'piratennest' misschien daarmee aan te pakken. Maar een theoretische uploadblokkade zou er toch heel anders uitzien dan het huidige algehele toegangsverbod. Lieve Sint, graag een blokkaderuimer.

Bedrijven vrijuit, formeel

Pc-producenten Dell, HP en Acer slepen samen met storageleverancier Imation én brancheclub FIAR de Nederlandse Staat voor de rechter. Omdat de op 1 januari ingaande harddiskheffing oneerlijk en onevenredig hoog is. Klagen de makers en verkopers van de apparaten die straks zo'n 5 euro per stuk duurder worden, 6 euro inclusief BTW.

De vrees leeft dat deze prijsstijgingen ook gelden voor harddisks die helemaal niet gebruikt worden voor thuiskopieën. Dus niet als doel hebben media-opslag. Denk aan drives voor mailservers, databases of crm-installaties (customer relationship management). Die vrees is ongegrond, dankzij het Padawan-arrest. Daarbij heeft het Europese Hof van Justitie in oktober 2010 al bepaald dat professioneel gebruik is gevrijwaard van thuiskopieheffingen.

De praktijk is echter weerbarstig. De tax geldt voor zakelijk gebruik officieel niet, maar wordt vooraf wel geheven. Dit kan naderhand teruggevorderd worden. Dus een bedrijf moet voor zijn professioneel gebruikte lege cd's en dvd's, en straks ook voor harddisks, een restitutieformulier invullen bij de Stichting Thuiskopie.

En dan even wachten om vervolgens enkele tientjes retour te kunnen krijgen. Vantevoren al heffingloos zijn is mogelijk, maar dan moet een leverancier wel een formeel contract sluiten met de Stichting Thuiskopie, waar ict-branchevereniging ICT~Office voor waarschuwt. De kostenkwestie van 'boekencontroles' en 'huiszoekingen' dreigt. Maar toch gaan bedrijven formeel vrijuit en geldt de harddiskheffing alleen voor consumenten. Lieve Sint, graag eenvoudige ontziening voor bedrijven, en geen administratieve en juridische rompslomp.

Geld voor de artiesten

Met de komst van de harddiskheffing, tevens voor (harddiskloze) tablets trouwens, kan er ook een einde komen aan de kostbare rechtszaken. En dat zijn er vele. Tegen downloadaanbiedende of -faciliterende websites. Tegen downloads doorgevende isp's en telco's. Tegen onrechtmatige bevriezing van het hele thuiskopiestelsel. Tegen uitspraken in die zaken. En ga zo nog maar even door.

Begin dit jaar is al aan het licht gekomen dat de Stichting Thuiskopie geld aan het oppotten was, voor rechtszaken en claims. De organisatie boekte zijn geïnde gelden al een half jaar niet meer over naar de verdeelorganisaties, die de inkomsten weer toekennen aan de betreffende rechthebbenden. Naast de als hebberig geziene grote muziek- en filmmaatschappijen zijn dat natuurlijk de eigenlijke artiesten. De schrijvers, componisten, acteurs, muzikanten en anderen die muziek en films maken.

Saillant detail: het oppotten van geld was in 2007 mede aanleiding voor de hele bevriezing van het thuiskopiesysteem. De stichting bleek tot eind 2005 ruim 57 miljoen euro te hebben achtergehouden, in plaats van dat uit te keren aan de rechtenhebbenden. Vaak zijn dat ook diegenen die door 'de piraten' helemaal niet gehaat worden, maar wel benadeeld. Daar komt dus ook mooi een einde aan. Lieve Sint, strooi ook wat naar de artiesten.

Kapersbrief

De taak voor de Nederlandse burger lijkt dus duidelijk. Het kopen van computers, harde schijven, tablets en andere elektronica levert geld op voor de artiest. Bovendien stimuleert dat de economie. Verder voorkomt het meedoen aan deze heffing ongewenste zaken zoals een downloadverbod en neemt het onpopulaire maatregelen zoals websiteblokkades weg. Oh, en de Staat is dan - na 6 jaar onrechtmatig bezig zijn - weer op het goede pad.

Dus, consument, laat u niet verleiden door de iets lagere prijs van grijze (illegale) import. Ga niet voor de frauduleuze aanpak van zogenaamd-professioneel gebruik. Stimuleer de economie door te consumeerderen. Handig dat harddiskfabrikant Western-Digital nu net een nieuw topmodelletje voor consumenten brengt.

Van de prijs worden Sint en Pieten vast niet blij, maar de capaciteit van 4 terabyte maakt veel goed. Gaat heen en downloadt, zou een goedheiligman kunnen zeggen. Tenminste, tot volgend jaar december. Want dan komt wellicht toch het al jaren dreigende downloadverbod. Dus koop nu, en betaal pas in 2013, met heffing!