Tot op heden is de Consument Electronics Show dé gelegenheid waar nieuwe elektronica wordt aangekondigd, onthuld en gelanceerd. 'Vaste klant' Microsoft is er dit jaar voor het laatst aanwezig, maar naast die ict-reus zijn er nog genoeg andere partijen die hun producten en technieken daar showen.

Gadgetmakers lopen alvast warm voor de bijeenkomst die aanstaande dinsdag begint. Na de netbooks van CES 2009, de 3D-tv's van CES 2010 en de Android-tablets van CES 2011 brengt de elektronicabeurs dit jaar de inlossing van 5 nieuwe trends.

OLED-schermen

Computerschermen en tv-toestellen met OLED's (organic light emitting diodes) bieden meer levendige kleuren en snellere responstijden dan de huidige schermen met LED- of LCD-technologie (liquid crystal display). Bovendien kunnen OLED-schermen veel dunner zijn. De tv-markt is nog niet om, maar op CES worden dit jaar fraaie OLED HDTV's getoond.

Zoals het 55 inch (141 cm) exemplaar van LG, dat slechts 4 millimeter (mm) dik is en 7,5 kilo weegt. Dit is 's werelds grootste tv, claimt de fabrikant die alvast heeft aangekondigd het apparaat volgende week te onthullen op CES. De responsetijd ligt op 0,0001 milliseconde, vergeleken met 5 tot 2 milliseconden voor reguliere LCD-tv's.

Klik voor groot OLED-schermen zijn op zichzelf niet gloednieuw. Samsung heeft op de CES in 2010 zelfs al een experimenteel half doorschijnend exemplaar geshowd. Techmagazine Wired heeft dit vroege prototype doorkijkscherm op een laptop getoond in een video.

UltraBooks

Laat de klonen maar komen. Pc-fabrikanten presenteren hun antwoord op de MacBook Air. Die ultradunne en toch krachtige Apple-laptop is in januari 2008 al onthuld. Later heeft Apple verbeterde uitvoeringen uitgebracht, waar enkele fabrikanten al een tegenhanger voor hebben gemaakt. Nu moet er grootscheeps pc-tegenstand komen van de zogeheten Ultrabooks.

Enkele pc-producenten hebben al Ultrabooks uitgebracht of geshowd, waaronder Asus, Lenovo, Acer en Toshiba. Op de CES komen nagenoeg alle computermakers met Ultrabooks; hun eerste of hun nieuwe verbeterde exemplaren. Naar verwachting debuteren er 30 tot wel 50 modellen op de elektronicabeurs in Las Vegas. Daaronder mogelijk ook exemplaren met Intels aankomende Ivy Bridge-processors, die volgens geruchten in april uitkomen.

Processorreus Intel heeft het concept van de zogeheten Ultrabooks in mei vorig jaar geïntroduceerd. Dat type laptop is zeer slank, heeft een ssd (solid state drive) in plaats van een harde schijf, en moet zeer lang meegaan op één acculading. Intel heeft die specificaties vrij strak bepaald en legt die op aan pc-makers als die de door Intel geregistreerde merknaam Ultrabook willen voeren. Die naam gaat samen met gezamenlijke marketing en mogelijk meer 'subsidie'.

Asus was één van de eerste fabrikanten met een Ultrabook:

Quadcore telefoons

Smartphones worden steeds krachtiger, maar dat mag niet ten koste gaan van de batterijduur. Eén volle werkdag is wel het minimum voor de operationele duur van een mobiele telefoon. Processormakers als Nvidia en Qualcomm stemmen de ontwerpen van hun ARM-chips daar op af. Zij hebben al quadcore-processors ontworpen, respectievelijk de Tegra 3 en het topmodel van de Snapdragon S4.

Op de CES van dit jaar tonen diverse elektronicaproducenten hun nieuwste toestellen, waaronder ook exemplaren met die gloednieuwe quadcore-chips. Naar verwachting komen de eerste van deze quadcore-smartphones al in het eerste kwartaal op de markt. Nvidia heeft daarmee een voorsprong op zijn ARM-processorconcurrentie. Dualcore in smartphones en tablets is inmiddels gewoon, quadcore komt eraan.

De Transformer Prime-tablet van Asus lijkt als eerste apparaat op de markt te komen met een quadcore ARM-processor:

4K-tv's

Nadat tv's de afgelopen jaren breedbeeld, flatscreens, high-definition (HD) en 3D hebben gekregen, komt daar nu super-HD bovenop. Dit heet 4K, wat slaat op de pixeldichtheid: de horizontale resolutie is ongeveer 4000 pixels. Dat is flink meer dan huidige 'gewone' HD-resoluties zoals 720p en 1080p, waarbij die getallen slaan op de horizontale beeldlijnen (en dus eigenlijk het aantal vertikale pixels).

4K is op zich niet gloednieuw. Enkele elektronicafabrikanten hebben al exemplaren onthuld, zoals Toshiba die in oktober zijn 55 inch Regza-tv onthulde. Dat scherm heeft een resolutie van 3840 bij 2160 pixels en toont 3D zonder dat kijkers een speciale bril hoeven te dragen. Zo'n tv kost wel een slordige 12.000 dollar.

Op de aankomende editie van de CES in Las Vegas legt concurrent LG de lat een flink stuk hoger. De fabrikant showt daar een 4K 3D-tv van maar liefst 84 inch, mét eigen internetaansluiting voor de weergave van online-content. Dat klinkt in eerste instantie misschien nutteloos omdat veel internetvideo in lage resolutie is, maar YouTube heeft afgelopen zomer al ondersteuning voor 4K ingevoerd, juist om professionele film-makers en -studio's aan te trekken.

LG pronkt op de CES 2012 met deze 84 inch 3D HDTV:

Ice Cream Sandwich

Android 4.0 (codenaam Ice Cream Sandwich) is officieel al een tijdje uit en Google-partner Samsung heeft al zijn smartphone met die nieuwe versie uitgebracht. Alleen had die elektronicareus een voorsprong: andere Android-gebruikende leveranciers hebben pas in december de softwarecode gekregen.

Zij zijn daar druk mee aan de slag gegaan om begin dit jaar nieuwe smartphones en tablets uit te kunnen brengen met dat nieuwe besturingssysteem. En die consumentenelektronica wordt natuurlijk gepresenteerd op de CES. Die beurs stond vorig jaar in het teken van de eerste echte Android-tablets (met versie 3.0, codenaam Honeycomb), waar de toen nog niet verschenen iPad 2 al een schaduw op wierp.

De Galaxy Nexus van Samsung is het eerste apparaat met Android 4.0, maar krijgt straks gezelschap van concurrenten.

PS:

Eén jarenlange traditie, ooit verzelfstandigd vanuit de Consumer Elektronics Show, ontbreekt dit jaar op de CES: de AVN Adult Entertainment Expo. Die gespecialiseerde beurs voor 'volwassen vermaak' vindt niet gelijktijdig plaats in een conferentiehal verderop, maar de week erna. De oorzaak is volgens de organisatoren van de pornobeurs het opgeschoven schema van de CES zelf, die ditmaal geen weekend omvat. En een weekend, specifiek de zaterdagavond, is nodig voor de uitreiking van de AVN Awards, weet tech-nieuwssite CNet te melden.