reMarkable

De bekendste e-ink-toepassing is toch wel de e-reader. Deze apparaten worden gebruikt om e-books te lezen en door de jaren heen is het aantal functies van deze tablets behoorlijk uitgebreid. Sommige tablets zijn tegenwoordig niets meer dan volledige Android-apparaten met een e-ink-scherm en kunnen gebruikt worden om video's te bekijken of te gamen.

De refreshrate is echter niet hoog genoeg om dit vloeiend te kunnen doen en daarom zal de gemiddelde gebruiker niet verder gaan dan het lezen van een digitaal boek of het bekijken van foto's.

Toch zijn er bedrijven die apparaten uitbrengen met extra functies en het team achter de Remarkable is zo'n team. Deze mensen werken aan een tablet die gebruikt kan worden om op te tekenen, notities te maken en documenten te bekijken. Nu zijn er wel meerdere tablets die claimen dit te doen, maar de refreshrate van de reMarkable is zo hoog dat het maken van notities en tekeningen bijna real-time gebeurt.

Ook is de structuur van het scherm aangepast zodat het meer aanvoelt als papier.

Deze tablet is nog niet op de markt maar kan al wel worden gepre-ordered voor 479 dollar. Het apparaat zal uiteindelijk voor 716 dollar worden verkocht.

Shiftwear

"Leuk, al die nuttige toepassingen van e-ink, maar je kan het natuurlijk ook gebruiken als modeaccessoire," moeten de mensen achter de Shiftwear gedacht hebben. Deze groep heeft het voor elkaar gekregen e-ink te verwerken in schoenen waardoor je het uiterlijk van je schoen kan wijzigen met een druk op de knop.

Naast statische plaatjes kunnen de schoenen ook bewegend beeld weergeven waardoor je helemaal de blits maakt. De Shiftwear is begonnen als crowdfunding-campagne en het doel is ruimschoots gehaald. De bedenkers hebben bijna een miljoen dollar binnengehaald, 3083 procent meer dan waar ze om vroegen. Nu maar hopen dat ze het waar kunnen maken.

Smartphones

Er zijn door de jaren heen ook verschillende smartphones geweest die een e-ink-display als tweede scherm gebruiken. Hierdoor is het mogelijk belangrijke informatie weer te geven op je toestel zonder dat deze aanstaat. E-ink-schermen zijn zo energie-efficiënt dat je een stuk langer met je toestel kan doen als je het secundaire scherm gebruikt voor simpele taken als de tijd, agendapunten, foto's planning, tickets of een routebeschrijving. Hierdoor hoef je niet steeds het normale (o)led-scherm van je toestel in te schakelen en doe je een stuk langer met je accu.

Er zijn verschillende fabrikanten die een smartphone hebben uitgebracht met zulke schermen, maar de bekendste is toch wel Yota. Deze fabrikant werkt inmiddels al aan de derde iteratie van de Yotaphone en heeft een aardige populariteit weten op te bouwen door de jaren heen.


Als je een minder permanente oplossing wilt, zou je ook kunnen kijken naar de oplossing van Motorola. Ook voor de Moto Z zijn er verschillende (semi-modulaire) oplossingen beschikbaar. Er zijn verschillende startups geweest die (middels crowdfunding) een secundair e-ink-scherm aan de man wilden brengen. De populairste was de DigiFrameMod. Het mooie van deze mod is dat je de data naar het tweede scherm kan sturen en deze daarna weer van je toestel af kan halen en kan bevestigen op andere metalen oppervlaktes als je koelkast.

De crowdfunding-campagne is vroegtijdig stopgezet toen Motorola/Lenovo daar lucht van kreeg en wordt nu in samenwerking met de fabrikant verder ontwikkeld. Het is nog niet bekend wanneer de display op de markt komt.

Horloges

Ook horloges gebruiken deze techniek steeds vaker. De bekendste e-ink-watch is toch wel de Pebble, maar er zijn veel andere fabrikanten die ook gebruik maken van deze schermen. Hierdoor kunnen deze horloges extra lang meegaan op een lading en kunnen ze flexibel (en waterdicht) zijn.

Toetsenbord

Art Lebedev gooide jaren geleden hele hoge ogen met de Optimus-toetsenborden. Elke toets was een klein OLED-schermpje waarop niet alleen letters, maar ook icoontjes en zelfs animaties op werden weergegeven. De fabrikant was z'n tijd ver vooruit en dat was te merken aan de prijs.

Het idee is nooit echt aangeslagen, maar lijkt nu een nieuw leven te hebben gekregen in de vorm van e-ink-toetsenborden. Sonder werkt op dit moment aan een toetsenbord dat op ongeveer dezelfde manier werkt als de Optimus-toetsenborden van Art Lebedev. Deze zullen alleen een stuk betaalbaarder zijn.

De Sonder zal ongeveer 200 dollar kosten en moet nog dit jaar uitkomen.