Geen goedkope iPhone

Al sinds de allereerste iPhone is er speculatie dat Apple voor de onderkant van de markt gaat. Met een goedkope, eventueel kleinere, iPhone. Tot op heden is dat niet gebeurd. Tim, laat het nu ook niet gebeuren. Niet té goedkoop in ieder geval. Deze wens komt niet voort uit snobisme, maar uit vrees. Vrees voor plastic achterkantjes, met een goedkoop gevoel. Vrees voor te krappe opslagcapaciteit, voor media en apps. Vrees voor aantasting van het luxe-imago van Apple.

Tot op heden houdt Apple vast aan ‘less is more’ wat betreft het aantal modellen van de iPhone. Om prijsgevoelige consumenten toch te bedienen houdt het bedrijf nog wel de vorige, en soms zelfs eervorige, generatie van zijn smartphone aan. Geen overspoelen van de markt met vele, vele modellen. Maar voor de iPad is er met de mini toch verwatering opgetreden. En CEO Tim Cook heeft al hints gegeven dat een tweede model iPhone, naast een nieuw hoofdmodel, in de toekomst misschien wel nodig kan zijn. Liever niet, nu nog niet in ieder geval.

Mac Pro terug in Europa

De Mac lijkt allang niet meer zo sexy. MacBooks wel, zeker met Retina-schermen. En ultradunne iMacs, met bolling midden achterop, trekken ook flink de aandacht. Maar Apple’s herkomst, de aloude Mac-computer, staat steeds minder in de belangstelling. Zo is werkpaard Mac Pro redelijk verwaarloosd. Die desktoptower is lange tijd niet ververst en lijdt een bestaan in de marge.

Zo heeft de Mac Pro een jaar geleden een kleine update gekregen, de eerste in twee jaar tijd. Dat betrof toen nieuwere Intel-processors die echter wel van de eervorige (Westmere EP) - en inmiddels eer-eervorige - Xeon-generatie waren. Bovendien moet het krachtige werkstation van Apple het nog altijd doen zonder moderne aansluitmogelijkheden, zoals Thunderbolt (waar de Mac-maker pionier mee is) en USB 3.0 (wat Apple later ook heeft omarmd).

Sterker nog, sinds 1 maart is de Mac Pro helemaal niet meer te koop in Europa. Waarom? Omdat de EU nieuwe regels heeft ingevoerd voor computerapparatuur. Regels die al jaren open en bloot in wording waren. De huidige Mac Pro voldoet echter niet aan de nieuwe richtlijnen en Apple heeft het ontwerp niet aangepast. In plaats daarvan heeft de computermaker de Europese verkoop per 1 maart stopgezet. Maar CEO Tim Cook heeft in juni 2012 een update voor de Mac Pro toegezegd.

iOS zonder skeuomorphisme

Terwijl de Mac Pro een bestaan in de marge lijdt, zijn het juist de iOS-apparaten waar Apple flinke marges op maakt. Maar dat besturingssysteem voor iPhones en iPads begint zijn leeftijd nogal te tonen. Het is tijd voor een flinke vernieuwing. En dat lijkt er van te komen. Hardwaredesignguru Jonathan Ive zwaait sinds een tijdje ook de scepter over Apple’s software, qua gebruikersinterfaces dan.

De geridderde designer doet dat nu een half jaar. Namelijk sinds iOS-topman - en Steve Jobs-protégé - Scott Forstall de laan uit is gestuurd. Die ex-manager bij Apple wordt verantwoordelijk geacht voor het ver in iOS doorgevoerde skeuomorphisme. Het wat? Het gebruiken van fysieke, en vaak achterhaalde, versieringen of designs om iets anders weer te geven. Zoals een houtnerfje op een plastic tafel, of een diskette als icoon voor het opslaan van data.

Of in het geval van iOS een leren boekje met alfabetletters, dat dient als icoon voor de verzameling van je contactpersonen. Of het silhouet van een handvat met twee bollingen aan de uiteinden, dat dan staat voor ‘bellen’. En ga zo nog maar even door. Is dat nog done anno 2013?

Skeuomorphisme is een designkeuze waar sommige GUI-experts (graphical user interface) zich flink aan kunnen ergeren. Dit nog los van het feit dat het ontwerp van iOS al sinds 2007 nagenoeg ongewijzigd is. De verwachtingen voor iOS 7 zijn dan ook groot, groter, groots. Krijgt het bijvoorbeeld een flat design? Er is hoe dan ook veel werk aan de winkel, waarbij geruchten over uitstel al zijn opgedoken.

OS X ‘Mountain Leopard’

Bij de geruchten over het harde herzieningswerk aan iOS wordt ook gemeld dat Apple ingenieurs heeft weggetrokken van hun werk aan Mac OS X 10.9. Deze opvolger voor de huidige versie 10.8 (Mountain Lion) is al geruime tijd in de maak. Het begin vorig jaar uitgekomen Mountain Lion heeft veel van iOS gekregen, wat Mac-gebruikers niet allemaal heeft bekoord.

De verwachting voor de volgende OS X-release is dan ook dat die meer gericht is op zogeheten power users. Dus een besturingssysteem dat beter is ontworpen voor het soort gebruik dat mogelijk én gangbaar is op het type apparaat waar die software op draait. Apple zou dan een fraai contrast kunnen maken met Microsoft dat pc-platform Windows 8 qua GUI geheel op tabletgebruik heeft geënt.

Het aankomende Windows 8.1 brengt daar wat verandering in, maar een laptop of desktop is nog altijd een ander dier dan een tablet. Menig Mac-gebruikers wachten nog op een waardige opvolger voor Snow Leopard, dat nog altijd veel in gebruik is. Begin april dit jaar was die eervorige OS X-versie volgens marktmeter Chitika nog groter dan Mountain Lion, wat Apple’s “succesvolste OS X ooit” is.

Snow Leopard was begin april in de VS en Canada groter dan opvolger Lion, en groter dan het huidige Mountain Lion:

Via: Chitika Insights.

One more thing

Tot slot een niet benoembare wens: dat Apple de wereld weer verrast. Niet met een kleinere iPad, een dunnere iPhone of een sneller S-model. Maar met iets écht anders. Wat dan verbazingwekkend is, fantastisch, revolutionair. Magisch, zeg maar. Misschien iets draagbaars, zoals een horloge? Misschien een hobbyproject, zoals een mediaspeler? Misschien iets waar niemand nu denkt behoefte aan te hebben.

Maar misschien zit dat er niet meer in, valt dat niet meer te verwachten, en moeten we dat niet meer verlangen. Want Apple is een volwassen bedrijf geworden, betogen sommigen. En het opereert met volwassen producten in een volwassen markt, en heeft volwassen problemen. Zoals marktaandelen, belastingen en verfijning van veelgebruikte producten waar gebruikers vertrouwd mee zijn. Vragen we te veel als we toch “One more thing” willen?