Dinsdag deden zich verschillende forse storingen voor op het internet, die terug te leiden lijken op één knullige oorzaak: het '512K-probleem'. Veel routers van providers kunnen namelijk default maar maximaal ruim 500 duizend IPv4-routes opslaan. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van BGP, voluit Border Gateway Protocol, het belangrijkste routeringsprotocol voor IP-verkeer tussen providers.

Routers crashen

Routers geven elkaar tabellen met mogelijke BGP-routes door. Wat de routerfabrikanten blijkbaar niet hebben zien aankomen, gebeurt nu toch: het daadwerkelijke aantal IPv4-routes is voorbij het maximum gegaan, zoals ingesteld in veel oudere routers, onder meer van Cisco. Met als gevolg dat deze routers zich verslikken in de tabellen en crashen.

Precies dat gebeurde dinsdag, meldt Ars Technica. En dit zal de komende weken steeds vaker gebeuren, voorspelt netwerkanalist Renesys. De oplossing is overigens heel eenvoudig: netwerkbeheerders moeten de default-instellingen wijzigen zodat de routers in kwestie meer dan 512K IPv4-routes kunnen verwerken. Het ironische: dit gaat wel ten koste van het aantal mogelijke IPv6-routes. De routers moeten na de wijziging opnieuw worden opgestart.


De auto is hét nieuwe connected device