6 Belangrijke stappen bij servervirtualisatie

Ga je je servers consolideren met behulp van virtualisatie? Besteed dan veel aandacht aan de voorbereiding, en denk daarbij vooral aan de volgende zes stappen:

1. Doe je huiswerk. Zorg dat je de verschillende consolidatietechnieken begrijpt en doorziet, zodat je de benadering kunt kiezen die het beste aansluit bij je huidige en gewenste situatie.

2. Stel jezelf operationele en financiële doelen. Leg zorgvuldig vast wat je hoopt te bereiken (scope, prestaties, kosten) voordat je begint aan het ontwerpen van het systeem.

3. Weet wat je hebt. Ga er niet te gemakkelijk vanuit dat je huidige hardware mee kan draaien in de nieuwe situatie. Een reeks virtuele servers belasten een enkele fysieke server veel zwaarder dan in de oude situatie het geval was.

4. Werk volgens schema. Het project moet je dagelijkse werk zo min mogelijk in de weg zitten. Dan is het belangrijk dat je met regelmatige, controleerbare mijlpalen werkt. Zorg dat je in je planning rekening houdt met (onvermijdelijke) tegenslagen.

5. Leg het vast. Leg alle projectdoelen, alle details van het systeemontwerp en de integratie, de verantwoordelijkheden rond het server management en andere afspraken vast in toegankelijke documentatie, zodat niet alleen jij en je team, maar ook eventuele externe partners daar altijd op kunnen teruggrijpen.

6. Zorg dat iedereen achter je staat. Net als met ieder IT-project is het essentieel dat alle belanghebbenden vol overtuiging meegaan met je cosolidatieproject. Zorg dat je gebruikers aan de business-zijde weten wat de voordelen zijn van virtualisatie, maar dat ze ook de mogelijke valkuilen kennen.

Bron: Techworld