Wanneer Microsoft, Mozilla of Apple een nieuwe versie van respectievelijk Internet Explorer, Firefox of Safari introduceren, dan is dat groot nieuws. De meeste mensen gebruiken immers één van deze browsers. Met uitzondering van Google Chrome – vooral een grote hype omdat dat het van Google is – raken de alternatieve browsers daardoor een beetje ondergesneeuwd. En dat is zonde, want een aantal van deze browsers zou een prima vervanger van ‘de grote drie’ zijn, zowel voor pc als Mac.

Camino 1.6.4 (Mac)

Camino is een open-source browser, gebaseerd op Mozilla’s Gecko-engine, en duidelijk ontwikkeld als een simpele, gemakkelijk te gebruiken, maar complete browser. Door de overeenkomsten met Safari en Firefox werkt het bijzonder intuïtief; binnen een paar seconden heb je door hoe alles werkt.

Een groot verschil met Firefox is dat Camino niet gepoort is van een Windowsversie, maar in plaats daarvan specifiek is ontworpen voor de Mac. Hierdoor krijg je het idee dat de makers zich volledig hebben gericht op de stabiliteit en functionaliteit van de browser. Veel opsmuk hoef je daarom niet te verwachten, hoewel Camino wel een aantal aardige toevoegingen heeft. Zo kun je een aantal pagina’s tegelijk bookmarken, zodat ze elke keer gezamenlijk worden geopend. Dat is bijvoorbeeld handig als je elke ochtend een vast internetritueel hebt waarbij je een aantal vaste sites bezoekt. Ook beschikt Camino standaard over een adblock-functie. En voor wie dat nog niet genoeg is zijn er verschillende add-ons beschikbaar.

Omdat veel moderne browsers zoveel mogelijk onnodige functies in hun programma proberen te proppen, werkt Camino verfrissend. De aanpak van de ontwikkelaars heeft geleid tot een simpele maar duidelijke browser, die desondanks toch over enkele interessante functies beschikt. De snelheid waarmee Flash en andere scripts worden geladen is verbazingwekkend hoog. Al met al is Camino de perfecte browser voor Mac-gebruikers die geen behoefte hebben aan ingewikkelde opties en functionaliteiten.

Maxthon 2.1.4 (Windows)

Wanneer je op zoek bent naar een browser die is volgepakt met speciale functionaliteiten, en daarbij geen bezwaar hebt tegen een drukke en enigszins onoverzichtelijke interface, dan is het verstandig om Maxthon eens uit te proberen. Naast de standaardtoepassingen die in vrijwel elke andere browser zitten, beschikt Maxthon over een zogenaamde ‘file sniffer’, waarmee YouTube-filmpjes eenvoudig kunnen worden gedownload, en een geïntegreerd kladblok om tekst naartoe te kopiëren.

Al deze toepassingen hebben drastische gevolgen voor de interface. Deze is behoorlijk onoverzichtelijk, met verschillende menu’s en iconen boven- en onderaan het scherm. Gelukkig is dit aanpasbaar, en kun je desgewenst enige orde in de chaos scheppen.

De functionaliteiten van Maxthon zijn te uitgebreid om in een korte review te beschrijven, maar één van de pluspunten is de manier waarop de browser omgaat met tabs en vensters. Zo kun je twee aparte browservensters naast elkaar zetten, elk met hun eigen tabs; je kunt tab-groepen organiseren, je kunt een shortcut-toets instellen voor een URL en ga zo maar door. Ook beschikt Maxthon over een uitgebreid zoekscherm, een ingebouwde capture tool, en is het mogelijk om te navigeren door middel van een bepaalde muisbeweging. Met behulp van een ‘spaarstand’ kun je CPU-ruimte vrijmaken voor andere taken. En alsof dat niet genoeg is, zijn er ook nog talloze plug-ins te downloaden.

Het grote nadeel van Maxthon is dat het gebaseerd is op de Trident-engine, waar ook Internet Explorer op draait. Bij het aanpassen van je internetopties worden de wijzigingen daardoor niet alleen opgeslagen in Maxthon, maar ook in IE.

Wanneer je op zoek bent naar een krachtige browser met een groot aantal toepassingen, en je geen bezwaar hebt tegen de nadelen hiervan, dan ben je geschikt voor Maxthon, en andersom.

OmniWeb 5.8 (Mac)

De eerste versie van OmniWeb dateert uit het begin van de jaren 90. De browser bestaat daarmee al langer dan Mac OS X, maar loopt nog steeds voorop als het om gebruikersgemak gaat.

In de loop der jaren heeft OmniWeb hevige concurrentie gekregen van Firefox, Camino en niet te vergeten Apple’s eigen Safari-browser. Hierdoor kent de browser een kleine maar trouwe groep gebruikers. Desondanks verdient OmniWeb een serieuze kans, zeker nadat de browser in 2004 volledig opnieuw werd opgebouwd. De ontwikkelaars van OmniWeb hebben er altijd voor gezorgd dat hun software aanvoelt als een native Mac-applicatie. Dit oog voor detail maakt het werken met de browser bijzonder aangenaam.

Naast een uitgebreide adblock-functie beschikt OmniWeb ook over een aantal kleinere, maar handige functies: zo kun je instellingen opslaan voor een specifieke site en is er een auto save-optie. Daarnaast maakt de browser gebruik van de ingebouwde spraakherkenning in OS X. In plaats van standaard tabs heeft OmniWeb een speciaal venster waarin de websites in real-time worden weergegeven in mini-formaat.

Samen met Firefox en Safari behoort OmniWeb tot de snelste browsers die op dit moment beschikbaar zijn. Dat was in het verleden wel anders, maar sinds gebruik wordt gemaakt van Apple’s eigen WebKit-framework is de snelheid drastisch verbeterd. Hierdoor konden de ontwikkelaars zich volledig richten op de interface van hun browser, in plaats van zich telkens weer zorgen te moeten maken over de steeds veranderende rendering engine bij elke nieuwe web-standaard.

OmniWeb is een typisch Mac-programma, iets dat niet gezegd kan worden van concurrenten als Firefox, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Waar de meeste moderne browsers gratis te downloaden zijn, kost OmniWeb 14,95 dollar (een upgrade-licentie kost 4,95 dollar). Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn, dan is het mogelijk om de software 30 dagen gratis te proberen.

Klik hier voor deel 2 Auteurs: Michael DeAgonia, Ryan Faas en Preston Gralla

Vertaling: Marijn Akerboom

Bron Bron: Techworld