Lees deel 1 hier Opera 9.6 (Mac)

Opera is van oorsprong een op Windows gebaseerde browser die in de loop der jaren is gepoort naar verschillende platforms, waaronder Mac OS X, Linux, mobiele besturingssystemen als Windows Mobile, Palm en BlackBerry, en zelfs de Nintendo Wii. Desondanks heeft Opera slechts 2% van de huidige browsermarkt in handen. Dat is verrassend, omdat zowel gebruikersgemak als de nodige functionaliteiten aanwezig zijn.

Versie 9.6 voor de Mac is een snelle, uitgebreide browser die zich prima staande weet te houden tussen zijn grotere broers. De eigen engine, genaamd Presto, is bijna net zo goed als de Gecko-engine van Firefox en Camino, en bijna net zo snel als de WebKit-engine van Safari en OmniWeb. Hierdoor heeft Opera het beste van twee werelden in huis. De interface is ietwat onoverzichtelijker dan die van andere browsers die we hier bespreken, maar door middel van skins en het aanpassen van enkele details is dat verder geen bron van ergernis.

Opera kent veel handige functies, waaronder aanpasbare skins, live preview van websites als je met de muis over een tab beweegt, een handige full screen-mode en de ondersteuning van widgets (zoals in OS X). De belangrijkste functie is echter Speed Dial. Hiermee is het mogelijk om een startpagina te maken met daarop maximaal negen verschillende sites. Deze worden in miniformaat weergegeven en als je erop klikt wordt de pagina geopend in een volledig venster.

Ook de uitgebreide zoekfunctie is een vermelding waard. Naast de standaard zoekmachines als Google en Yahoo kan Opera ook zoeken in Ask, Wikipedia, eBay en Yahoo Shopping. Interessant is de ondersteuning voor BitTorrent-zoekopdrachten in combinatie met de ingebouwde BitTorrent-client.

Opera is een goed voorbeeld van gezonde concurrentie op de browsermarkt. De uitgebreide mogelijkheiden in combinatie met de prijs – gratis! – maken het een uitstekend alternatief voor de standaard Safari-browser in OS X.

Opera 9.6 (Windows)

Het is moeilijk voor te stellen, maar ooit stond Opera op het punt om Internet Explorer en Netscape van de troon te stoten. Nu, ruim een decennium later, wordt de browser amper meer gebruikt.

Dat is zonde. Opera heeft een overzichtelijke interface en is daarmee een goed voorbeeld van eenvoud en elegantie. Aantrekkelijke iconen en tabs, naast de eenvoudig te bedienen functies, maken van Opera een krachtig alternatief voor populaire Windows-browsers als Internet Explorer en Firefox.

Met veel bombarie introduceerden Google (Omnibox) en Firefox (Awesome Bar) recentelijk hun eigen locatiebalk-functie. Niemand refereerde hierbij echter aan Opera, dat deze functie al jarenlang ondersteunt. Maar dat is slechts één van de vele innovatieve toepassingen die in de browser terug te vinden zijn. Zo kun je met Speed Dial een eigen startpagina te maken door middel van negen thumbnails en is er een uitgebreide downloadmanager aanwezig. Met een enkele muisklik is het mogelijk om alle afbeeldingen op een website uit te schakelen, of alle links van een website weer te geven.

Het grootste nadeel van Opera is dat er geen add-ons beschikbaar zijn, zoals bij Firefox. Hierdoor is het praktisch niet mogelijk om de browser uit te breiden. Het is dan wel mogelijk om aparte widgets te downloaden, maar deze werken feitelijk apart van de browser. Afgezien hiervan is Opera een prima browser. De prijs vormt geen obstakel, want Opera is gratis te downloaden.

Shiira 2.2 (Mac)

Shiira is een relatief nieuw gezicht op de browsermarkt. Net als Apple’s Safari en Google’s Chrome is de browser gebaseerd op het WebKit-framework.

Eén van de eerste dingen die opvallen in Shiira is de zogenaamde PageDock, een apart venster waarin thumbnails van geopende websites worden weergegeven, te vergelijken met tabbladen. Op het eerste gezicht lijkt het onnodige ruimteverspilling, maar na verloop van tijd blijkt het een bijkans onmisbare toevoeging te zijn. Vooral bij sites met een dynamische inhoud – van Facebook-chats tot bewegende elementen – werkt het concept prima. Voor gebruikers die hier desondanks geen gebruik van willen maken bestaat de mogelijkheid om over te schakelen naar ‘normale’ tabs.

Veel van de functies in Shiira zijn lichtjes gebaseerd op de interface van Mac OS X. Bookmarks, geschiedenis en RSS-feeds kunnen bekeken worden in aparte vensters, zoals in Apple’s iLife en iWork. Ook het instellingen-venster heeft veel overeenkomsten met dat van OS X. Zelfs het standaard bookmarkvenster lijkt erg veel op het Mac Finder-venster. Dit zorgt ervoor dat Shiira meer op een standaard Mac-applicatie lijkt dan Apple’s eigen Safari-browser. De toepassingen zien er niet alleen prima uit, ze zijn ook nog eens functioneel.

Ook aan kleinere details is gedacht. Zo kun je met een enkele muisklik de URL of inhoud van een pagina doormailen en beschikt de browser over een handige full screen-optie die bijzonder geschikt is voor presentaties of het bekijken van multimedia. Daarnaast is de browser, ondanks de vele toepassingen, behoorlijk snel en stabiel.

Tegenover alle voordelen staan echter ook wat nadelen. Zo lijkt een aantal toepassingen in Shiira nog niet volledig afgewerkt: de RSS-reader weigert dienst en ook de ingebouwde sneltoetsen werken nog niet. De combinatie van handige toepassingen, de Apple-interface en stabiliteit zorgt er echter voor dat Shiira uit kan groeien tot een serieuze concurrent voor de grotere Mac-browsers.

Auteurs: Michael DeAgonia, Ryan Faas en Preston Gralla

Vertaling: Marijn Akerboom Bron Bron: Techworld