Misschien ben jij enthousiast over de geruchten omtrent een nieuwe iPad Pro, maar ik ben zelf meer geïnteresseerd in de nieuwe Apple Pencil. Tot nu toe weten we niet veel, vorige week schreef 9to5Mac dat de volgende stylus makkelijker te koppelen zou zijn met een iPad, net als we nu zien met AirPods en de HomePod. Dat is allemaal leuk en aardig, maar eigenlijk is het verbazingwekkend dat deze feature er niet meteen al inzat.

Ik vind het niet zo raar dat er weinig bekend is: de Apple Pencil is al bijna perfect. Het gewicht is precies juist. Het apparaat voelt meer alsof je een echte pen of potlood gebruikt dan elke andere stylus die ik ken. Het voelt alsof ik iets maak in plaats van dat ik een invoertool gebruik. Maar ondanks dat is er ruimte voor verbetering. Ik gebruik de Apple Pencil al meer dan een jaar en de volgende features zou ik graag zien.

1. Een elegantere oplaadmethode

Ik ben niet zo tegen op de huidige oplaadmethode van de Apple Pencil als sommige mensen. Ja, het inklikken van de Pencil in Lighning-poort doet het aanvoelen alsof je een heel duur apparaat in een lomp contact speelt, maar het zorgt ervoor dat je geen kabeltje nodig hebt (ervan uitgaand dat je iPad is opgeladen).

Het zorgt er ook voor dat er geen designoplossing nodig is die dat fantastisch gevoel ervan zou aantasten. En net als de Magic Mouse laadt de Pencil erg snel op, dus je hoeft hem niet lang in de poort te houden. Maar het kan beter.

Een oplossing zou zijn om de volgende Apple Pencil uit te rusten met een female Lighning-connector, zodat je kunt opladen met een kabel zoals elk ander iOS-compatibel apparaat. De Crayon van Logitech doet dat bijvoorbeeld zo en werkt prima op die manier. Ook zou Apple kunnen kijken naar draadloos opladen, net als met de oplaaddoos voor de AirPods. Ik vind dat idee het prettigst: het neerleggen van de pen in een houder zou meer aanvoelen als je met een normale pen doet.

2. Accu-niveau beter kunnen zien

De Apple Pencil lijkt deels zo goed omdat het niet al die technische fröbeltjes heeft die je normaal vindt bij randapparatuur. Je ziet geen groene lichtjes aan de zijkant en zelfs de oplaadpoort is goed verborgen - tenzij je de dop kwijtraakt. Het is prachtig en draagt bij aan het idee dat je geen gadget hebt, maar en pen.

Maar het blijft irritant dat je een Apple Pencil oppakt als je getroffen wordt door inspiratie en merkt at de accu leeg is, vooral omdat er geen goede manier is om te zien wat het niveau is. Behalve op het scherm tikken om te zien of de Pencil werkt is er alleen de methode om naar het meldingenvenster te navigeren om daar naar de accu-widget te kijken.

Ik denk dat dit ook zo blijft. Een accufeature zou ervoor zorgen dat de elegantie van het design in gevaar wordt gebracht. Een oplossing zou zijn een ladingsindicator onder de dop, iets soortgelijks als wat we kennen van de AirPod. Dat zou een oplossing zijn zonder dat het design ongedaan wordt gemaakt.

3. Een 'scherpere' punt

De Apple Pencil is heel anders dan menig stylus die ik heb geprobeerd in de zin dat het een vrij spitse punt heeft. De styli die ik ken zijn meestal meer in de richting van vingers of krijtjes, met een vrij stomp uiteinde. De scherpere punt van de Apple Pencil is een van de redenen dat hij zo fijn schrijft.

Maar hij is niet scherp genoeg. Fysiek schrijf ik met kwaliteitspotloden en het is erg bevredigend om met een vers geslepen potlood aan de slag te gaan. De lijn loopt precies zoals ik het wil. De Apple Pencil is er nog niet helemaal. Het is erg dichtbij: de digitale lijn presteert fantastisch, maar fysiek voelt het alsof je met een stomp geworden potlood schrijft.

Sterker nog, het voelt soms alsof je een kwast beweegt. (Wat misschien de bedoeling is, gezien de doelgroep volgens de reclames.) Een preciezere rubberen punt zou de Apple Pencil meer doen aanvoelen als een kwalitatieve potlood of pen. Met de juiste implementatie zou dat schrijvers en tekenaars ten goed komen.

4. Een gummetje

Ik blijf maar zeggen hoe de Apple Pencil aanvoelt als een echte pen of potlood. Soms wil ik instinctief het ding omdraaien om de gum te gebruiken. Maar dat werkt natuurlijk niet. Hier zit de oplaadpoort en zijn magnetische dopje.

Maar zou het niet fijn zijn als we iets hadden om te gummen met de Pencil zonder dat we een aparte tool in de interface van de app moeten aanklikken. Op dit moment is de soepelste oplossing voor gummen een actie van de vinger om gummen in te schakelen (terwijl tekenen beperkt blijft tot de Pencil) maar er zijn momenten dat dit niet precies genoeg is.

Sommige styli kun je gebruiken met een knopje om gummen in te schakelen, maar dat zou het design van de Pencil dus weer tenietdoen. Ik geloof stellig dat de look & feel van de huidige pen belangrijker is dan het uitrusten van de Pencil met bedieningsknopjes.

5. Een betere manier om hem op te bergen

Dit heeft volgens mijn idee een lage prioriteit. Maar toch, als je mensen honderd euro wilt laten betalen voor een stylus bij je geavanceerde tablet, zou het dan geen idee zijn om kopers een plek te geven om het apparaatje goed op te bergen? Ik gebruik mijn iPad met een etui in plaats van een case en ik gooi de Apple Pencil dan vaak in de tas. Ook heb ik hem wel eens in mijn broekzak. Ik ben hem gelukkig nog nooit kwijtgeraakt.

Toch is dit gebrek aan opbergmethode verre van ideaal. Ik zou een sleuf ervoor in de iPad het beste vinden, maar ik snap dat dit niet gaat gebeuren. Het zou de iPad te dik maken, dit soort vakken zijn vuil- en stofgevoelig en niet iedereen gebruikt de Pencil, zodat je een loos vak hebt. Maar misschien iets van een magnetisch aanhechtingspunt?

6. Makkelijker kunnen switchen tussen iPads

Ik begrijp dat dit een niche-probleem is dat niet veel mensen zullen tegenkomen, tenzij ze meerdere iPads bezitten. Ik kwam het tegen toen ik latency-verschillen tussen de nieuwe 9.7-inch iPad en oudere iPads Pro testte. Ik gebruikte een verschillende Apple Pencil voor elke iPad, omdat ik niet steeds wilde loskoppelen en koppelen per tablet.

Ik kan een paar use-cases bedenken om een specifieke pen aan een specifiek tablet te koppelen, maar dit lijkt me wat overdreven. Zo denk ik aan een scenario waarin een docent iets wil markeren op het project van een leerling, maar dat kan niet met haar eigen Pencil en ze moet die van de leerling gebruiken. Niche of niet, we gaan waarschijnlijk een oplossing zien, volgens het verhaal van 9to5mac.