Vice-president Jeffrey Ju van chipfabrikant MediaTek onthult dat de 64-bit versie van Google's besturingssysteem Android in de startblokken staat om na de zomer te verschijnen. In het derde kwartaal zouden de opvolgers van de Nexus 5 en Nexus 7 met een 64-bit Android 5.0 OS het levenslicht moeten zien.

De hardware ligt klaar

Vrijwel alle grote chipmakers hebben inmiddels een 64-bit smartphone ARM-chip voor Android in de planning of in productie. De overstap van 32 naar 64 bit zou vooral moeten zorgen voor betere prestaties op gebied van multimedia, stelt Ju. Het Chinese bedrijf kondigde zelf een quadcore 64-bit op ARM gebaseerde chip met 4G ondersteuning aan.

Eerder demonstreerde chipmaker Intel een Android 64-bit 4.4 KitKat versie en wordt ook van grote chipmakers als Samsung, Rockwell, Cavium en AMD verwacht dat zij de overstap naar 64-bit zullen gaan maken.

Concreet voordeel ontbreekt bij Apple

Desktopprocessors functioneren al meer dan tien jaar op 64-bit, maar voor mobiele hardware is de architectuur nog hagelnieuw. Vorig jaar toonde Apple met de iPhone 5S de eerste mobiele telefoon met 64-bit processor en besturingssysteem. De voordelen van de grotere geheugen adresseringsruimte zijn vooralsnog zeer beperkt; er zijn afgelopen maanden slechts een handvol 64-bit applicaties verschenen en geen daarvan maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden.

Als Google na de zomer Android 5.0 uitbrengt, is dat drie jaar na het verschijnen van Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Een echt grote update heeft dus even op zich laten wachten. De laatste versie 4.4.2 verscheen in december 2013.