Ik heb uiteraard wat kandidaten terzijde gelegd wegens te weinig ervaring (of in elk geval te weinig aangetoonde relevante ervaring), maar de rest maakte simpelweg fouten in zijn of haar CV die ze kostbare punten heeft gekost - fouten die ze best hadden kunnen voorkomen. (Ja, ik geef punten, letterlijk, voor jaren en type ervaring, maar ook voor andere niet-technische variabelen zoals sociale vaardigheden.)

Natuurlijk gelden alle bekende adviezen als vanouds. Volg vooral de standaardregels: fatsoenlijk taalgebruik, correcte spelling, overzichtelijk, consistent lettertype en zo voorts. En het spreekt natuurlijk vanzelf dat je weinig kans maakt als je eenvoudigweg niet de vereiste ervaring hebt. Maar daarnaast kom ik in al de jaren dat ik netwerkbeheerders help selecteren, elke keer weer dezelfde fouten tegen die, als je ze weet te voorkomen, zeker je kansen op de arbeidsmarkt zullen vergroten.

Fout #1: Je hebt je doelen niet helder

Als ik CV's beoordeel voor een positie van netwerkbeheerder, dan stel ik het op prijs in een eventuele sectie met doelstellingen iets tegen te komen dat met netwerken te maken heeft. Dat geldt net zo goed voor iedere andere functie: je zoekt naar specifieke aanwijzingen dat de kandidaat past bij de baan. Toch zie ik elke keer weer van die onzinzinnen staan als "ik ben op zoek naar een interessante en uitdagende carrièrestap". Daar kan ik niks mee.

In plaats daarvan zou het handig zijn als je iets schrijft dat betrekking heeft op de positie die je wilt vervullen. Stel dat je bijvoorbeeld solliciteert op de baan van netwerkbeheerder bij een scholengemeenschap. Als je dan zegt dat je "je ervaring wilt inzetten om het netwerk te onderhouden en uit te bouwen en zo de pedagogische missie van de scholengemeenschap te ondersteunen", dan begrijp ik niet alleen waar je naartoe wilt, maar ook dat je begrijpt waar het om draait binnen de functie waar je op solliciteert.

Dat brengt me op twee subpunten. Om te beginnen is het verstandig waar mogelijk te laten zien dat je begrijpt hoe technologie de betreffende business beïnvloedt. En daarnaast kun je je afvragen of het altijd nodig is zulke doelstellingen te vermelden. Er zijn ook mensen die in plaats daarvan met een korte beschrijving komen van wat ze te bieden hebben, waaruit je, als het goed gedaan is, meteen ook kunt opmaken wat de belangrijkste vaardigheden zijn, wat iemand precies wil bereiken en of hij of zij begrijpt waar de zaken om draaien.

Fout #2: Je vermeldt verouderde vaardigheden

Ik zou graag zeggen dat het lang geleden is dat ik 'Windows 3.11 for Workgroups' op een CV heb zien staan, maar helaas. Gelukkig is DOS 3.2 wel al weer een tijdje geleden.

Ik wil hier niets afdoen aan wat er tien jaar geleden allemaal is bereikt. Ja, ook ik herinner me dat je Trumpet Winsock moest laden voordat Microsoft Corp. TCP/IP in Windows opnam - in die tijd was ik een Novell 3.12 CNE. Maar hoe relevant zijn dat soort vaardigheden vandaag de dag nou nog? Helemaal niet eigenlijk, en als je ze opneemt in je CV wek je bij mij vooral de indruk dat je wat gaten probeert te vullen. Als je per se wilt vermelden dat je erg goed was in het aftappen van ThickNet, zet dat dan maar bij je vroegere baantjes, maar als ik naar je vaardigheden kijk, wil ik zaken zien die iets te maken hebben met de vacature die ik probeer te vullen. Natuurlijk kun je wel netwerkvaardigheden noemen die in de loop der jaren nauwelijks zijn veranderd. Als in de advertentie bijvoorbeeld werd gevraagd om ervaring met het Dynamic Host Configuration Protocol, en je hebt daar tien jaar geleden ervaring mee opgedaan, vermeld dat dan vooral bij je vaardigheden. Waar het mij om gaat is dat je me niet lastigvalt met technologie die geen mens meer gebruikt.

Fout #3: Maak me gek met afkortingen

Wat is een van de belangrijkste kenmerken van de informatietechnologie? Afkortingen. Soms denk ik wel eens dat er een geheim subcomité van het IETF is dat een of andere obscure RFC volgt voor het creëren van netwerkafko's. Dat verklaart dan tenminste waarom netwerkbeheerders zich zo vaak bezondigen aan een SBBA (Sollicitatie Brief Bomvol Afkortingen).

Net zoals het opsommen van verouderde vaardigheden is een schier eindeloze stroom afkortingen als data padding in een ICMP-pakket: het neemt alleen maar ruimte in. Als je wilt aangeven dat je ervaring hebt in het configureren van enterprise core LAN-routers, dan ga ik ervan uit dat je bekend bent TCP/IP, SNMP, TFTP, VLSM, VLAN en misschien zelfs NTP en VPN - en dan vast ook nog wel een routing protocol als OSPF of RIP. Dat hoef je echt niet op te schrijven.

Dat wil niet zeggen dat je geen afkortingen mag gebruiken. Maar als je het doet, zorg dan in elk geval wel dat je weet waar je het over hebt. Een van mijn favoriete vragen tijdens een sollicitatiegesprek is of de kandidaat de verschillen tussen TCP en UDP kan beschrijven, en als je dan ook maar ergens op je CV TCP/IP hebt genoemd, hoop ik voor je dat je antwoord klopt. Eigenlijk moet iedere zichzelf respecterende kandidaat-netwerkbeheerder die vraag sowieso kunnen beantwoorden.

Fout #4: Misbruik van vakjargon

Een van de kleine genoegens die ik koester tijdens het doornemen van de aanmeldingen, is de jacht op termen of uitspraken die op een onbedoelde manier getuigen van onbenul. Zoals dingen die technisch geproken wel correct zijn, maar die je op die manier alleen tegenkomt in lesboeken en studiemateriaal - in de echte wereld worden ze gewoon nooit gebruikt.

Mij favoriete voorbeeld is: "heeft gewerkt aan netwerken met een star topology". Ik denk niet dat ik ooit aan een leverancier gevraagd heb wat voor star topology producten hij verkoopt. Ik weet (en zij ook) dat een switch een apparaat is dat een verbinding fysiek en logisch verdeelt vanaf een enkele locatie. En als jij dan dat soort termen gebruikt, weet ik ook meteen dat je niet werkelijk met je handen in de modder hebt gezeten op een zakelijk netwerk.

Minstens zo erg zijn overigens modewoorden: als je niet weet wat ze betekenen, gebruik ze dan ook niet. Als je beweert dat je met zowel single-mode als multimode fiber werkt, dan hoop ik voor je dat je in staat bent uit te leggen wat de verschillen zijn en waar je ze voor gebruikt.

Fout #5: Je hebt niet helemaal helder wat er wordt gevraagd

Sommige IT-professionals hanteren een heel nauwe definitie van wat een netwerkbeheerder is en doet: hij werkt aan enterprise transportapparatuur Layer 2 en hoger, dat wil zeggen: switches en routers. Sommigen scharen daar dan ook nog wat aanvullende taken onder zoals DNS- en DHCP-beheer of de configuratie van de firewall en ondersteuning.

Er zijn anderen die onder 'netwerkbeheerder' ook nog systeem- en serverbeheer scharen. Dat zou er dan een zijn die vooral aan de eindpunten van een client-servernetwerk werkt. In die gevallen zal netwerkbeheer minder belangrijk zijn - misschien wel omdat het bedrijf een heel simpel netwerkje heeft.

Het punt is, en het maakt daarbij niet uit om wat voor functie het gaat, dat je verder moet kijken dan de titel alleen. Je moet op zoek naar wat de werkgever precies verwacht. Ik kreeg bijvoorbeeld verschillende aanmeldingen van mensen die veel ervaring hadden met het configureren, beheren en onderhouden van Windows servers, maar die nul ervaring hadden met het configureren van switches en routers, terwijl ze toch verschillende functies hadden bekleed met 'netwerk' in de titel. Ik heb ze afgewezen. Ik zocht een routerpiloot.

Fout #6: Je bent vaag over je verleden, of je bent sowieso vaag

Opmerkingen als "werkt nauw samen met het netwerkteam" , "geassisteerd bij netwerkinstallatie" of "netwerken ondersteund" vertellen mij niets over enige relevante netwerkervaring. Ik werk nauw samen met mijn belastingadviseur - ben ik nu een accountant? Je moet helder zijn over je relevante werkervaring.

Als je voor een bedrijfsfunctie gaat is het bovendien handig als je ook daadwerkelijk de vereiste ervaring hebt. Als een bepaalde positie ervaring vereist met het beheer van enterprise routers, ga er dan niet zomaar vanuit dat wat ervaring met een Linksys router ook wel voldoende zal zijn. Het enige dat je daarmee duidelijk maakt is dat je niet begrijpt wat het verschil is tussen SOHO en enterprise networking.

Ten slotte dan, en dit lijkt misschien een open deur: geef aan hoeveel ervaring je precies hebt in elk van je eerdere posities, ook al moet je dan sommige dingen dubbel opschrijven. Anders is het lastig vast te stellen hoeveel jaar je nu werkelijk ervaring hebt met, bijvoorbeeld, het configureren van routers. Ik heb een sollicitatiebrief gehad van een kandidate die eerst al haar vaardigheden beschreef, en daarna simpelweg een lijstje gaf van de functies die ze van wanneer tot wanneer en bij wie had vervuld. Maar omdat ik haar taken en vaardigheden niet in verband kon brengen met die functies, kon ik nergens uit afleiden hoeveel jaar ze nou daadwerkelijk ervaring had in al die vaardigheden. Die kandidate is dus op de stapel afwijzingen beland, simpelweg omdat ik niet kon bepalen of ze wel over de minimaal vereiste ervaring beschikte.

Fout #7: Je verliest het doel uit het oog

Onthoud dat je je CV richt aan een IT-professional. Ja, natuurlijk krijgt personeelszaken je sollicitatie ook onder ogen, maar uiteindelijk is het de manager van die positie (en vaak nog wat collega's ook) die bepalen wie er straks op gesprek mag komen. Je CV moet die mensen dus aanspreken.

Vergeet niet wat je wilt bereiken. Probeer een voet tussen de deur te krijgen zodat je op gesprek mag komen. Bedenk een sollicitatiestrategie die daar voor gaat zorgen. Als je solliciteert op een vacature voor een netwerkbeheerder, vraag dan een (of twee) bevriende netwerkbeheerder(s) je sollicitatiebrief door te nemen, en vraag ze wat hun indruk is. Heb je weten over te brengen dat je verstand hebt van netwerken? Als ze 'ja' antwoorden, ben je al een aardige stap dichter bij een nieuwe baan.

Bron: Infoworld.nl Bron: Techworld