Microsoft verbaasde wederom vriend en vijand met de plotselinge aankondiging gisteren dat iets wat voorheen ondenkbaar was staat te gebeuren: SQL Server komt uit voor Linux. Dat heeft gevolgen die verdergaan dan alleen SQL Server. We staan even stil bij 7 redenen waarom dit nieuws nog groter is dan het op het eerste gezicht lijkt, te beginnen met de voor de hand liggende:

1. Microsoft gaat serieus voor Linux

Microsoft heeft nog niet eerder een serverproduct voor een ander platform dan Windows Server uitgegeven dus dit is een enorme verschuiving. Als je bewijs zocht dat Microsoft echt wat wil met Linux: hier is het dan. Onder Ballmer zag je alleen wat voorzichtige erkenning dat Linux überhaupt bestond, maar onder Nadella merk je dat Microsoft begrijpt dat Linux een cruciaal component is in een sterk veranderde softwarewereld en van levensbelang is voor Microsofts succes.

2. Serverproducten gaan niet open source

Microsoft SQL Server wordt niet als PostgreSQL of MySQL/MariaDB. Als je dacht dat Mirosoft nu serverproducten gaat opensourcen: vergeet het maar. Zelfs al zou dat het plan zijn is het praktisch gezien vrijwel onmogelijk: het zou een eeuwigheid duren om al het first en third-party werk binnen Microsofts serverproducten van elkaar te scheiden.

Het lijkt meer op de stappen van leveranciers als Oracle. De databasegigant heeft geen moeite met het produceren van een volledig propriëtair serverproduct voor Linux en een distro om het compleet te maken. Maar dat maakt Oracle verre van een 'open source bedrijf', een misleidende term die is gepikt van het afkijken van de strategie van tegendraadse producent Red Hat.

Microsofts enthousiasme voor open source is grotendeels praktisch en dat geldt ook voor het omarmen van Linux. Microsofts grootste motivatie hierin in marktaandeel. Linux-servers hebben een groter aandeel dan Windows Server-installaties, dus waarom zou je niet een deel van die markt proberen te pakken?

3. Dit is een klap in het gezicht van Oracle

Daarnaast is dit een schot voor Oracle's boeg. Het gevecht om databasesuperioriteit gaat Microsoft nu aan op een van diens grootste platforms. Oracle heeft de grootste omzet in die markt, maar dat is grotendeels te danken aan [yurlx=http://computerworld.nl/management/91654-klanten-vechten-terug-tegen-harde-hand-oracle]prijzige en complexe licenties[/urlx]. Microsoft SQL Server daarentegen heeft het grootste aantal gelicentieerde instances.

Linux-klanten die een commercieel databaseproduct willen van een grote leverancier, hoeven niet uit noodzaak meer bij Oracle aan te kloppen. De keus is momenteel om ofwel voor Oracle te gaan of een Windows Server te gebruiken om SQL Server in te kunnen zetten, maar met de komst van SQL Server op Linux verandert dat.

Deze dreiging is niet dringend: het is geen simpele zaak om van Oracle te migreren, hoewel de meeste issues draaien om licentievoorwaarden en minder om technische problemen. In de tussentijd kan Oracle zijn installerbase blijven uitmelken, on premises of naar zijn cloudomgeving. SQL Server is alleen wat kostenplaatje betreft al fraaier voor deze klanten en Microsoft zal dan ook een aantrekkelijk alternatief bieden.

4. Er is geen gevaar voor MySQL/MariaDB en PostgreSQL

Weinig gebruikers van deze databases zullen op het platform overstappen naar SQL Server, zelfs als het om de gratis versie SQL Server Express betreft. Mensen die een robuuste open source-database van commercieel niveau willen kunnen al terecht bij PostgreSQL en degenen die voor MySQL/MariaDB hebben gekozen omdat het vertrouwd is, zullen niet geïnteresseerd zijn in SQL Server.

5. Meerdere edities?

Tot nu toe zijn er weinig details bekend en Microsoft heeft nog niets gezegd over welke edities van SQL Server beschikbaar zullen zijn voor Linux. Behalve Server Express, heeft Microsoft de SKU's Standard, Enterprise en Business Intelligence - allemaal met variërende featuresets. In een ideaal scenario brengt Microsoft al deze versies ook uit op Linux, maar het is waarschijnlijk praktischer om te beginnen met de versie die het grootste marktaandeel heeft (Standard) en van daaruit verder te bouwen.

6. Microsoft moest wel

Larry Seltzer van ZDNet stelt dat de economie van de cloud deze stap onvermijdelijk maakte en daar ben ik het mee eens. Meer bedrijven verhuizen rekenwerk en opslag naar de cloud (hoewel sommige noodzakelijkerwijs lokaal blijven) en Linux blijft daarin een aantrekkelijk doelplatform omdat het economisch efficiënt en een beproefde cloudomgeving is. Met SQL Server op Linux blijft Microsoft hier relevant. Een wereld waarin Microsoft niet meetelt op platforms buiten Windows is een wereld waarin Microsoft gedoemd is te verdwijnen.

7. Dit is nog maar het begin

Seltzer vermoedt dat andere serverapplicaties, als Sharepoint Server en Exchange Server de overstap naar Linux ook wel eens zouden kunnen maken. Daarbij is de vraag niet of er een groot genoeg publiek bestaat op Linux, maar of er dependency's zijn die in de weg staan. SQL Server kan wel eens de eerste zijn die deze stap maakt omdat het minder van zulke dependency's heeft.

IDC-analist Al Hilwa merkt in een e-mail op dat de roots van SQL Server liggen in Unix, omdat het oorspronkelijk een project was met Sybase om OS/2 te ondersteunen. "Dit product werd exclusief voor Windows ontwikkeld, maar het gerucht gaat dat dit al jaren in een labomgeving bestaat", vertelt Hilwa.

Als Microsoft het project al een tijd lang in ontwikkeling heeft, is het logisch om aan te nemen dat het bedrijf oplossingen is tegengekomen voor de dependency-issues die je tegenkomt bij het porten naar een ander platform. Die obstakels kunnen overwonnen worden met deskundigheid, moeite en motivatie. Aan de eerste twee heeft het Microsoft nooit ontbroken en de derde is er nu ook: zorgen dat je vastzit aan Windows-legay, terwijl de rest van de wereld overstapt op andere platforms.