Als de dag komt dat robots bepalen of mensen goedaardig zijn of niet, is er een aantal incidenten waar we geen goede beurt mee maken, zoals geschopte robothonden, aangevallen robotwerknemers, weerloze bots die worden kapotgeslagen en gemolesteerde seksrobots.

Geweld van robots tegen de mens hebben we al eens aangestipt, vandaag kijken we naar voorbeelden van geweld van mensen tegen robots. Deze incidenten hebben zich allemaal de afgelopen paar jaar voltrokken.

1. AlanTim krijgt fatale klap met honkbalknuppel

AlanTims zijn robots van de Russische technische universiteit Московский технологический институт. De bots zijn daar officieel samen adjunct-directeur van de faculteit robotica en assisteren onder meer lessen, wijzen studenten de weg en draven in en rond Moskou op om de roboticavaardigheden van de universiteit te etaleren.

Vorig jaar verscheen een video op YouTube waarin een onbekende man een AlanTim een klap verkoopt met een knuppel. Er vliegen stukjes van zijn behuizing af bij de mishandeling. De aanvaller schopt hem daarna omver en AlanTim prevelt "помогите", oftewel help. Volgens de makers was de schade zo groot dat de robot niet meer te redden viel en het apparaat werd doodverklaard.

Het lijkt allemaal op een wrede PR-stunt, omdat enkele weken later een robotbegraafplaats werd geopend waar AlanTim een grafrede hield voor zijn onlangs overleden gevallen bot. De YouTube-uploader heeft ook alleen maar twee filmpjes en de met goede camera gefilmde en wel opvallend duidelijk in beeld gebrachte aanval voelt als in scène gezet. De maker ontkent dat het een PR-stunt is en wijst erop dat het verlies van een 10.000 dollar kostende bot een dure grap is voor wat PR.

De PR-stunt schuine streep laffe mishandeling:

2. Mishandeling bankbediende

Dan de tragische gebeurtenissen met de in opkomst zijnde robot Pepper. De bot is ontwikkeld door een Japanse bank in samenwerking met een Frans roboticabedrijf en begon zijn bestaan als bankbediende in Japan. Er is ook een consumentenversie van zo'n 1400 euro die ontzettend populair bleek in het robofiele Japan.

Niet iedereen is even gecharmeerd van de robot die menselijke medewerkers vervangt. Een 60-jarige man die zijn bank in beschonken toestand bezocht, was niet gediend van de 'arrogante' houding van Pepper en gaf hem zo'n harde trap dat de robot niet meer correct functioneert. De belager werd gearresteerd, wat de interessante juridische vraag oproept aan welk vergrijp hij zich precies schuldig heeft gemaakt.

Pepper in betere tijden:

3. Gemolesteerde seksrobot

Seksrobot Samantha maakte een slechte dag door op een Oostenrijkse elektronicabeurs. Ze werd daar 'hevig bezoedeld' door bezoekers, aldus een van de makers van de robot. De bezoekers van de beurs gedroegen zich volgens hem als barbaren door Samantha te berijden en te bepotelen. De arme robot hield er gebroken vingers aan over en moest terug naar de fabriek voor reparaties.

Samantha is ook bekend geworden vanwege haar familievriendelijke modus, waardoor ze bijvoorbeeld de kinderen verhaaltjes kan voorlezen, tot verbijstering van enkele ontbijtshowpresentatoren (zie hieronder). De producent liet overigens weten dat Samantha geen grote schade heeft opgelopen en de makers meldden later dat ze zich prima voelt en dat de verhalen over verkrachting schromelijk zijn overdreven.

4 & 5. Dierenmishandeling en hockeysticks

Roboticabedrijf Boston Dynamics ken je wellicht van indrukwekkende DARPA-projecten, de acquisitie door Google (de robots zijn nu onderdeel van Google-moederbedrijf Alphabet) en binnenkort van de verkoop aan een nieuwe partij, naar verluidt Toyota.


Of wellicht ken je het bedrijf van diens mishandelingsvideo's. De robotici van het bedrijf schuwen het geweld niet in hun queeste om stabiele machines te maken, zo bewijst deze video waarin de arme Spot - die me altijd doet denken aan Blitz van de jaren 80-tekenfilmserie C.O.P.S. - wordt geschopt om hem uit balans te brengen. "No robots were harmed in the making of this video", stelt Boston Dynamics. Hopelijk zien de machines dat ook zo.

We hebben ook medelijden met deze arme robot die te maken krijgt met een mens gewapend met hockey-stick.

Op de volgende pagina: Een brute moord die de mensheid nog wel eens euvel geduid zou kunnen worden.

6. Brute moord op liftende robot

Je weet nooit wat voor gekken je tegenkomt als je al liftend door de wereld trekt, zo ondervond HitchBOT in 2015 toen de bot werd kapotgeslagen in Philadelphia. Daarvoor reisde de machine een jaar zonder problemen door Canada, waar vriendelijke Canadezen hem meenamen van Nova Scotia naar British Columbia. In juni vorig jaar deed de bot ook Nederland en Duitsland aan.


HitchBOT begon vorige zomer aan een nieuw avontuur in de VS, maar daar trof de liftende robot al vrij snel een wreed einde. (Waarschuwing: niet voor tere zieltjes.) HitchBOT had een bucketlist met dingen die hij wilde doen tijdens zijn reis, die tragisch genoeg bijna geen vinkjes bevat.

Op de laatste pagina: Wat gebeurt er als je een bananenschil op het pad van een nietsvermoedende robot legt?

7. Robohond versus banaan

SpotMini is weer een indrukwekkende robot van Boston Dynamics. Kijk eens hoe mooi deze robot door een huis navigeert: het lijkt bijna een echte herdershond. Maar dan met een stalen frame. En zuigers. En chips. En sensoren. En een creepy telescoopnek. In onderstaand filmpje zijn de makers ook geïnspireerd door oude slapstick-komedies en laten ze Spot over banenschillen struikelen. De robohond maakt een pijnlijke uitglijder, maar herstelt zich daarna weer.


En voor de goede orde, dit is de enige correcte reactie als je een robot in het echt tegenkomt: