Drones besturen is niet zonder gevaar, voor zowel drones als 'omstanders', zoals lijnvluchten. Piloten melden bijvoorbeeld dat ze drones op 3 kilometer hoogte tegenkomen, met alle risico's van dien. Ook levert de glurende buurtdrone mensen nachtmerries op. Mens en natuur komen in opstand en we verzamelen hier een aantal voorbeelden van de natuurlijke vijanden van drones.

1. Apen

Een drone die mooie opnames maakte van Burgers' Zoo in Arnhem maakte eerder dit jaar zijn laatste vlucht toen hij over het chimpanseeverblijf vloog. Een van de mensapen wachtte het gevaarte op en sloeg hem uit de lucht met een tak. Niet alleen haalt de chimpansee de drone uit de lucht, ook wordt het apparaat uitvoerig bepoteld en volgens de dierentuin volledig gedemonteerd. De camera bleef wel draaien. "Gelukkig hebben we de beelden nog":

Hierna: Bezint, eer ge met filmen begint.

2. Luchtverkeerspolitie

Een drone, de Domtoren en dichte mist leverde deze prachtige beelden op. Ook de gemeente Utrecht vond het een mooi filmpje. Maar de luchtvaartpolitie dacht daar anders over. Hij kreeg een boete van 350 euro wegens vliegen binnen de bebouwde kom, in de mist, zonder duidelijk zicht op het toestel, schreef NU.nl begin dit jaar.

Dronepiloot Jelte Keur tegen de nieuwssite: "Als dit filmpje niet zo bekend was geworden, had ik waarschijnlijk ook geen boete gehad", vertelt de Utrechter. "Dat vertelde de luchtverkeerspolitie mij. Dagelijks worden er tientallen van dit soort filmpjes geüpload; die kunnen ze echt niet allemaal in de gaten houden."

Lees verder: Is het een drone? Is het een vliegtuig? Nee, het is...

3. Roofvogels

Roofvogels dulden geen concurrenten in hun luchtruim, zo blijkt uit verschillende mooie opnames waarin ze de robot-indringers te grazen nemen. Deze arend was niet gediend van een drone in zijn buurt en ondernam actie:

Geen unieke gebeurtenis, zo blijkt uit deze aanval van een havik vorig jaar:

Maar er is meer mens- en natuurgeweld op de pagina's hierna.

4. Gebouwen

Verrassing: drones crashen regelmatig tegen en zelfs in gebouwen. Hieronder een nieuwsreportage van een onbemande vliegmachine die een gebouw in Cincinnati binnenvloog. In de tweede video zie je hoe een drone tegen een gebouw botst, zonder schade. Aan het gebouw tenminste.

Op de volgende pagina onder meer mooie beelden van een race in de bossen.

5. Bomen

Dit valt in dezelfde categorie: omgevingsobjecten die in de weg staan. Neem deze trouwvideo waar een drone netjes om een gelukkig bruidspaar cirkelt, om vervolgens op te stijgen om een luchtvideo te schieten.

Ook een mooi begin met een voorspelbare afloop:

Wauw, Star Wars-esk racen in het bos met drones. Crash-compliatie.

Op de volgende pagina: Levensbrenger is dronevernietiger.

6. Water

Je zou zeggen dat een te water geraakte drone einde oefening is, maar deze beelden bewijzen dat een drone een aanvaring met water kan overleven. De eerste persoon meldt overigens wel dat hij de motorbediening moest vervangen na het incident.

Maar een niet om te keren duikvlucht richting het water kan ook goed aflopen, zo bewijst Nederlander Zwier Spanjer met deze heldendaad:

En als uitsmijter: Here's Johnny!

7. Johnny Dronehunter

In vroeger tijden bestond er op onze aarde een zeker evenwicht tussen mens en drone. Geen van beide soorten vormde een bedreiging voor elkaars bestaan. Helaas is die omstandigheid veranderd. Tegenwoordig is er geen plekje meer op aarde waar honderden dronesoorten niet worden bedreigd met uitroeiing door de meedogenloze minachting van de zich immer uitbreidende mensheid.

Aanschouw Johnny Dronehunter! Deze video demonstreert vooral de eerste commerciële knaldemper voor hagelgeweren voor alle kalibers en modellen. het hulpstuk is gemonteerd op het geweer van privacybeschermer Johnny Dronehunter die zich in de video uitleeft op een DJI Phantom die nooit de kans kreeg om iemands privacy te schenden. Uiteindelijk moet een hele reeks Phantoms het met de dood bekopen. Pas op, deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren.