Dat blijkt uit een interne memo van de Amerikaanse marine. Het Pentagon pompte honderden miljoenen in een nieuwe serie schepen met mijnenjagende drones die al sinds de eerste tests in de jaren 90 problemen vertonen. De afgelopen 10 jaar is daar geen verbetering in gekomen en er is druk vanuit de politiek om op zoek te gaan naar een alternatief voor de mijnenjagende drones.

De memo beschrijft een reeks hardware en softwareproblemen van de mijnenjagende drones, waaronder falende dieptemeters, uitvallende bediening, slechte consoles voor piloten, communicatieproblemen naar de piloot en issues met het contacteren van de software. Er zijn zelfs problemen met het recoverysysteem dat in werking dient te treden als de drone begint te zinken.

De droom van een alleskunner

Het falende project heeft opvallende overeenkomsten met de JSF: beide zijn langlopende militaire projecten waarbij de door politici en legerpersoneel gedroomde functionele eisen niet overeenkomen met wat realistisch mogelijk is. Geplaagd door bijelkaar gepolderde specificaties doen de nieuwerwetse voertuigen honderd dingen matig, in plaats van tien dingen goed.