De computermuis

Klik voor groot.

De muis met drie knoppen, uitgevonden rond 1970 en gebruikt om de grafische gebruikersinterface te bedienen. PARC noemt het zelf een "apparaat voor personal computing".

De Dynabook

Klik voor groot.

Geen echte laptop maar een mockup. In de zeventiger jaren gemaakt door Alan Kay als prototype voor Dynabook personal computer.

Het ethernet

Klik voor groot.

Een schets van hoe het ethernet eruit moest komen te zien. gemaakt in 1972 door Bob Metcalfe. De techniek werd gepatenteerd in 1973 en werd de wereldwijde netwerkstandaard.

De Alto PC

Klik voor groot.

De Alto Personal Computer werd geïntroduceerd in 1973 en was de eerste pc met een een wysiwyg editor, een muis, een gui, een bit-map scherm, menu's en iconen en een link naar een lan-netwerk, en de mogelijkheid van simultane data-opslag. Dat laatste houdt in dat de pc tegelijkertijd data kan zenden en opslaan.

Smalltalk GUI

Klik voor groot.

Smalltalk is een grafische gebruikersinterface waarop in 1980 het copyright werd verkregen. Het is de eerste object-oriented programmeertaal met een geïntegreerde gui, vensters die je over elkaar heen kon schuiven, geïntegreerde documenten en een knip- en plak editor.

Klik voor groot.

Met behulp van de grafische mogelijkheden van de Alto en de Smalltalk programmeertaal bedienen scholieren eind jaren '70, begin jaren '80 met een muis de computer.

Laserprinter

Klik voor groot.

De "Dover-Alto software character generation laser ROS prototype printer", zoals PARC het apparaat omschrijft, is 's werelds eerste laserprinter. De foto is genomen in 1976.

De PARCTab PDA

Klik voor groot.

De PARCTab is een prototype, gebruikt om de integratie van een handcomputer in een kantoornetwerk te testen. PARC noemde dit alomtegenwoordig gebruik van computers. Een visie ontwikkeld door het onderzoeksinstituut gericht op informatie en context die door gebruik van PDA's altijd voorhanden is.

Flexibele schermen

Toen Goldman zijn geesteskind begin jaren '80 verliet, ging het ontwikkelen gewoon door. Een van de recentere vindingen van PARC is het flexibele scherm.

Klik voor groot.

PARC print onder andere organische halfgeleiders op plastic om een goedkoop flexibel scherm te ontwikkelen.

Klik voor groot. Bron alle foto's: PARC