Met de Meerjarenafspraak Energie Efficiency (MJA) benadrukken de bedrijven het belang van duurzame ict voor Nederland. Die afspraken zijn eerder gemaakt tussen het ministerie van Economische Zaken en ict-branchevereniging ICT~Office.

De ondertekenaars van de MJA-ICT schrijven een plan waarmee ze aangeven hoe ze hun eigen energie-efficiëntie jaarlijks met gemiddeld 2 procent verbeteren. Dat moet leiden tot een verbetering van 30 procent in 2020 ten opzichte van 2005.

Datacenters slurpen energie

Door de toename aan ict in het dagelijks leven en de sterke groei aan datacenters neemt het energieverbruik door de ict-sector sterk toe. Adviesbureau Tebodin deed in 2009 in een onderzoek de prognose dat de ict-sector zonder maatregelen in 2020 16,4 Terrawatt-uur per jaar verbruikt. Dat is een toename van ruim 70 procent in vergelijking met 2008.

De MJA is afgelopen donderdag ondertekend door British Telecom (BT), Centric, Colt Technology Services BV, Datacenter Fryslân, Equinix Netherlands, Imtech ICT, Intel, InterXion Netherlands en R-IX (Rotterdam Internet eXchange).

T-Mobile tekent niet

Volgens Economische Zaken doet met de negen nieuwe ondertekenaars erbij bijna 80 procent van de Nederlandse ict-branche mee aan het energieconvenant. Hieronder bevinden zich bijna alle grote datacenters en 67 procent van de mobiele telefoniesector. KPN en Vodafone hebben getekend, T-Mobile niet.

De ict-bedrijven die al eerder getekend hebben staan hier. Daaronder bevinden zich bekende namen als AFAS, Atos Origin, Canon, Capgemini, Cisco, Dell, Evoswitch, Fujitsu, Hewlett-Packard, IBM, Microsoft, Oracle, Ordina, SARA Reken- en Netwerkdiensten, Sogeti, Sun Microsystems en TelecityGroup.