iPhone en Apple Watch

Het pairen van je Airpods op een iOS-apparaat is echt belachelijk makkelijk. Als je op iOS 10 draait hoef je alleen maar de dop van de Airpod-cade te openen en je krijgt een bericht op de dichtstbijzijnde iPhone met de vraag of je verbinding wilt maken. Gebeurt er niks? Kijk dan of Bluetooth is ingeschakeld.

Als je muziek gaat luisteren op je iPhone en daarna switcht naar je Apple Watch, zullen de dopjes automatisch switchen naar je horloge.

Mac

Als je de AirPods al gepaird hebt met een iPhone die al is aangemeld op iCloud, hoef je niet opnieuw het paring-proces te doorlopen als je macOS-systeem (10.12 Sierra of hoger) op hetzelfde account is aangemeld. Je hoeft dan alleen maar op het Bluetooth-icoontje te klikken en je AirPods verschijnen in het rijtje.

Klik op "verbinden" en je kan aan de slag.

Andere apparaten

Heb je een Android-smartphone of een iOS-apparaat waar niet de nieuwste versie van iOS op draait? Geen probleem. Deze oordopjes hebben geen pairing-knop maar de case heeft dat wel. Steek de dopjes in de case en druk op de amper zichtbare knop op de achterkant.

Laat de case open en houd deze knop ingedrukt tot er een kleine LED in de case wit op licht. De AirPods zijn nu in pairing mode en zichtbaar in de lijst van apparaten van de toestellen waarmee je de dopjes wilt verbinden.

Zo controleer je je AirPods-accu

Je kan op verschillende manieren controleren hoe vol de accu's van de AirPods zijn. Je kan het aan Siri vragen (dubbelklik op een van de twee dopjes en vraag "Hoe vol is mijn batterij?". Je hoort dan hoe vol de accu van je AirPods, Apple Watch en iPhone zijn.

Als beide AirPods in de case zitten, hoef je alleen maar het klepje open te doen. Op het scherm van je telefoon verschijnt dan hoe vol de AirPods nog zijn en hetzelfde geldt voor de case zelf.

Als je niet steeds wilt rommelen met de case, kan je het ook opzoeken via de accu-widget in het notificatiecentrum (deze kan je openen door van onderen naar boven te swipen).

Wil je meer details, swipe in het control-center naar links tot je de muziek-widget ziet. Als je Airpods zijn verbonden ie je onderin staan met welke pods je apparaat verbonden zijn. Druk op de pijl die naar beneden wijst en je ziet hoe vol de accu van je AirPods nog is.

Siri oproepen

De standaardmanier om Siri op te roepen is om dubbel te tappen op een van de twee AirPods met je vinger. Gebruik je de dienst niet? Dan kan je ook een andere feature koppelen aan de handeling. Ga naar Instellingen > Bluetooth en druk op het i-icoontje naast je AirPods in de Bluetooth-apparatenlijst. Op de volgende pagina kies je de optie dubbel-tap op Airpods en kies je Siri, Play/Pauze of uit.

Controls

Het pauzeren van muziek is een kwestie van één AirPod uit je oren halen en deze weer terug stoppen om weer verder te spelen.

Dit kan ook via Siri door dubbel te tappen op een AirPod en met de commando's:

  • Luider/harder
  • Zachter
  • Sla dit nummer over

Deze opties werken op alle muziek-afspeel-apps als Spotify. Als je de Muziek-app van Apple gebruikt kan je vragen om specifieke nummers, albums, artiesten en playlists. Daarnaast kan je ook de volgende extra commando's gebruiken.

  • Herstart dit nummer
  • Spoel terug
  • Speel meer als dit nummer
  • Voeg dit nummer toe aan m'n collectie
  • Shuffle

Het duurt uiteraard even als je deze commando's doorgeeft via Sisi, er zit een kleine vertraging in. Het is iets minder makkelijk dan bijvoorbeeld een headset als de Beats Solo3 die de controls gewoon op de set zelf heeft. Het zou fijner zijn als Apple bijvoorbeeld extra gestures als 3keer tappen ondersteunt voor het overslaan van nummers, maar dit is een goed begin.

Wat als je ze verliest?

Er werden veel grappen gemaakt over het verliezen van de oordopjes, maar eerlijk is eerlijk, wij horen maar weinig mensen die deze dingen ook daadwerkelijk hebben verloren. Sterker nog, wij horen alleen maar van mensen dat ze beter in de oren zitten dan gedacht.

Mocht je nou onverhoopt toch een dopje (of twee) verliezen, kan je nieuwe dopjes bestellen bij Apple voor 69 euro per stuk, dat geldt ook voor de laadcase.

En wat als je ze niet verloren bent maar toch niet kan vinden?

Daar is een app voor. De Find my iPhone-app werkt ook voor je AirPods. De dopjes moeten dan wel aan staan en verbonden zijn met je telefoon. Als de dopjes niet aan staan of niet in de buurt zijn van je telefoon, zal je ze met deze app ook niet kunnen vinden.