Natuurlijk, het blijft allemaal speculatie totdat een eventuele deal rond is. Maar een overname door IBM kan enorme gevolgen hebben voor het ict-landschap, op alle fronten. Om maar negen gebieden te noemen waar de impact voelbaar zal zijn.

Cloud Computing

Zowel Sun als IBM hebben het in zich om grote spelers te worden in het hele Cloud-gebeuren. Allebei kunnen ze natuurlijk ict-diensten leveren over het web, maar ze kunnen ook de infrastructuur die daarvoor nodig is leveren aan anderen. Op het moment dat de geruchten de ronde deden, deed Sun nog de aankondiging dat het de strijd aangaat met Amazon door een eigen verhuurdienst van rekenkracht en storage. Toch zou het infrastructuur-verhaal wel eens interessanter kunnen zijn. "De bedrijven bezien de cloud op eenzelfde manier", zegt Charles King, analist bij Pund-IT. "Allebei bieden ze de noodzakelijke pijpleidingen om het in te bouwen in de ict-omgeving. De nadruk ligt erg op de infrastructuur."

Servers

Cisco's inval in de servermarkt lokte uiteraard reacties uit van de concurrentie, maar IBM hield zich erg stil. Zou het Sun-gerucht de reactie van Big Blue zijn? Het staat in ieder geval buiten kijf dat een IBM-Sun combinatie een formidabel blok zou vormen op hardwaregebied. IBM heeft wereldwijd een marktaandeel in servers van 36 procent, zo meldt IDC. Sun kopen zou dat getal opkrikken naar meer dan 45 procent; dat is meer dan HP en Dell bij elkaar. Tel die drie bij elkaar op, en ze hebben 85 procent in handen. Wat op de lange termijn wel gaat spelen, is hoe IBM omgaat met de SPARC-machines. Wellicht dat klanten onder druk worden gezet om over te stappen op IBM's eigen Power-processor.

Storage

IBM zou ook een sprong maken in de markt van externe schijfopslag. Eind vorig jaar had Big Blue daar een marktaandeel van 15,7 procent wereldwijd. Een jaar daarvoor was dat nog 17,7 procent, zo rekent wederom IDC ons voor. Met Sun gaat dat naar iets meer dan 20 procent, maar dat is nog steeds minder dan de 23,3 procent die EMC kan overleggen. De overname zou voor IBM ook betekenen dat ze een geduchte concurrent uitschakelen op het gebied van tape-systemen voor grote bedrijven. Maar het is niet alleen maar logisch en goed voor IBM om de stap te zetten: Sun's storagedivisie doet het namelijk helemaal niet goed en is de afgelopen tijd naar hartenlust gekelderd.

Virtualisatie

Tientallen jaren geleden pionierde IBM het virtualisatieconcept op zijn oppermachtige mainframes. Recent doet zijn hypervisor op Power-systemen het ook helemaal niet slecht. Maar een hypervisor voor x86-systemen is er bij IBM niet van gekomen, en dat gaatje kan worden opgevuld met Suns xVM. Dat xVM niet zo heel veel bereik heeft, kan dan weer een minpunt zijn voor de IBM-top, en hypervisors zelf zijn allang niet meer zo interessant: het gaat om het beheer, zo benadrukt analist Judith Hurwitz van Hurwitz & Associates.

Concurrentie met HP

IBM is dus al koning op de servermarkt. Door Sun over te nemen, kan de troonpretendent verder op achterstand worden gezet. "Ik zie HP zich niet snel voorbij een IBM/Sun-combinatie worstelen, als dat al ooit gebeurd", zegt King. Ook de software voor virtuele desktops van Sun brengt IBM in een betere positie ten opzichte van HP. "Met de VDI van Sun krijgt IBM een eigen kernaanbod van virtuele desktops in handen, die van de thin clients helemaal doorloopt naar de backend", zegt Phil Hochmuth van The Yankee Group. Daarmee neemt volgens Hochmuth ook IBM's afhankelijkheid van VMware af.

Database

IBM en Sun zijn beide erg grote jongens in het databaseveld, IBM met DB2 en Sun met de overname vorig jaar van MySQL. Overnames waarmee overlappende producten ontstaan, zijn dikwijls reden tot zorg voor klanten, en je kunt je in dit geval afvragen wat IBM's plannen met MySQL zouden zijn. Maar IBM heeft al meerdere database-beheersystemen in portfolio, en lijkt goedgezind te zijn jegens open source. "Er is geen reden om te denken dat IBM MySQL, of willekeurig elk ander DBMS, in de uitverkoop zou doen", zo schrijft software-analist Curt Monash aan ons.

Nu we er toch zijn: Open Source

Sun heeft telkens benadrukt dat het hun ernst is als het gaat om open source. Ze gebruiken ook termen als 'open storage' en 'open cloud' voor een aantal van hun producten, en het kan ook reden zijn voor IBM om te azen op het bedrijf. "De koers die Sun onder directeur Jonathan Schwarts heeft ingezet richting open source en open standaarden ligt erg in lijn met wat IBM daar doet", zegt King.

Java

IBM zou zeker geïnteresseerd kunnen zijn om hun belang in het Javaplatform uit te breiden, iets waar Sun nog een dikke vinger in de pap heeft. "Java is belangrijk voor IBM omdat het op echt alle IBM servers draait, en omdat het de fundering is voor het hele middleware-portfolio (WepSphere voor transacties, DB2 en het beheerframework vanTivoli) en Lotus Notes", schrijft Jean Bozman van IDC in een email. Hoe de Java-gemeenschap reageert op een mogelijk belang van IBM weten we niet. Concurrerende Java-leveranciers zijn al tegen de controle die Sun uitoefent over het Javaplatform, en roepen Sun op om Java en het Java Community Process niet langer als eigendom te behouden.

"IBM is een van de grote voorvechters van meer openheid in Java, dus op het eerste gezicht is dit een goed voorteken voor het platform", zo schrijft blogger Josh Fruhlinger van JavaWorld. "Maar bedenk dat IBM dat vooral is omdat Sun er zoveel grip op heeft. Als IBM de handelsmerken van Java in handen krijgt, en er geen andere grote partij is die over de openheid van Java blijft waken, dan kunnen de dingen heel erg snel drastisch veranderen."

Cultuurbotsing?

IBM en Sun zijn het technologisch meer met elkaar eens dan dat ze zich tegen elkaar verzetten op andere terreinen, zo zegt King. Als het gaat om bedrijfscultuur, dan staat Sun meer voor een innovatieve, soms dwarse, denkwijze die op het oog niet heel goed mengt met de formele bedrijfscultuur die IBM voorstaat. "Het wordt een grote uitdaging voor IBM om Sun en diens werknemers goed mee te krijgen, terwijl hun innovatiekracht behouden blijft", zegt King. "Beide bedrijven behoren tot de meest innovatieve in de ict, en ze hebben heel veel gemeen. Het is voor IBM zaak om uit te vogelen hoe ze dat behouden, zonder te eisen dat Sun in zijn geheel wordt ingepast en een homogene massa ontstaat."

Denise Dubie werkte mee aan dit artikel

Bron: NetworkWorld Bewerking en vertaling: Michiel van Blommestein Bron: Techworld