De Europese Commissie wil het energieverbruik van datacenters drastisch terugbrengen en een investeringsprogramma met dat doel heeft een energiezuinige 3D-chip opgeleverd. De processor die de servers van datacenters moet voortstuwen is 90 procent zuiniger dan conventionele chips die nu worden ingezet, stelt de EC.

Groeiende datahonger

De EU voorspelt dat onze datahonger in 2020 leidt tot een groei naar 35 zettabyte van de 1,8 zettabyte die datacenters in 2011 verwerkten. De energie die nodig is voor het online houden en koelen van de hoeveelheid servers die deze data moet verwerken zal te groot worden voor Europese bedrijven.

“De energieslurpende cloudcenters die we nu gebruiken zijn op lange termijn niet vol te houden", zegt Eurocommissaris Neelie Kroes. “De Eurocloudchip lost een kernprobleem van de energieconsumptie op."

Mobiele chipsets

Het Eurocloudproject is opgezet om een Europese groene cloud te bewerkstelligen. Europa heeft 5,4 miljoen in dit project gestoken, waarvan de nieuwe chip de eerste concrete uitkomst is. In 2010 is er aan de ontwikkeling begonnen van een nieuwe chipset.

De Eurocloud-chip gebruikt technieken die in de mobiele chipsets worden toegepast om zoveel mogelijk energie te besparen toegepast op grotere schaal. Er is een architectuur (PDF) gebouwd met stacks die gebaseerd zijn op de ARM-architectuur. Op een processor zijn energierzuinige 3D DRAM-modules geplaatst.