Dat is een van de voorspellingen van onderzoeksbureau Springboard Research in zijn jaarlijkse lijst van terugkijken en vooruitzien. Citrix, Virtual Iron en SWSoft zijn volgens het bureau de voornaamste kandidaten om in 2008 overgenomen te worden.

De consolidatie in de software-industrie zal volgend jaar doorzetten. Dat terwijl veel leveranciers van business intelligence applicaties zijn opgekocht. Zo heeft Oracle het afgelopen jaar Hyperion overgenomen, heeft SAP Business Objects gekocht, en ging Cognos naar IBM. Ravi Shekhtar Pandey, senior marktanalyst bij Springboard, denkt dat deze trend uit zal breiden naar het domein van de collaboratie en virtualisatie. Dat past in het beeld van het oprukkende Software as a Service (SaaS), Service Oriented Architecture (SOA) en virtualisatie.

De drie bedrijven zijn alledrie interessant omdat ze eventueel tegenwicht kunnen bieden aan marktleider VMware. Citrix Systems is de voornaamste kandidaat op de lijst van Springboard om overgenomen te worden. Zelf heeft Citrix XenSource opgekocht, waardoor het bedrijf een directe concurrent van VMware is geworden. Virtual Iron is sinds twee jaar een plaaggeest voor VMware, terwijl SWsoft volgend jaar Virtuozzo 4.0 gaat uitgeven. Het bedrijf maakte vorige week bekend zijn naam te veranderen in Parallels, naar hun meest succesvolle divisie.

Ook Victor Dolffo, manager ict- infrastructuur van Maverick Strategies, verwacht meer activiteit op dit gebied terwijl virtualisatie steeds meer gebruikt wordt. "Natuurlijk wil iedereen hieraan meedoen, maar ik denk dat de echte strijd zal plaatsvinden rond de hypervisors," zegt Dolffo. "VMware wordt voorlopig niet ingehaald, maar er zal meer activiteit zijn rond server hardware met ingebouwde hypervisor technologie." In de overname van XenSource ziet Dolffo de eerste zet in deze strijd.

Bron: Sandra Rossi, ism Eric Lai, Ephraim Schwartz and Manek Dubash, Computerworld.

Ingekort en vertaald door Michiel van Blommestein Bron: Techworld