De beurswaarde van Sun Microsystems heeft flinke klappen opgelopen nadat de overnamegesprekken met IBM op niets zijn uitgelopen. IBM heeft interesse om zijn noodlijdende serverconcurrent op te kopen, maar dat gebeurt nu dus vooralsnog niet. Naar goed Amerikaans gebruik is de kans groot dat dit tot rechtszaken leidt.

Recent hebben de aandeelhouders van Yahoo flink van leer getrokken tegen de directie van dat bedrijf vanwege het afketsen van de overname door Microsoft. Dat is uiteindelijk met een sisser afgelopen, maar Yahoo verkeert nog in zwaar weer.

Een aandeel Sun was tot voor kort zo'n 6,50 dollar waard. Het is nu met een kwart gedaald naar minder dan 5 dollar. Het overnamebod van IBM kwam neer op 10 dollar per aandeel, later bijgesteld naar 9,50. In ruil voor die verlaging heeft de potentiële koper concessies gedaan voor onder meer de voorwaarden waaronder het toch kan afzien van de mogelijke koop. Dit schreef de New York Times op basis van bronnen binnen beide bedrijven.

Onenigheid in de top

Financieel analisten en aandeelhouders zien dit als geld dat ze nu mislopen. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal zijn de gesprekken met IBM afgebroken vanwege onenigheid over de ruimte die de potentiële koper heeft om de deal te laten varen. Mede-oprichter en oud-ceo Scott McNealy van Sun zou daarbij tegenover huidig ceo Jonathan Schwarz staan. Laatstgenoemde wil een overeenkomst met IBM, maar McNealy en enkele topmensen zijn tegen, aldus The Wall Street Journal.

Volgens persbureau Bloomberg waren miljoenenbonussen voor Sun-topmensen een ander struikelblok voor de IBM-koop. Schwartz en McNealy zouden in hun contracten garanties hebben voor de uitbetaling van driemaal hun jaarlijkse beloning indien het bedrijf wordt overgenomen. IBM zag dit niet zitten, aldus Bloomberg.

Zowel Sun als IBM geeft geen reactie op deze berichten. Ze hebben zelfs de overnamegesprekken nooit officieel bevestigd. Sun heeft begin deze week wel een verklaring gegeven aan persbureau Reuters dat het vertrouwen heeft in het managementteam. "Het beleid van Sun is om niet te reageren op geruchten of speculatie. We kunnen wel zeggen dat Sun is toegewijd aan het leadership team, de groeistrategie, en het scheppen van waarde voor de aandeelhouders", luidt de verklaring.

Twijfel

Vooral aan dat laatste twijfelen buitenstaanders nu. Analisten achten de kans klein dat andere ict-bedrijven interesse hebben in Sun. Bovendien heeft de Unix-leverancier volgens diverse berichten zichzelf al te koop aangeboden aan onder meer HP en Dell. Intel-ceo Paul Otellini heeft in een interne webcast voor zijn personeel gezegd dat Sun Silicon Valley afgaat op zoek naar geïnteresseerde partijen.

Een overname door IBM was dus een unieke gelegenheid voor aandeelhouders om snel meerwaarde te krijgen voor hun belang in Sun. De ict-leverancier is al jaren bezig zich om te vormen van serverleverancier met bedrijfseigen hardware en besturingssysteem naar een open source-bedrijf met ook standaard x86-servers en open producten. Ceo Jonathan Schwarz is in 2006 specifiek met die missie aangesteld. Deze strategie heeft tot op heden echter geen grote groei of winst opgeleverd.