De juristen die de 'Vista Capable'-zaak aanhangig hebben gemaakt, willen toch de class action-status voor hun aanklacht. Daarmee is een rechtszaak van toepassing op alle gedupeerden. Die brede status voor hun aanklacht is afgewezen door de rechter. Dit vermindert de mogelijke schadevergoeding - en roem – die de aanklagers kunnen halen. Het is nog onbekend hoe lang het duurt voordat dit beroep is ingediend en er een uitspraak over is.

Afgewezen

Vorige week heeft de federale rechter Marsha Pechman de aanklacht tegen Microsoft over misleiding met diens Vista Capable-campagne teruggebracht tot individuele rechtszaken. Dat zijn er nu zes. Amerikaanse consumenten die zich ook genept voelen in deze kwestie kunnen niet langer aansluiten bij deze aanklacht. Zij moeten nu eigen zaken met eigen juristen aanspannen.

Amerikaanse rechtszaken kunnen een algemene aard hebben en krijgen dan de zogeheten class action-status. De aanklacht betreft dan een hele klasse burgers – of in dit geval gebruikers. Eventuele vergoedingen zijn dan van toepassing op iedereen die valt in die klasse en daar zelf aanspraak op maakt.

Schade niet aangetoond

De rechter oordeelt nu echter dat de aanklagers niet hebben aangetoond dat alle consumenten schade hebben geleden. Ze doelt daarmee op financiële en directe schade; het is niet bewezen dat alle consumenten (dus als klasse) meer hebben betaald voor Vista Capable-pc’s dan dat ze anders hadden betaald. De Vista Capable-sticker is gebruikt op pc’s met uiteenlopende hardwarespecificaties en dus prijs.

Dit staat dus los van de mogelijkheid dat gebruikers computers hebben gekocht die Vista niet goed – of zelfs niet – draaien en dan eerder weer een nieuwe moeten kopen. “Dit oordeel doet geen uitspraken over de validiteit of het waarheidsgehalte van individuele aanklachten onder de Consumer Protection Act, of aanklachten over oneigenlijke verrijking”, schrijft de rechter. De deur is dus nog open voor individuele rechtszaken over het Vista Capable-stickerprogramma.

Lat lager gelegd

Dit oordeel van de rechter kwam als een verrassing na enkele feiten die door deze rechtszaak naar buiten zijn gekomen. Het gaat om interne e-mails waaruit onder meer blijkt dat Microsoft op verzoek van Intel de lat voor Vista-vereisten flink lager heeft gelegd. De chipproducent had chipsets met geïntegreerde graphics-mogelijkheden op de markt die aanvankelijk niet geschikt voor Vista zouden zijn.

Zowel Intel als pc-producenten vreesden dat computers die onder de maat waren, niet verkocht zouden worden. Het hele Vista Capable-marketingprogramma is juist bedoeld om de pc-verkoop op te krikken en om eindgebruikers de geruststelling te geven dat hun nieuw gekochte XP-pc later Windows Vista kan draaien.

HP voelt zich verraden

HP was een opvallende uitzondering. Die pc-producent heeft juist de lat hoger gelegd om voorbereid te zijn op de uitgestelde komst van Vista. HP heeft geïntegreerde graphics in zijn pc-portfolio uitgefaseerd en hard gewerkt aan Vista-drivers voor nieuwere hardware. Topmensen van dat bedrijf hebben Microsoft boos laten weten dat ze zich verraden voelen.