KPN is in Nederland nog altijd onbetwist marktleider als het om adsl gaat. Eind 2001 had het bedrijf ruim 120.000 Mxstream-aansluitingen. Versatel (voor 90 procent eigenaar van Zon) heeft via Zon Breedband Plus slechts een kleine duizend abonnees aangesloten. In maart vorig jaar stelde Versatel (voor 90 procent eigenaar van Zon) bij de presentatie van de jaarcijfers nog dat de abonnees van de internetprovider massaal zouden moeten overstappen op adsl. Adsl-klanten zijn voor Zon veel lucratiever dan de abonnees van de gratis internetdienst. Vooralsnog hebben nog maar weinig klanten de overstap gemaakt. Breedband Plus, waarbij de bandbreedte geleverd wordt door Versatel, heeft ruim 900 abonnees. De Breedband Basis dienst, waarbij Zon gebruik maakt van Mxstream van KPN, kent volgens directeur Gert Post 6.000 gebruikers.

Snelheid

Om nieuwe klanten te trekken verhoogt Zon per vandaag de snelheid Zon Breedband Plus. De snelheid gaat omhoog naar een downstream-snelheid van 768 Kbit per seconde en een upstream-snelheid 128 Kbit per seconde. Tot vandaag was de snelheid 512/64 Kbit per seconde. Bovendien gaat de prijs voor een maandabonnement omlaag van 59 euro naar 54 euro. "We hadden al langer een dergelijke actie, maar we hebben nu besloten de prijs blijvend te verlagen", aldus Post. Met de hogere snelheid en lagere prijs wil Zon de concurrentie aangaan met KPN. De adsl-dienst van KPN, Mxstream, wordt begin mei ook sneller: de upload-snelheid stijgt van 64 naar 128 Kbit per seconde. Bovendien heeft het telecombedrijf zijn prijzen per 1 februari verhoogd. "We zijn nu marginaal duurder dan de Mxstream-dienst van KPN, maar we verwachten dat mensen dat over hebben voor een goed adsl-product", aldus Post.

Cc-veld

Bij het inlichten van de ruim 900 abonnees van Zon Breedband Plus ging de provider vanochtend overigens in de fout. Alle adressen werden in het cc-veld van de e-mail geplaatst. "Dat is per ongeluk gebeurd", aldus Post. "Voor onze concurrenten is dat natuurlijk interessante informatie."