Vorig jaar bestond 17 procent van het it-personeel van grote organisaties uit freelancers. In 2011 ging het nog om een percentage van 6 procent. Een zo hoog niveau is sinds eind jaren negentig niet meer voorgekomen, zo geeft Computer Economics aan.

Werkdruk

Computer Economics verklaart de stijging ten eerste door de toename van de werkdruk bij it-afdelingen. De digitalisering van bedrijven en producten zou in een stroomversnelling geraakt zijn en daardoor krijgt het vaste personeel te veel op zijn bordje. Freelancers worden ingehuurd om mee te werken aan de ontwikkeling van mobiele applicaties en big data toepassingen.

Zzp-economie

Daarnaast signaleren de onderzoekers dat we steeds meer in een zzp-economie leven. Sommige analisten voorspellen dat de helft van al het werk voor bedrijven in het jaar 2020 door freelancers uitgevoerd zal worden. Die trend krijgt nog eens een extra stimulans doordat it-managers momenteel niet het budget hebben om mensen in loondienst aan te nemen.

Dit jaar schat Computer Economics in dat 15 procent van het it-personeel bij grote bedrijven uit freelancers bestaat. Dat lijkt niet veel ten koste te gaan van het vaste it-personeel. Het bureau merkt op dat bij bedrijven over de hele linie de behoefte aan it-werkzaamheden stijgt, waardoor freelancers een aanvulling zijn op de vaste kern aan werknemers.