In plaats van netbooks richten de twee merken zich op de markt voor ultradunne notebooks. De modellen die de twee Taiwanese bouwers op de markt willen brengen moeten de concurrentie aangaan met Apple’s Macbook Air en de Adamo van Dell.

Van klein naar iets minder klein

Momenteel voeren beide fabrikanten nog een populaire netbooklijn. Bij Asus, een van de pioniers op netbookgebied, zijn dit de Eee Pc’s. Acer doet het met de Aspire One’s. Toch wordt de ontwikkeling van beide netbookvarianten voorlopig stopgezet. Asus kiest voor productie van grotere 12, 13,3 en 15-inch modellen, terwijl Acer komend halfjaar inzet op dunne notebooks met een schermdiagonaal van 13,3, 14,1 en 15,6-inch. Verschil met de kleinere netbooks, die beginnen vanaf 7 inch, is dat de prijs door gebruik van krachtiger onderdelen ook een stuk hoger ligt.

De reden voor het voorlopig stopzetten van de netbookontwikkeling hoeft niet gezocht te worden in tegenvallende verkoopcijfers. Wat de fabrikanten eerder tot een pauze dwingt, is de komst van een nieuwe Intel Atom-processor en het besturingssysteem Windows 7. De huidige generatie netbooks zou volgens insiders namelijk niet krachtig genoeg zijn om het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, dat in oktober uitkomt, goed te kunnen draaien.

Pine Trail-M: krachtiger en zuiniger

De volgende generatie Atom-processors van Intel komt in het eerste kwartaal van 2010 op de markt. Het zogenaamde Intel Pine Trail-M platform heeft meer processorkracht, is zuiniger voor de batterij en kan bogen op betere grafische prestaties. Dat Pine Trail efficiënter zal gaan draaien dan de huidige Atom, is mede te danken aan de teruggang van drie naar twee chips op het moederbord.

Acer heeft ook bekendgemaakt dat de dual-boot Aspire One, met zowel Windows XP als Android als besturingssysteem, wordt uitgesteld. Volgens techsite Digitimes zou de machine eigenlijk in augustus op de markt komen, maar die datum is verschoven naar november. Digitimes verklaart dat dit mede te maken heeft met de tegenvallende belangstelling voor een notebook uitgerust met Android. Asus komt nog wel iets eerder met een netbook gebaseerd op Android, namelijk in oktober. Ook de Eee T101, uitgerust met Windows 7 en een touchscreen, ziet dan het levenslicht.

Update: Intel ontkent enig uitstel voor zijn nieuwe Atom-processors. Die komen nog dit jaar "volgens schema" op de markt, aldus de fabrikant.