"De consumentenmarkt beweegt sneller dan de zakelijke markt", zegt Acer-president Jim Wong op elektronicabeurs IFA die nu plaatsvindt in Berlijn. Zijn bedrijf komt op z'n vroegst in de tweede helft van volgend jaar met een dunne touch-laptop voor bedrijven. De reden hiervoor is dat Acer voorlopig geen vraag ziet vanuit de zakelijke markt.

Wachten op apps

Dat gebrek aan vraag wordt weer veroorzaakt door een gebrek aan applicaties die zijn gemaakt voor de nieuwe touch-interface van Windows 8. Die gui (graphical user interface), bekend onder de officieel afgeschafte codenaam Metro, is afgeleid van de tegeltjesinterface van Microsofts smartphoneplatform Windows Phone.

Acer-topman Wong stelt tegenover technieuwssite ZDnet dat zakelijke gebruikers ertoe neigen de aanschaf van een nieuwe Windows-versie uit te stellen totdat er enige mate van applicatiecompatibiliteit is bereikt. Windows 8 en de afgeleide voor tablets ARM-processors, Windows RT, komen op 26 oktober uit voor de consumentenmarkt en op nieuwe computers.

Consumenten en mkb voorop

Voor de zakelijke markt voorziet Acer geen gebruik van touch op dunne, krachtige laptops tot later in 2013. Bedrijven "overwegen altijd applicatiecompatibiliteit", bezweert Wong. De Taiwanese pc-producent komt wel met touch-laptops die Windows 8 draaien, maar dan modellen voor de consumentenmarkt en het mkb (midden- en kleinbedrijf). Daar spelen applicaties een minder grote rol.

Wat Windows RT betreft, wat alleen draait op ARM-processors en dat niet compatibel is met reguliere x86-applicaties, heeft Acer nog geen plannen bekend gemaakt. Het bedrijf zou wel van plan zijn computers met die Windows 8-variant uit te brengen, maar het is momenteel nog "in gesprek" met Microsoft hierover. Acer-ceo JT Wang en oprichter Stan Shih hebben eerder flinke kritiek geuit op Microsofts plannen om een eigen Windows 8-tablet en een RT-tablet uit te brengen.