Op dit moment is er een versie van de Aspire One te koop met Windows XP als besturingssysteem. Een prototype van de Android-versie met 10-inch scherm werd getoond op de Computek-beurs in Taiwan.

De Acer kan de eerste Android-netbook worden die wereldwijd beschikbaar komt. Het Chinese Guangzhou Skytone Transmission Technologies werkt ook aan Android-netbook die is bedoeld voor de opkomende markten.

Android steeds populairder

"We zien dat Android steeds meer in zwang komt", zegt Jim Wong, president global product operations van Acer. Het bedrijf besloot Acer meer vaart te zetten achter Android omdat er steeds meer software ontwikkeld wordt voor het platform.

Het op de Computek-beurs getoonde prototype van de Aspire One heeft een dual bootsysteem met zowel XP als Android. Maar Wong zei dat het model dat later dit jaar op de markt komt alleen Android en een ander Linux-besturingssysteem zal draaien. Hoeveel de Android-versie gaat kosten wilde hij niet zeggen, maar de netbook zal wel iets goedkoper zijn dan de XP-versie van de Aspire die nu in de winkel ligt. De nieuwe versie zal geen invloed hebben op de accuduur. Andere Android-netbooks beloofden een significante verlenging van het gebruik met een enkele accu.

Moeilijk te porten

Acer werkt samen met het Taiwanese Insyde Software om Android te porten naar de Aspire. Het was erg bewerkelijk om Android aan de praat te krijgen op de Aspire One, aldus Acer. Doordat het besturingssysteem open source is lukte het uiteindelijk toch.

Telefoon

Naast de Android-netbook kondigde Acer ook een telefoon aan die gebruik maakt van Android. Die moet het laatste kwartaal van 2009 op de markt komen. Daarnaast treedt Acer ook toe tot de Open Handset Alliance, een organisatie die in het leven is geroepen om het Android-besturingssysteem te promoten.