Acer stopt met het leveren van netbooks met Linux erop. Het betreft de Linpus Lite-distro die draait de op 8,9 inch Acer Aspire One. Van de onlangs geïntroduceerde 10,1 inch netbook is sowieso geen Linux-variant te krijgen.

Marktleider

Een woordvoerster van de computerbouwer bevestigt de beslissing, die geldt voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). "Er was weinig vraag naar de Linux-variant, ongeveer 10 tot 15 procent. Er is besloten om ons verder alleen te richten op Windows."

Acer is het afgelopen jaar gangmaker Asus voorbij geschoten. Volgens Gartner had Acer in 2008 in Europa 43 procent van de netbookmarkt, Asus 37 procent en HP 6 procent. In Nederland heeft Acer circa 50.000 netbooks verkocht, meldt het bedrijf desgevraagd.

Treurige trend

Een tijd geleden besloot concurrent HP al om z'n netbooks alleen met Windows XP erop te leveren. Asus levert nog wel EEE netbooks met de Linux Xandros-distro erop.

Ondanks de vliegende start voor Linux op de netbookmarkt, blijkt het voor veel consumenten toch een brug te ver. In november werd duidelijk dat relatief veel kopers van netbooks met Linux erop teruggingen naar de winkel.

Android en Moblin

Een nieuwe Linux-distro, Google's Android, lijkt een goede kandidaat om de voor Linux treurige trend te keren. Maar een flirt met Android op netbooks is voor Acer niet aan de orde, aldus de zegsvrouw. Asus zou dit wel overwegen.

Een andere kanshebber is Moblin, de voor mobiele internetapparaten geoptimaliseerde Linux-distro van Intel. Die bevindt zich echter nu nog in de alpha-fase.