Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. In het tweede kwartaal verkocht Acer ruim 3,2 miljoen apparaten in West-Europa. Dat is 24,3 procent meer dan een jaar eerder. HP's pc-verkoop steeg in diezelfde periode met slechts 1,4 procent naar 3 miljoen verkochte units.

Acer en HP wisselen al een tijd lang stuivertje om de koppositie op de West-Europese pc-markt. Vorig kwartaal was HP nog de nummer één. In 2008 onttroonde Acer HP al eens op de Europese pc-markt.

Asus profiteert niet van netbooks

Duidelijk is dat Acer profiteert van de populariteit van kleine notebooks, de zogeheten netbooks. De Taiwanse pc-maker tekent voor 50 procent van de verkoop van die mini-notebooks. Gek genoeg kan Asus, de nummer vijf op de West-Europese pc-markt, niet meeliften op dit succes. Asus zag zijn verkoop het afgelopen kwartaal met 15,2 procent dalen naar 679.000 verkochte units.

Op de zakelijke markt is afgelopen kwartaal 21 procent minder apparaten verkocht. Vooral Dell, traditioneel sterk aanwezig op de bedrijfsmarkt, lijdt daar onder. Dell verkocht in het tweede kwartaal 1,5 miljoen computers, ruim 20 procent minder dan een jaar eerder.

Consumentenmarkt groeit wel

De consumentenmarkt voor pc's is het afgelopen kwartaal wel gegroeid, met 21 procent. Daardoor kromp de totale pc-markt in West-Europa 'slechts' 3,3 procent vergeleken met een jaar eerder.

Mini-notebooks zorgen ervoor dat de markt niet nog veel zwaarder inzakt, zegt Gartner-analist Ranjit Atwal. "Zonder mini-notebooks zou de markt zijn gedaald met meer dan 15 procent."