Milieudefensie is een online petitie gestart om Microsoft onder druk te zetten te kiezen voor "verantwoorde tinwinning". Volgens de actievereniging zijn er al diverse gesprekken geweest met Microsoft, maar heeft dat nog tot te weinig resultaten geleid. Tin wordt gebruikt in onder meer tablets, smartphones en pc's en wordt geschaard onder de zo geheten 3TG-materialen: tin, tungsten, tantalum en goud.

De meeste tin wordt in Indonesië gewonnen en ook Microsoft maakt daar via zijn toeleveranciers veel gebruik van. In een reactie aan Webwereld spreekt woordvoerster Julie de Widt-Bakker over "de uitdaging van de sector met duurzame winning van grondstoffen" en wijst zij op het Conflict Minerals Report dat Microsoft gisteren heeft uitgebracht, "waar we openheid geven over de locaties van onze leveranciers in onze grondstoffenketen."

Vermijden van 'besmet' tin is "complex"

In dat rapport schetst Microsoft verder de complexe uitdaging om binnen zijn toevoersketen te garanderen dat er geen tin wordt gebruikt uit mijnen of smelterijen die op de lijst van de OESO staan als verdachte bron. Microsoft heeft daartoe zijn toeleveranciers gevraagd naar de origine van het gebruikte tin. Niet alles is nog te achterhalen, geeft het bedrijf toe, en in sommige gevallen wordt er een nader onderzoek ingesteld. "In de tussentijd blijft ons hoofdkantoor in gesprek met Milieudefensie", zegt De Widt.

Microsoft zegt verder de deelname van het oude Nokia in de IDH Indonesian Tin Working Group voort te zetten nu de telefoonfabrikant voortaan als Microsoft Mobile Oy door het leven gaat. Die werkgroep richt zich onder meer op de verantwoorde ginning van tin in Bangka, Indonesië.