Via de website Ikbepaalzelfwelmetwieikbel.nl verzamelt het Rotterdamse bedrijf steunbetuigingen van Nederlandse adsl-gebruikers. "Adsl-gebruikers moeten in een geliberaliseerde markt zelf kunnen kiezen via welke provider ze bellen", zo vindt directeur Ytsen Kooistra van Rits Tele.com. Het Rotterdamse telecombedrijf wil de steunbetuigingen aanbieden aan minister Brinkhorst van Economische Zaken, die verantwoordelijk is voor het telecombeleid in Nederland. Het initiatief wordt mede ondersteund door onder andere BBned, Cistron, Unet en Eweka, aldus Rits Tele.com. Volledig overstappen op een alternatieve aanbieder - bijvoorbeeld alleen mobiel of bellen via internet - is in Nederland voor adsl-gebruikers in principe niet mogelijk, zo stelt de telecomaanbieder. Zegt een adsl-gebruiker zijn telefoonabonnement bij KPN op, dan wordt zijn abonnement ruim negen euro duurder. De provider brengt dit bedrag bij zijn abonnees in rekening en draagt het vervolgens af aan KPN.

Koper

Dit bedrag dient als vergoeding voor het gebruik van het kopernetwerk dat beheerd wordt door KPN. Rits Tele.com vindt het `opvallend' dat deze vergoeding nauwelijks lager ligt dan het goedkoopste abonnement van KPN, BelBudget. Kooistra: "Voor nieuwe telecomoperators is er op deze manier geen eer te behalen op de Nederlandse consumentenmarkt. De Nederlandse consument heeft dus in feite geen keus: hij is en blijft veroordeeld tot KPN Telecom." Rits Tele.com praat naar eigen zeggen nu al ruim een jaar met de OPTA over deze problematiek. "De OPTA onderkent het probleem en zou er graag wat aan doen, maar is daar binnen de huidige regelgeving niet toe in staat", aldus Kooistra. Rits trok meerdere keren aan de bel bij de OPTA over het minimale prijsverschil tussen een adsl-verbinding mét en een adsl-verbinding zonder telefoonabonnement, maar ving even vaak bot.

Ingrijpen

Nu vraagt Rits tele.com de politiek om in te grijpen. "Het mooiste zou zijn als het met belastinggeld betaalde netwerk weggehaald wordt bij KPN Telecom en ondergebracht wordt in een onafhankelijk, door de overheid gecontroleerde instantie, zoals dat straks ook bij het energienet gaat gebeuren", stelt de directeur in navolging van andere KPN-critici. Zolang dat nog niet het geval is, wil Rits dat KPN door de politiek wordt gedwongen om een nieuw abonnement te introduceren, dat door adsl-aanbieders bij KPN kan worden ingekocht. Een dergelijk abonnement – dat niet meer zou mogen kosten dan zo'n 2,70 euro – is bedoeld voor adsl-gebruikers die niet met KPN willen bellen.