De aandeelhouders van HP, nog steeds 's werelds grootste PC-maker, kwamen twee weken geleden in opstand. Maar tijdens een aandeelhoudersvergadering wist het bedrijf de revolte nog neer te slaan. Maar de veenbrand eist nu dan toch slachtoffers. Naast Lane moeten nog twee andere leden van de Raad van Bestuur vertrekken. Lane zelf blijft wel aan als gewoon lid van de RvB, meldt Associated Press.

Apotheker luidde Lane's ondergang in

Lane krijgt de schuld van het warrige beleid van de afgelopen jaren, met onder meer het aanstellen van de direct bekritiseerde Leo Apotheker (ex-SAP) als CEO en het snelle vertrek van diezelfde Duitser. Verder wordt Lane de aankoop van het overgewaardeerde Autonomy verweten. Daar betaalde HP 10 miljard dollar voor, maar door geknoei met de boeken bleek dat minimaal 5 miljard dollar te veel.

Lane wordt opgevolgd op interimbasis door een van de meest activistische aandeelhouders, Ralph Whitworth. Diens firma heeft 34,5 miljoen aandelen in HP. Hij krijgt nu de taak om twee nieuwe leden van de Raad van bestuur te zoeken. Withworth kreeg twee weken geleden van de aandeelhoudersvergadering bijna alle steunstemmen en weet zich dus gesteund door de investeerders.

Einde aan zwalkend beleid?

De nieuwe wind moet een einde maken aan een lange periode van zwalkend beleid, waarin HP sinds 2010 meer dan 17 miljard dollar aan verliezen leed. De aankoop van Autonomy wordt onderzocht door de Amerikaanse justitie wegens mogelijke fraude. Vanwege die aankoop zijn er al twaalf rechtszaken aangespannen door onder meer aandeelhouders.

HP zit verder in zwaar weer vanwege de structureel tegenvallende PC-verkopen. Daardoor ziet HP al anderhalf jaar zijn omzetten dalen. In reactie erop heeft de huidige CEO, Meg Whitman, al meer dan 15.000 banen geschrapt en gaan er nog eens 14.000 banen weg. In drie jaar tijd is de beurswaarde van HP met 45 miljard dollar gedaald.

Gekwetst aandeel HP stijgt weer wat

Gisteren steeg het aandeel na de aankondiging van Lane dat hij opstapte als voorzitter van de RvB. Investeerders verwachten nu een snelle aanpak van de bedrijfsstrategie. Dinsdag gaf Goldman Sachs nog een verkoopadvies, waarna de aandelen HP met 6 procent daalde.

Goldman Sachs verwachtte toen nog weinig van een eventuele herschikking bij HP. De bank zei niet alleen problemen te zien in de PC-markt, maar vond HP's positie in servers en storage eveneens zwakker worden. “De omzet zal blijvend onder druk staan, ook na dit jaar", zei Goldman Sachs volgens Reuters.