Het alternatieve megabod op pc-gigant Dell, dat flink roet in het eten leek te gooien bij de beursexit van het bedrijf, is ingetrokken. Dat bevestigen meerdere bronnen tegenover Reuters en The Wall Street Journal. Investeringsmaatschappij Blackstone ziet daarbij af van een overname van Dell. Het is onduidelijk of risico-investeerder Icahn zijn bod wel doorzet.

Daardoor heeft het oorspronkelijke plan van Michael Dell ogenschijnlijk vrij baan. De Dell-oprichter wil gesteund door investeerder Silver Lake en met een miljardenlening van Microsoft het bedrijf overnemen en de beurs verlaten. Dat plan vergt een ivestering met een totaalbedrag van 24,4 miljard dollar.

Pover vooruitzicht

Het machtige Icahn-bod dat daarop volgde, is gedaan in maart. Icahn, een man berucht om kapitale durfinvesteringen, lokt Dell-investeerders met een bod van 14,25 dollar per aandeel, terwijl Blackstone 15,65 dollar per aandeel biedt. Het oorspronkelijke overnameplan van ceo Michael Dell komt neer op 13,65 dollar per aandeel.

De twee kapers op de kust willen met hun eigen biedingen voorkomen dat Dell de beurs verlaat. Een plan dat veel aandeelhouders toejuichen. Zo ziet Southeastern Asset Management, een andere grootaandeelhouder die 8,4 procent van de aandelen bezit, niets in het Silver Lake-plan van Michael Dell. Zij vinden dat het bedrijf tweemaal zoveel waard is.

Pc-markt krimpt

De reden van het terugtrekken van Blackstone is het povere financiële vooruitzicht van Dell. Volgens één van de bronnen van Reuters heeft Blackstone zijn bod een maand geleden al neergelegd vanwege de dramatische omzet- en winstcijfers die Dell in het eerste kwartaal van 2013 heeft gepresenteerd.

Dat heeft onder meer tot gevolg dat de pc-fabrikant in het huidige fiscale jaar zijn operationele inkomen van 3,7 miljard dollar naar 3 miljard dollar ziet zakken. Zoals bekend heeft de gehele pc-markt het bijzonder moeilijk, een ontwikkeling die volgens analisten verder doorzet.